Ако има някаква новина от парламента в последните дни, тя

...
Ако има някаква новина от парламента в последните дни, тя
Коментари Харесай

Димитър Ганев: „Промяната” е опряла електорален пистолет в челото на Христо Иванов

„ Ако има някаква вест от Народното събрание в последните дни, тя е обвързвана най-много с разкъсването на единния до неотдавна блок към „ Продължаваме промяната ”, Българска социалистическа партия и „ Демократична България ”. Искрите сред Петков и Нинова са напълно ясно забележими “. Това разяснява пред  политологът от „ Тренд “ Димитър Ганев.

Според него спор е изцяло логически, тъй като Политическа партия внезапно навлезе в лявото пространство с очебийно обществена изразителност и Българска социалистическа партия гледа мощно ревностно на това.

„ Подобно позициониране на Политическа партия може да се окаже нов стадий в пренареждането на българското политическо пространство, в което „ Продължаваме промяната ” да заеме мястото на лявата, прогресивна, демократична партия от западен вид. Българска социалистическа партия безспорно отстъпи това поле с потъването в по-скоро консервативни послания в последните няколко години “, предвижда Ганев.

Той не сподели оптимизъм за кабинет и изясни, че Петков и Василев в последните няколко месеца нареждаха партията си съвсем напълно на анти-ГЕРБ основа.

„ Хайде, представете си в този момент, в случай че Петков и Василев на следващия ден стартират да приказват за компромис с ГЕРБ в името на каквото и да било. Ами това е злополука за тях. Просто на идващия ден половината им електорат, в случай че не и повече, ще ги напусне. Да забележим по какъв начин стои въпросът при ГЕРБ. Представете си обединението „ Рашидов ” да направи кабинет: ГЕРБ с Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и “Български напредък ”. Това дали ще се хареса на гласоподавателите на ГЕРБ? Не мисля. И представете си, че тази коалиция, която никак няма да бъде известна и ще тръгне без сериозен заем на доверие, ще би трябвало да посрещне тежка социално-икономическа конюнктура на възходящи цени и по-високи сметки за комунални услуги единствено след 2 месеца. Всичко това по-малко от година преди локалните избори. Изборите, които са най-важните за всички партии, тъй като локалната власт дава онази основа на всяка партия, която може да те направи резистентен политически индивид. А какъв ще е крайният резултат на локални избори при една такава коалиция, управлявала към този момент година? ГЕРБ ще подари успеха на „ Продължаваме промяната ”. Ще разреши на Петков и Василев да влязат мощно в огромните български общини, да се разпрострат организационно, да укрепнат по места и след това умерено и несъмнено да нападат централната власт. Защо ГЕРБ да се впусне в тази случка? “, изясни Димитър Ганев.

Според него Демократична България може да легитимира и да направи едно ръководство на ГЕРБ задоволително, само че двете партии нямат задоволително гласове.

„ Друг проблем в една такава структура е, че „ Продължаваме промяната ” е опряла електорален револвер в челото на Христо Иванов. Една възможна непопулярна коалиция с присъединяване на „ Демократична България ” ще докара до преливане на повече от половината им гласове към партията на Петков и Василев. Защо му е на Христо Иванов да го прави това? За „ Демократична България ” единственият вид на присъединяване в ръководство с ГЕРБ в това Народно заседание е, в случай че „ Продължаваме промяната ” също е вътре “, безапелационен е политологът.

По думите му след още едни избори даже резултатите да са сходни, няма да сме в същата обстановка, тъй като публичният напън за съставянето на постоянен кабинет ще бъде извънредно мощен.

„ И както през днешния ден се приказва за „ червени линии ”, по този начин след нов предварителен избор тези кардинални позиции „ в никакъв случай с този, в никакъв случай с оня ” няма да са известни, тъй като ще наподобяват като риск да вкарат страната в тежка и трайна политическа рецесия, от която не се вижда излаз. В една такава нова обстановка след още едни предварителни избори и партиите ще са по-сговорчиви, и електоратите ще бъдат по-толерантни към нетрадиционни дейности на техните водачи “, има вяра той.

Димитър Ганев не чака разбърквания, в случай че се разреши гласоподаване и с хартия.

„ Факт е, че една част от гласоподавателите при отпадането на хартиеното гласоподаване бяха дистанцирани от изборния развой. Това са главно по-възрастни хора, които в никакъв случай в живота си не са употребили сходен вид технология. Не употребяват нито компютър, нито смарт телефон, нито банкомат или нещо сходно. И не че машинното гласоподаване е мъчно. Тези хора усещат терзание от сходно гласоподаване. Правили сме групови полемики на тази тематика и този вид гласоподаватели споделят просто, че не желаят да се излагат в секцията пред други непознати хора с това, че не могат да боравят с подобен вид устройства. По различен метод казано - с машините въведохме софтуерен ценз “, предизвести той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР