Американският вестник Wall Street Journal съобщава, позовавайки се на информирани

...
Американският вестник Wall Street Journal съобщава, позовавайки се на информирани
Коментари Харесай

Би Би Си: САЩ няма да предоставят модерни дронове на Украйна, не искат да ескалират конфликта

Американският вестник Wall Street Journal оповестява, базирайки се на осведомени източници, че администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън е решила да не трансферира съвременни атакуващи безпилотни самолети Gray Eagle MQ-1C на Киев, макар че самата Украйна и членовете на Конгреса на Съединени американски щати, които я поддържат, неведнъж са желали това, цитира изданието Руската секция на Би Би Си.

Безпилотните летателни апарати Gray Eagle MQ-1C са способни да поддържат самостоятелен полет в течение на денонощие, въоръжени са с четири ракети с лазерно ориентиране Hellfire, оптималната височина на полета им е 8800 метра.

Според вестника Пентагонът се е противопоставил на доставките, опасявайки се, че те могат да ескалират спора и да изпратят сигнал до Москва, че Съединени американски щати дават на Киев оръжия, способни да нанасят удари на съветска територия.

Американски чиновници също са ненапълно загрижени, че дроновете могат да бъдат свалени на бойното поле, излагайки някои от най-новите технологии, като да вземем за пример бордови камери, на врага. При вземането на решение обаче тези опасности не са били решаващи, написа изданието.

Говорител на General Atomics, която създава Gray Eagle MQ-1C, удостовери пред Wall Street Journal, че са осведомени с решението на Пентагона, само че отхвърля да разяснява детайлности. Пентагонът и Белият дом също не разясняват тези изявления.

Вестникът оповестява, че през септември 17 конгресмени, както от Демократическата, по този начин и от Републиканската партия, са изпратили писмо до администрацията на президента на Съединени американски щати с молба за даване на дроновете Grey Eagle MQ-1C на Киев допустимо най-скоро. В същото време те са декларирали, че " оценките на риска и желанието за понижаване на отрицателните последствия сигурно са доста значими, само че животът на украинците не би трябвало да става тяхната цена ".

Това не е първият път, когато Съединени американски щати отхвърлят да предадат на Украйна модерни оръжейни системи точно по цитираните нагоре аргументи. Русия неведнъж е предупреждавала против доставки на оръжия за Киев, които могат да доближават надълбоко в нейната територия и е заявявала, че ще смята сходни доставки като директна интервенция в спора.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР