Окръжната прокуратура във Варна е внесла в съда две искови

...
Окръжната прокуратура във Варна е внесла в съда две искови
Коментари Харесай

Прокуратурата най-после поиска закриване на паравоенните Шипка и Васил Левски

Окръжната прокуратура във Варна е внесла в съда две искови молби за преустановяване активността на две паравоенни организации - Българско национално придвижване " Шипка " и Български воински съюз " Васил Левски ", заяви държавното обвиняване.

И двете сдружения се ръководят от едни и същи три лица с буквите Д.С.,на 62 година, В.Р., на 65 година, и И.Л., на 30 година

Двете организации са употребявали обществени мрежи и електронни уеб сайтове, с цел да доближават до съидейници, и посредством разнообразни изявления са успявали да притеглят симпатизанти към концепциите си.

Официалните им цели, съгласно устава на сдруженията, са развиване и одобряване на духовните полезности, гражданското общество, опазването на здравето, образованието, науката, културата, техниката, технологиите, физическата просвета, както и други действия с патриотична устременост.

Същевременно обаче, зад опитите да се повдига българския дух в изявления на електронните им страници, както и в профилите им в обществените мрежи, е открито нарушаване на член от Конституцията на Република България.

Съгласно него се „ не разрешават организации, чиято активност е ориентирана против суверенитета, териториалната целокупност на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна омраза, към нарушение на правата и свободите на жителите, както и организации, които основават секрети или военизирани структури, или се стремят да реализират задачите си посредством принуждение ", оповестява още държавното обвиняване.

В хода на инспекцията на активността на сдруженията, осъществена от Окръжна прокуратура-Варна, са установени текстове, в които се насажда ненавист на верски и етнически симптом, както и апели за разпра с непознати жители, представители на избрани етноси и религии.

Събрани са данни за това, че по време на съществуването си сдруженията са организирали самобитни образования за придобиване на избрани бойни умения на свои симпатизанти.

Установено е също, че са правени проведени визити на границата на Република България с Република Турция, чиято цел е била залавянето на незаконни мигранти. Няма данни за реализирани резултати в резултат на тези " цивилен патрули ".

Освен това шефовете на двете сдружения са поддържали контакти с представители на фракции от Федерална Република Германия и по-конкретно с лица, известни с крайнодесните си убеждения.

Очаква се Окръжен съд-Варна да насрочи дело за разглеждане на исковите молби на Окръжната прокуратура.

" Шипка " беше разследвана в продължение на година, с цел да се откри дали прави противодържавна активност. В края на януари прокуратурата завърши инспекцията си против паравоенната организация и отхвърли да образува следствие против структурата.

За спорната активност на " БНО Шипка " се знае от години. В уеб страницата и фейсбук страницата си организацията качва видеа, в които се приканва за опълчение против значими събития от интернационален мащаб. Тя беше изключително дейна по време на пандемията от COVID-19 и призоваваше за протест против ограничаващите ограничения. Дейността ѝ се основава върху конспирации за самоволно избрани от тях " всеобщо чипиране, непрекъснато следене и запрещение на човешки права ".

Организация " Шипка " от години споделя пропутинска агитация, ориентирана против Украйна и оправдава войната, която Русия стартира на територията ѝ през февруари 2022 година

Комуникацията в обществените сметки на " БНО Шипка " се води от мъж, представящ се с името Владимир Русев, който постоянно разгласява тайни видеоклипове във Facebook.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР