Adidas започва още този месец да разпродава маратонките Yeezy от

...
Adidas започва още този месец да разпродава маратонките Yeezy от
Коментари Харесай

Adidas най-накрая реши какво да прави със залежаващите маратонки на Кание Уест за над €1 млрд.

Adidas стартира още този месец да разпродава маратонките Yeezy от прекратеното партньорство с рапъра Ye, по-известен като Кание Уест. Значителна сума от приходите от залежалите в складовете артикули, чиято стойност на дребно се прави оценка на към 1,2 милиарда евро, ще бъдат дарени на организации за битка с расизма и омразата.

Германската компания за спортни дрехи съобщи, че измежду получателите ще бъдат Лигата против поругаването, която се бори с антисемитизма и други форми на дискриминация, и Институтът за обществена смяна „ Филонис и Кита Флойд “, управителен от бранителя на обществената правдивост Филонис Флойд, брат на Джордж Флойд.

„ След деликатно обсъждане взехме решение да стартираме да пускаме някои от оставащите артикули adidas Yeezy “, съобщи основният изпълнителен шеф на компанията Бьорн Гюлден. „ В спорта и обществото няма място за ненавист от какъвто и да е тип и ние оставаме ангажирани да се борим против нея. “

Adidas приключи съдействието си със скандалния рапър през октомври 2022 година, откакто той насочи закани против евреи в Twitter. Това означи края на много сполучливата серия спортни обувки Yeezy, създадена и рекламирана взаимно с Уест.

За Adidas това разтрогването на партньорството бе сериозен удар от бизнес позиция. От една страна се сблъска с тежкия резултат от финансова позиция, а от друга – с алтернативата, че в случай че върне продуктите в продажба, рискува да скапе имиджа си.

Показателно е, че единствено през първото тримесечие отрицателният резултат от прекъсването на Yeezy в Северна Америка докара до спад на продажбите с 20%. „ Успехът с Yeezy евентуално е предиздвикал Adidas да се усеща прекомерно удобно, с цел да не търси други мотори на растежа “, разяснява по-рано анализаторът Седрик Роси от Bryan Garnier в Париж.

Артикулите, които следва да стартират да се продават, включват съществуващи дизайни, както и дизайни, които са били в развой на разработка през 2022 година за продажба тази година, обявиха от Adidas.

На годишната среща на акционерите на марката по-рано този месец Гюлден съобщи, че компанията е прекарала месеци в опити да откри излаз от обстановката, преди да реши да не унищожава продуктите и вместо това да ги продаде в интерес на разнообразни благотворителни организации, които са били наранени от казаното от Ye.

По-рано стана ясно, че чистата облага на Adidas за предходната година се е сринала с 83% до 254 млн. евро. За актуалната компанията чака в най-хубавия случай нулева оперативна облага, а в най-лошия – загуба от 700 млн. евро. Скандалът с Кание Уест има забележителен принос - през последното десетилетие спортният колос трансформира линията Yeezy в бранд, който образува 8% от общите продажби на Adidas.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР