Автентични индианци настояват да бъде преименуван един от най-известните уеб

...
Коментари Харесай

Индианци поискаха преименуване на уеб сървъра Apache


Автентични индианци упорстват да бъде преименуван един от най-известните уеб сървъри
(снимка: CC0 Public Domain)

Организация с нестопанска цел, която пази коренното население на Съединените щати – индианците – насочи искане за преименуване на всички уеб планове с името Apache, за които дава отговор общността Apache Software Foundation. В състава на „ Natives in Tech ” влизат достоверни индианци, които вземат участие в нейните медийни продукции, а материалите на нестопанската организация употребяват индианска символика.

Семейството Apache включва главно уеб сървъра и лиценза за свободен програмен продукт със същото име. Тези планове са международно известни и извънредно известни в интернет инфраструктурата. Представители на нестопанската организация желаеха фондация Apache един път вечно да се откаже от потреблението на думата Apache във всички свои планове и да промени символиката им, която е директно обвързвана с индианците.

Активистите от не желаят да виждат думата Apache в имената на ИТ планове на общността. Техните условия не включват други думи или изречения, които провокират асоциации с индианците. На доктрина, преименуването на Apache на, да речем, Cherokee би било изцяло законно.
още по темата
Семейството планове на Apache е на към 30 години (уеб сървърът на Apache съществува от 1995 г.). Не е ясно за какво деятелите се концентрират тъкмо върху Apache Software Foundation, макар че и други компании и организации употребяват думата Apache в своите артикули. Например, американски военен хеликоптер се назовава McDonnell Douglas AH-64 Apache и е един от най-разпространените в света.

Apache Software Foundation е учредена през 1999 година Лицензът с отворен код на Apache и едноименният уеб сървър са нейните съществени планове. Още към 15 плана носят същото име. Сред тях са Apache ZooKeeper (отворена софтуерна услуга за съгласуване на разпределени системи), Apache Zeppelin (многопотребителски онлайн бележник за разбор и визуализация на данни), Apache Derby (релационна СУБД, написана на Java) и други

Apache е името на едно от десетките индиански племена, които са живели в по-голямата част от Северна Америка, до момента в който първите заселници дойдат на континента. Представители на „ Natives in Tech ” споделят, че потреблението на това име е груба операция на културните полезности на националните малцинства. Според тях, всички планове на Apache Software Foundation с думата Apache в името си показват неправилно коренното население на Северна Америка.

За да подобрят възможностите си да завоюват този спор, деятелите от „ Natives in Tech ” цитират кодекса за държание на Apache Software Foundation като един от многото си причини. По-специално те показват петия параграф, който се отнася до нуждата да се сортират деликатно думите.

Представители на Apache Software Foundation разясниха офанзивата на деятелите. Според тях, общността на „ апачите ” е чула и взела под внимание настояването на съперниците им. За неотложно преименуване обаче не може да става дума – процесът ще отнеме известно време. Членовете на общността първо би трябвало да обсъдят вероятното преименуване.

Колко дълго ще се проточи всичко това не е ясно – допустимо е преименуването да отнеме години. В изказването на Apache Software Foundation се загатват някои различни способи за излизане от актуалната обстановка, само че детайлностите за тях се пазят в загадка.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР