45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп няма право да се

...
45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп няма право да се
Коментари Харесай

Трети щат изхвърли Тръмп от участие в първичните избори

45-ият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп няма право да се кандидатира за президентския пост поради присъединяване му в протеста против Капитолия през 2021 година Такова решение взе съдът в Илинойс - третият американски щат, който забрани на Тръмп да взе участие в първичните избори за президент на Републиканската партия.

Два други щата - Колорадо и Мейн - отстраниха Тръмп от първичните си избори с сходни причини. Окончателното решение евентуално ще бъде взето от Върховния съд на Съединени американски щати.

Съдия Трейси Портър от Чикаго, определена от демократите, постановява, че предприемачът и претендент от листата на републиканците не е дипломиран за президентския пост според тълкуването на наредба от Конституцията, която не разрешава заемането на служба на тези, които са взели участие във въстание, откакто преди този момент са положили държавна клетва.

Първичните избори в Илинойс са планувани за 19 март. Ранното гласоподаване в първичните избори в щата към този момент стартира. Тръмп, който е водещият претендент за президент на Републиканската партия - ще остане в изборните описи най-малко до петък, до момента в който има време да апелира заповедта.

Говорител на Тръмп назова решението " противоконституционно " и съобщи, че то ще бъде обжалвано.

Бившият президент към този момент апелира делото в Колорадо пред Върховния съд. По-рано този месец той изслуша причините по проблема, като изрази песимизъм към решението на американския щат да не допусне Тръмп до първичните избори. Някои консервативни съдии се оплакват, че може да се стигне до " отнемане от изборни права ", в случай че на гласоподавателите не бъде разрешено да решат сами дали желаят Тръмп за президент.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР