Атина. В разтърсваща реч световноизвестният гръцки композитор Микис Теодоракис призова

...
Атина. В разтърсваща реч световноизвестният гръцки композитор Микис Теодоракис призова
Коментари Харесай

Микис Теодоракис: Ние никога няма да дадем името Македония!

Атина. В разтърсваща тирада световноизвестният гръцки композитор Микис Теодоракис прикани стотиците хиляди гърци, събрали се на атинския площад " Синтагма ", " в никакъв случай да не дадат името Македония, до момента в който на този свят има гърци ", предава гръцкото електронно издание Тhestival.gr . което излъчва митинга директно.
Според Теодоракис " всяко оттегляне ще има пагубни последствия ".
" Дошли сме на тъжно място и сме принудени да се извиняваме за нашия национализъм. Мисля, че би трябвало да признаем нашите неточности пред гръцкия народ и да останем обединени в гръцка Македония. Питам ви - имаме ли отговорности и би трябвало ли да се разреши на Скопие да има вяра в националния си мит? ", декларира Теодоракис.
В речта си композиторът напомни и позицията на Гърция, образувана преди четвърт век: " Нашите политически ръководители през 1992 година взеха решение за поддържането на обща национална навигационна линия, съгласно която в името на някогашната югорепублика няма да се съдържа думата Македония по никакъв метод, с географски или други избрания като да вземем за пример Горна Македония или още по-лошото Нова Македония ".
Продължавайки, Теодоракис попита множеството: " Защо би трябвало да се изтрива историята? Нали всяко оттегляне от тази линия ще има опустошителни последствия за Гърция, защото в случай че отстъпим това значи да отворим необятно границите си за тези, които ни заплашват намерено и нахално ".
Според него " Македония е единствено една и тя е и постоянно ще бъде гръцка! Да живее гръцкият народ! "

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР