Русия се готви да разшири териториалните си води в Балтийско

...
Русия се готви да разшири териториалните си води в Балтийско
Коментари Харесай

Русия с провокация към НАТО - поиска нови морски граници с Литва и Финландия

Русия се готви да разшири териториалните си води в Балтийско море, като промени границите с Литва и Финландия.

За желанията на Москва заяви Тhe Moscow Тimes, като цитира документ, квалифициран от съветското министерство на защитата, оповестено на портала за правна информация на Русия.

Според този документ Русия се готви да разгласи за своя акватория част от Финския залив на изток, както и наоколо до градовете Балтийск и Зеленоградск в Калининградска област.

За задачата ще бъдaт изменени координатите на географските точки, с които се дефинира съветската акватория.

На границата с Финландия съветското държавно управление желае да " поправя " и координатите на няколко острова, защото съгласно в този момент настоящото поставление, признато по времето на Съветския съюз те " не съотвестват на географската конюнктура ".

Сегашните координатите били избрани " по морски карти в дребен мащаб ", които на собствен ред били създадени по данни от средата на XX век и " не разрешават да се дефинират външните морски граници, " е записано в документа.

Според The Moscow Times той е бил показан за публично разискване съвсем по едно и също време с началото на учението за потребление на тактическо нуклеарно оръжие покрай украинската граница.

Целта на учението съгласно съветското военно министерство е да приготви армията за възможен " отговор на провокации и закани на представители на Запада " >

Външното министерство на Литва съобщи в отговор, че дейностите на Русия напълно не са инцидентни и целят провокация в връзките със прилежащи страни.

" Това е пореденото доказателство, че нападателната политика на Русия е опасност за сигурността на прилежащите страни на Европа като цяло, " се показва в публично известие.

Властите в Литва ще изискат публично пояснение от Москва, като в това време приканиха Русия да съблюдава законите и правилата на интернационалното прави, както и интернационалните и двустранни съглашения за ненарушаване на границите.

" В ход е следващата съветска хибридна интервенция, този път в опит да се всеят неустановеност и подозрения за техните планове в Балтийско море. Това е провокация срещи НАТО и Европейски Съюз, която би трябвало да получи корав отговори, " написа в X външният министър на Литва Габриелюс Ландсбергис.

Реакция пристигна и от Финландия, която също като Литва е член на НАТО и се опълчва на съветската експанзия в Украйна.

" Конвенцията на Организация на обединените нации за морското право съдържа ясна формулировка на морските зони, в това число тяхната проверка. Смятаме, че Русия, като част от тази Конвенция, ще се съобрази с нея. Напомняме още, че всяването на ужас също е форма на хибридно въздействие, само че ние няма да се поддадем, " разяснява също в X външният министър на страната Елина Валтонен.

Според специалисти по морско право решението на смяна на границите не може да бъде вземано единствено една страна, а договарянията в сходен развой нормално не престават с години.

Русия публично отхвърля да готви прекрояване на границите. Официозът ТАСС цитира военно-дипломатически източник, който е оповестил пред публицисти, че " Русия нито е имала, нито има такива планове. "

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР