Арестуването на Алексей Навални при пристигането му в Москва предизвика

...
Арестуването на Алексей Навални при пристигането му в Москва предизвика
Коментари Харесай

Светът реагира на задържането на Навални, Русия - уважавайте законодателството ни

Арестуването на Алексей Навални при идването му в Москва провокира остра реакция от Европейски Съюз, Съединени американски щати, екипа на Байдън и от редица европейски страни. Говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова пък посъветва политиците, които са разгласили готови авансово мнения по отношение на обстановката с блогъра Алексей Навални да почитат интернационалното право и законодателството на Руската Федерация, съобщи ТАСС.

" Онова, което желая да кажа на господин Джейк Съливан, както и на доста други задгранични деятели, които разгласяват авансово направени мнения, е: уважавайте интернационалното право, не посягайте на националното законодателство на суверенни страни и се заемете с проблемите във вашите лични страни ", написа Захарова в страницата си във Facebook.

Навални беше арестуван нощес при паспортния надзор на московското летище Шереметиево по-малко от час, откакто долетя от Берлин, макар че беше предизвестен, че е изправен пред непосреден арест.

Политически реакции

Арестуването на Алексей Навални при идването му в Москва е недопустимо, съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и прикани за незабавното освобождение на опозиционера, предадоха международните организации.

Дипломат №1 на Европейски Съюз Жозеп Борел прикани съветските управляващи да зачитат правата на Навални и също изиска неговото неотложно стартиране на независимост. Борел добави, че политизирането на правосъдната система е недопустимо.

Съветникът по националната сигурност на новоизбрания президент Джо Байдън, Джейк Съливан, прикани Русия неотложно да освободи рецензия на Кремъл.

" Г-н Навални би трябвало неотложно да бъде освободен, а причинителите на безобразното нахлуване против живота му би трябвало да бъдат подведени под отговорност ", написа в Туитър Джейк Съливан. " Атаките на Кремъл против господин Навални не са просто нарушаване на човешките права, а засегнатост към съветския народ, който желае гласът му да бъде чут ".

Съединени американски щати твърдо осъждат арестуването на съветския опозиционер при завръщането му в Русия няколко месеца след хипотетичното му отравяне. Това се споделя в изказване и на американския държавен секретар Майк Помпейо, съобщи Франс прес.

В известието се показва огромно безпокойствие от ареста на Навални и се споделя, че задържането му е последният от серията опити Навални и други опозиционни фигури и самостоятелни гласове, критикуващи управляващите, да бъдат заглушени.

Френското външно министерство също прикани за незабавното освобождение на Навални.

" Франция регистрира с огромно безпокойствие ареста на господин Алексей Навални. С европейските ни сътрудници следим обстановката с най-голямо внимание и призоваваме за неговото неотложно освобождение ", се споделя в изказване на говорителката на ведомството Аниес вон дер Мюл, съобщи Ройтерс.

Министерството на външните работи на Австрия изрази безпокойствие от задържането на Навални, съобщи ТАСС. В изказване се упорства за неговото неотложно освобождение и за осъществяване на цялостно и без значение следствие на покушението против живота му, съобщи ТАСС.

Полският министър председател Матуш Моравецки назова задържането на опозиционера още един опит за заплашване на демократичната съпротива в Русия и сподели, че бърз и категоричен отговор от страна на Европейски Съюз е от значително значение. Моравецки напомни, че зачитането на правата на жителите е крайъгълен камък на демокрацията, съобщи Ройтерс.

Външният министър на Чехия Томаш Петържичек съобщи, че има желание да сезира Съвета на Европейски Съюз по отношение на задържането на Навални. Той ще упорства въпросът да се преглежда на идващото съвещание на Съвета на равнище външни министри, съобщи ТАСС.

Дипломат №1 на Словакия Иван Корчок пък сподели, че мястото на Навални не е в пандиза, а на политическата сцена, като участник в едно свободно и безвредно политическо състезание.

Италианският министър на външните работи Луиджи Ди Майо прикани за незабавното освобождение на Навални, като дефинира задържането му при идването му в Русия за " доста сериозен въпрос, който поражда безпокойствие ". Ди Майо изрази убеденост, че правата на Навални ще бъдат зачитани.

Новият канадски външен министър Марк Гарно пък сподели, че Канада осъжда твърдо ареста на Навални при идването му в Москва и счита това за недопустимо. Министърът сподели, че Канада ще продължи да желае пояснения по отношение на отравянето на Навални, съобщи Франс прес.

Навални: Не се опасявам, тъй като всички каузи против мен са измислени

Междувременно съдружник на Навални написа в Туитър, е той е арестуван в полицейски сектор покрай летището, съобщи Ройтерс.

Самият Навални при кацането си в Москва и минути преди да бъде задържан съобщи, че не се опасява да се завърне в Русия.

" Отивам към паспортен надзор безусловно умерено. Ще мина през него и ще се прибера у дома, тъй като аз знам, че съм прав. Знам, че всички каузи против мен са измислени. Не единствено истинaта е на моя страна, само че и съдът. Искат да ме задържат по дело, за което към този момент има решение на Европейския съд в моя изгода. За това от нищо не се опасявам и ви приканвам и вие да не се страхувате. Благодаря! "

Арестът наподобява сподели, че управляващите в Москва повече няма да толерират дейностите на дългогодишния антикорупционер и държавен критик, който през последното десетилетие се трансформира в най-видния конкурент на президента Владимир Путин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР