В позиция от кабинета на президента на Република Северна Македония

...
В позиция от кабинета на президента на Република Северна Македония
Коментари Харесай

Кабинетът на Силяновска : Президентът има лично право на използва името Македония като акт на самоопределение

В позиция от кабинета на президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска се споделя, че президентът на страната " има право да употребява името Македония като акт на персонално право на самоопределяне и самоидентификация, зачитайки главните човешки права и свободи и в сходство с европейските полезности и правила ".

" Президентът Гордана Силяновска - Давкова ще се придържа към формалното използване на конституционното име. Съгласно конституцията, тържествената клетва (като президент), направена от Народното събрание на страната, е подписана с конституционното име (на държавата). През последните 5 години македонските институции съвсем изцяло извършиха отговорностите си от Преспанския контракт и президентът чака всички македонски сътрудници да съблюдават двустранните и многостранни отговорности, които са поели към страната ", се споделя в позицията, изпратена и до медиите, от кабинета на Силяновска, в което също нито един път не е употребявано конституционното име на страната, според контракта от Преспа.

Позицията е публикувана, откакто по време на вчерашното си встъпване в служба като президент на страната, Гордана Силяновска произнесе единствено " Македония " вместо конституционното име на страната Република Северна Македония. Това провокира реакция от страна на Гърция, чийто дипломат напусна пленарната зала по време на полагането на клетвата. След това Министерството на външните работи на Гърция дефинира случилото се като намерено нарушаване на Преспанския контракт, а ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предизвести Република Северна Македония да съблюдава Преспанския контракт.

" Провокативното решение на новия президент на Северна Македония да наруши формалния текст на клетвата си и да назове страната си с друго име съставлява противозаконна и неприемлива самодейност. Акт, който нарушава Преспанския контракт и самата конституция на страната ѝ. (По този начин) обаче тя подкопава и бъдещето ѝ, както към този момент обявиха ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел ", написа във Facebook профила си гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис, а представител на Европейска комисия съобщи, че Европейски Съюз чака Скопие да ползва добросъвестно договорите със София и Атина.

Президентът Румен Радев и министър председателят Димитър Главчев също реагираха, като обявиха, че България не приема държание, което опонира на реализирани договорености.

По-рано през днешния ден Министерството на външните работи на Северна Македония също прикани политиците в страната, " изключително на определените държавни функционери ", да бъдат деликатни във връзка с съблюдаване на контракта от Преспа, конституционните разпореждания и всички интернационално поети от страната отговорности.

Съединени американски щати остават твърдо ангажирани с Преспанския контракт и евроатлантическата интеграция на Северна Македония. Това уточни и посолството на Съединени американски щати в Скопие в отговор на медийни запитвания за позицията на дипломатическото посланичество, откакто новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова по време на клетвата си в Народното събрание не употребява конституционна име на страната.

" След като бъде образувано ново държавно управление и бъде определен министър-председател, ние ще продължим да подчертаваме смисъла на спазването на интернационалните съглашения и изгодите от напредъка на страната към пълноправно участие в Европейския съюз ", се споделя в позицията на посолството на Съединени американски щати в Северна Македония, представено от медиите в страната.

Още в предизборната си акция обаче Силяновска неколкократно съобщи, че няма да употребява " Северна " в името на страната, което бе променено с Преспанския контракт с Гърция от 2018 година и отвори пътя на страната към участие в НАТО.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР