Американски учени създадоха първия подробен атлас на - колекция от

...
Американски учени създадоха първия подробен атлас на - колекция от
Коментари Харесай

Създадоха първия в света Атлас на човешкото сърце

Американски учени сътвориха първия обстоен атлас на - сбирка от карти, показващи близо половин милион кафези и определящи функционалностите на всяка от тях. Резултатите от проучването са оповестени в списание „ Nature “.
Изключително мъчно е да се изследват човешките сърдечни кафези, защото те, за разлика от раковите кафези, не могат да се отглеждат в лаборатория. Невъзможно е да се правят кардиологични проучвания върху мишки, чието сърце е доста друго от човешкото.
 10 храни, от които сърцето ви се нуждае 10 храни, от които сърцето ви се нуждае
Избягването на бърза храна и мазното не е задоволително. За да поддържате сърцето си крепко, би трябвало да си набавите и храни, от които то се...
Учените от Медицинския институт „ Хауърд Хюз “ са употребявали човешки сърца в своето изследване, които са били оперативно замразени за трансплантация, само че по-късно по някаква причина не са били употребявани. За сформиране на атласа са употребявани 14 здрави донорски - седем от мъже и седем от дами.
„ За да разберем какво се случва при разнообразни сърдечни болести, първо би трябвало да знаем кое се смята за обикновено “, сподели ръководителят на проучването, кардиолог-генетикът Кристин Сейдман.
Първо създателите са определили самостоятелните характерности на всяка сърдечна клетка. След това те картографирали тези кафези, обвързвайки ги с една от шестте области на сърцето.
„ За първи път имаме „ пощенски код “ на всяка клетка “, споделя Сейдман.
анализирали равнищата на РНК в клетките, употребявайки флуоресцентни маркери, с цел да схванат молекулните елементи на тяхната функционалност и какви протеини създават. Въз основа на резултатите от този разбор създателите съставили подробна база данни, трансформирала се в основата на атласа.
 Ключът към СЪРЦЕТО на всяка една от 12-те зодии Ключът към СЪРЦЕТО на всяка една от 12-те зодии
Понякога доста желаеме нещата са даден човек да се получат, обаче все не съумяваме да достигнем до сърцето му. Има трикове, с които может...
Сега, употребявайки го като справочно помагало, медицинските учени по целия свят могат да назначат вярното лекуване, като разпознават разликите сред болните и здравите кафези.
Въпреки че откривателите са изследвали относително дребна група сърца, те са съумели да отчетат огромно клетъчно многообразие в разнообразни елементи на, както и да открият някои разлики сред здравите сърца на мъжете и дамите.
Например при дамите делът на кардиомиоцитите - мускулните кафези - е по-висок, в сравнение с при мъжете. Може би, допускат учените, това е повода за разликите в сърдечните болести сред мъжете и дамите.
" Четиринадесет души не могат да съставляват международното население “, отбелязва Сейдман. „ И въпреки всичко ние виждаме поразителна хетерогенност. Сърцето сигурно е доста по-сложен орган, в сравнение с мнозина си показват! "
Атласът на сърдечните кафези е част от Атласа на човешките кафези, главен план за картографиране на всички типове кафези в човешкото тяло, финансиран от фондацията на Марк Зукърбърг и Присила Чан.
 Създадоха първото в света човешко сърце на 3D принтер Създадоха първото в света човешко сърце на 3D принтер
Изследователи от Университета в Минесота отпечатаха 3D функционираща помпа за човешко сърце, която може да има огромни достижения в борб...
В допълнение към от института „ Хауърд Хюз “, по атласа е работил огромен интернационален екип от специалисти - от кардиохирурзи до компютърни учени.
В идващия стадий от проучването създателите възнамеряват да разширят базата данни за атласа с по-широко географско и расово покритие - до момента всичките 14 сърца са от бели донори. Също по този начин учените към този момент са почнали работа за сравняване на набора от протеини, създадени от клетките на здрав и обиден от сърдечно заболяване орган.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР