Очаква се глобалната продължителност на живота да се увеличи с

...
Очаква се глобалната продължителност на живота да се увеличи с
Коментари Харесай

Очаква се глобалната продължителност на живота да се увеличи с близо 5 години до 2050 г.

Очаква се световната дълготрайност на живота да се усили с 4,9 години за мъжете и 4,2 години за дамите сред 2022 година и 2050 година, съгласно Global Burden of Disease Study (GBD) 2021, представени от.

Очаква се нарастванията да бъдат по-големи в страните, където продължителността на живота е по-ниска, което способства за конвергенцията на растежа на продължителността на живота в географските райони. Тенденцията се дължи значително на ограниченията за публично здраве, които са подобрили % на преживяемост от сърдечно-съдови болести, Covid-19 и голям брой заразни болести при майки и новородени.

Новото изследване открива, че продължаващото изместване на тежестта на болестта от заразни към незаразни болести – като сърдечно-съдови болести, рак, хронична обструктивна белодробна болест и диабет – както и излагането на рискови фактори, свързани с тези болести – като затлъстяване, високо кръвното налягане, стресът, неправилното хранене и тютюнопушенето – ще окажат най-голямо въздействие върху тежестта на заболяванията в идващото потомство.

Тъй като тежестта на заболяванията продължава да се измества, се чака доста хора да живеят по-дълго, само че с повече години влошено здраве. Прогнозите са, че световната дълготрайност на живота ще нарасне от 73,6 години през 2022 година до 78,1 години през 2050 година (увеличение с 4,5 години). Очакваната дълготрайност на световния здравословен живот (HALE) – междинният брой години, които човек може да чака да живее в положително здраве – ще се усили от 64,8 години през 2022 година на 67,4 години през 2050 година (увеличение от 2,6 години).

„ В допълнение към увеличението на продължителността на живота като цяло, установихме, че разликата в продължителността на живота сред географските региони ще намалее “, сподели доктор Крис Мъри, катедра по здравни индикатори в Университета на Вашингтон и шеф на Института за здравни индикатори и оценка.

„ Това е знак, че до момента в който неравенствата в опазването на здравето сред районите с най-високи и най-ниски приходи ще останат, разликите се стесняват, като най-голямото нарастване се чака в Субсахарска Африка “, изясни той.

Мъри добави, че най-голямата опция за понижаване на световното задължение на заболяванията е посредством политически интервенции, ориентирани към попречване и намаляване на поведенческите и метаболитни рискови фактори. Междувременно съпътстващо изследване откри, че общият брой изгубени години заради неприятно здраве и преждевременна гибел (DALYs), дължащи се на метаболитни рискови фактори, се е нараснал с 50% от 2000 година насам.

Изследователите също са проучили различни сюжети, с цел да видят дали разнообразни интервенции в публичното здраве могат да отстранен излагането на основни групи рискови фактори. Прогнозираните въздействия са по-силни в сюжета на усъвършенствани опасности, свързани с факторите, свързани с държанието и метода на живот, с 13,3% понижение на годините, изгубени заради неприятно здраве и преждевременна гибел през 2050 година, спрямо референтния сюжет.

„ За нас има голяма опция да повлияем на бъдещето на световното здраве, като предотвратим тези растящи метаболитни и хранителни рискови фактори, изключително тези, свързани с поведенчески фактори и метод на живот, като висока кръвна захар, висок показател на телесна маса и високо кръвно налягане ”, съобщи доктор Мъри.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР