Звучен еврошамар получи Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в

...
Звучен еврошамар получи Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в
Коментари Харесай

ВСС не успя да пробута десет малки гешевчета на Кьовеши

Звучен еврошамар получи Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет в сряда. Седем от 10 излъчени от нея претенденти за европейски делегирани прокурори, не са утвърдени от европейската прокуратура. Засега това е казус, защото европейският основен прокурор Лаура Кьовеши не е прибирала претенденти на други страни. Европрокуратурата не желае да работи със следователи, съдии и с прокурори, които идват от ниско равнище. Това са формалните аргументи, за които приказва службата на Кьовеши.

Дали обаче същинската причина не е методът, по който претендентите бяха определени? Главният прокурор Иван Гешев самичък ли уточни кои да са десетимата европейски делегирани прокурори, които ще работят с европейския основен прокурор Лаура Кьовеши в България, или членовете на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет ги избраха с конкурс? Логичен въпрос, който всеки, наблюдавал гласуването на 13 февруари, евентуално си е задал. Отговорът наподобява повече от явен. След като основният прокурор има власт над колегията, решението кои да бъдат хората на Кьовеши в България, е просто следващ въпрос, който тя преглежда и взема решение единомислещо, както каже основният.

Позициите са основни, тъй като това са хората, които ще проверяват крупните далавери с евросредства в България. Ще се занимават тук на място с публичните поръчки и европрограмите вид " къщи за тъщи ". Те ще внасят обвинителните актове по тези проблеми. Затова и залогът е прекомерно висок. На хартия тези магистрати имат огромна самостоятелност. Законът споделя, че техните постановления не могат служебно да бъдат отменяни и изменяни от горестоящ прокурор, както това се случва с редовите магистрати. Когато те извършват функционалностите си даже основният прокурор не осъществява контрол за правда и методическо управление върху активността им, споделя още Наказателно-процесуален кодекс.

За всички обаче ни е ясно, че в системата на прокуратурата поле за изключително мърдане няма. Защото в този момент си делегиран прокурор, само че след това си отново редови. А магистратската ти кариера е в ръцете на Висшия правосъден съвет, който действа като щемпел за волята на основния прокурор.

Без срам и задръжки прокурорската гилдия ни показва по какъв начин се имитира народна власт. Прецизността, с която деветимата ѝ членове гласоподаваха за 31 претенденти за десетимата делегирани прокурори, е съмнителна. Особено откакто по време на разискванията на претендентите, всички членове на колегията се надпреварваха да обяснят, че голяма част от претендентите имат качества за поста. Накрая десетимата бяха определени още на първия тур. За цвят, 11 събраха позитивен избор, само че един от тях имаше едвам 5 гласа и отпадна от листата. Затова остана неприятното чувство, че въпреки и изборът да се излъчваше онлайн, решението не се взе в залата с микрофоните, а някъде по коридорите на Висш съдебен съвет. 

Преди да гласоподават, всеки член на колегията изреди своите любимци. Последен думата взе основният прокурор Иван Гешев, евентуално, с цел да си подсигурява имунитет против рецензии, че е показал на сътрудниците си за кого за гласоподават. На финала 7 от определените, бяха измежду десетимата, подкрепени от него - Бисерка Стоянова, Божидара Ганева-Димова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова, Димитър Беличев, Светлана Шопова-Колева и Христо Крачунов. Кандидатите, които завоюваха, въпреки и без Гешев публично да ги поддържа, са Венцислав Фердинандов, Мая Ковачева и Преслава Петкова. Засега е ясно, въпреки и процедурата публично да е още в ход, че единствените претенденти, минали през ситото, би трябвало да са Бойко Калфин, Светлана Шопова-Колева, и Мая Ковачева. Само те не са от районно равнище, следователи или съдии.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР