15-годишното дете-чудо на фигурното пързаляне Камила Валиева може да се

...
15-годишното дете-чудо на фигурното пързаляне Камила Валиева може да се
Коментари Харесай

Съдът позволи на Камила Валиева да продължи на Олимпиадата въпреки допинг пробата

15-годишното дете-чудо на фигурното пързаляне Камила Валиева може да се състезава още веднъж на Зимните олимпийски игри, откакто Спортният трибунал (КАС) реши, че не би трябвало да налага краткотрайното ѝ премахване след позитивния тест за допинг.

Съдът в Лозана взе решение, че възпрепятстването на съветската състезателка да продължи присъединяване си в Пекин, би ѝ предизвикало " непоправима щета ". 

" Спортистката следва да се възползва от следните изключителни условия: Тя е на възраст под 16 години и е предпазено лице според кодекса на Световната антидопингова организация (WADA) ", сподели арбитър Матийо Риб от КАС.

Валиева към този момент написа история във фигурното пързаляне. Тя е рекордьор по най-голям брой точки от самостоятелно показване в къса стратегия, а единствено преди дни стана първата жена, която сполучливо извърши четворен скок на Олимпиада. Златният орден в отборното съревнование за Руския олимпийски комитет обаче към момента не им е присъден, защото стана ясно, че 15-годишната фигуристка е дала положителна проба за неразрешения препарат триметазидин. Това се е случило още преди началото на Игрите в Пекин - на 25 декември 2021 година

КАС, който е най-висшият съд в спорта, съобщи, че роля в решението на съдиите са изиграли  " съществени проблеми, свързани с ненавременното известяван за резултатите от несполучливия тест ". Той беше обявен по време на Игрите, близо шест седмици откакто Валиева е дала тестът. " Подобно късно известяван не е по нейна виновност ", се споделя в решението.

Валиева беше краткотрайно отстранена на 8 февруари, само че оспори решението и Руската антидопингова организация (RUSADA) анулира възбраната на идващия ден. По това време тя към този момент се състезаваше и оказа помощ на Руския олимпийски комитет да завоюва отборната конкуренция. Медалите обаче няма да бъдат раздадени, до момента в който не завърши цялостното антидопингово следствие.

Международният олимпийски комитет (МОК), WADA и Международният съюз по фигурно пързаляне апелираха решението на RUSADA, преди КАС да се намеси.

Сега Камила Валиева е свободна да се състезава във вторник в самостоятелното съревнование за дами, където е любимец за златото.

Въпреки че олимпийското ѝ бъдеще изглежда решено, казусът, който засенчи Игрите и провокира отвращение поради това по какъв начин едно дете е забъркано в употреба на допинг, надалеч не е завършил. WADA вече съобщи, че ще проверява обкръжението на тийнейджърката, в това число треньори, лекари и други лица, свързани с подготовката ѝ. Това значи, че фигуристката може да завоюва орден в самостоятелното съревнование и той вероятно да ѝ бъде лишен на по-късен стадий.

По-рано МОК съобщи, че ще следва решението на КАС -  " без значение дали ни харесва, или не ". Междувременно Олимпийският комитет на Съединени американски щати съобщи, че е " отчаян от посланието, което това решение изпраща ".

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР