Австрийският канцлер и лидер на Народната партия Карл Нехамер подкрепя

...
Австрийският канцлер и лидер на Народната партия Карл Нехамер подкрепя
Коментари Харесай

Австрия обмисля да впише в конституцията правото да се ползват пари в брой

Австрийският канцлер и водач на Народната партия Карл Нехамер поддържа концепцията в конституцията на страната да бъде записано правото да се употребяват пари в брой, предадха Ройтерс и Българска телеграфна агенция. Той е изразил това си мнение пред локални медии. Идеята се издига от дясната Партия на свободата от години.

" Парите в брой са доста значими за хората. Смятам, че те би трябвало да бъдат вписани в конституцията, " споделя Нехамер. Канцлерът споделя пред организация АПА, че е изискал от финансовия министър Магнус Брунер да изготви предложение по въпроса, което да бъде разисквано на среща с банките през септември.

Австрийците са измежду жителите на еврозоната, които са най-силно привързани към парите в брой, показва Ройтерс. Във време на рецесии, като да вземем за пример пандемията, те се подредиха на дълги опашки пред банките, с цел да теглят пари и да ги натрупат у дома. Освен това постоянно туристи в страната са сюрпризирани да схванат, че някои кафенета и заведения за хранене не одобряват банкови карти и работят единствено с пари в брой.

Въпреки уверенията на Австрийската национална банка, че няма проекти работата с пари в брой да бъде прекъсната, Партията на свободата упорства, че правото да се заплаща в кеш и анонимно е сложено под риск.

Промяната на конституцията изисква болшинство от две трети. Консерваторите на Нехамер от Народната партия и Партията на свободата управляват 55 на 100 от Народното събрание.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР