Знаете онези особено забавни класации, на които често се натъкваме

...
Знаете онези особено забавни класации, на които често се натъкваме
Коментари Харесай

„ще ОСТАНА ОПАКОВКА и в следващия си ЖИВОТ

Знаете тези изключително занимателни ранглисти, на които постоянно се натъкваме в интернет – 10 занимателни обстоятелството за… или 10 неща, които не знаехте за… Е, инцидентно ми попадна точно една такава на тематика пластмасови боклуци. Нещата, които прочетох в нея, ме шокираха дотолкоз, че разпратих линк на огромна част от приятелите си, тъй като бях сигурен, че за съвсем всички от тях тези данни ще са впечатляващи.

Например това, че пластмасовите торбички и други пластмасови боклуци, изхвърлени в океана, убиват към 1 000 000 морски създания всяка година! Или това, че всяка минута в света се продават близо милион пластмасови бутилки. А единствено в Съединени американски щати на всеки час се изхвърлят 2.5 милиона пластмасови бутилки! И като допълнение – фактът, че оценките за това какъв брой време е нужно за разграждането на една такава варират – от 450 години до... вечно.

Замислям се какво друго в моето всекидневие е в пластмасова опаковка с изключение на минералната вода и безалкохолните питиета. Шампоанът, течният перилен препарат, слънцезащитното мляко, течният сапун... Друго не ми хрумва на първо четене, по тази причина вземам решение да отида до dm в квартала, да обиколя щандовете и да задоволя любознанието си.
Оставам много сюрпризиран от съвпадението, че dm стартира самодейност точно по тематиката на моята нова задача –  с цел да съберат скъпи материали за преработване, при започване на септември 2021 година dm приканва клиентите си да върнат празните си пластмасови опаковки във всички dm магазини в цялата страна.



Важно изискване е, че опаковките, които ще се събират, следва да са най-вече бели или полупрозрачни и да имат един от следните знаци на дъното или на гърба - HDPE (съкращение от High-density polyethylene) / PE (Polyethylen) / PP (Polypropylen) или PET (Polyethylenterephthalat).

Допустими са и светли цветни опаковки с тези знаци. Това са най-много опаковки от душ гел, шампоан, еликсир, лосион, козметични артикули, почистващи и перилни препарати. Без хранителни артикули, бутилки от вода и питиета, без значение какви знаци има върху тях.
Интересен факт е, че от 2009 година доста пластмасови опаковки от dm марките към този момент се създават с висок дял рециклиран материал (рециклирана пластмаса) и са проектирани по този начин, че да могат да се рециклират още веднъж.  Тубичките на продуктите на alverde NATURKOSMETIK, Balea и babylove да вземем за пример към този момент са направени от 50% рециклиран материал (без капачките). Целта е до 2025 година 90% от опаковките на нехранителните артикули да са от най-малко 30% рециклирани материали! 

В момента това въобще не е толкоз елементарно, тъй като рециклатът (рециклиран материал), който се предлага на пазара, е прекомерно непълен или наличният материал е прекомерно мръсен, с цел да бъде утвърден за потребление в козметичната промишленост. Следователно прекомерно доста пластмаса се изгаря или в идеалния случай се употребява за произвеждане на саксии за цветя, култивиран пейки или детайли за строителство на пътища. Това е известно като „ downcycling ": пластмаси, които сa нечисти или смесени, стават за култивиран пейки, само че не могат да се употребяват още веднъж за опаковъчен материал за козметика. Затова dm желае да събере опаковките от артикули, които са употребявани и да ги съобщи за преработване.

„ С тази акция целим да предизвикаме внимание към казуса с downcycling и дружно с нашите клиенти да създадем нещо значимо, намалявайки загубата на висококачествени опаковъчни материали. С самодейността за събиране на празни опаковки в магазините ни желаеме да подсигурим първокачествен рециклиран материал при производството на опаковките на продуктите от dm марките. Особено сме щастливи, че България е измежду първите страни от dm концерна, в които акцията за събиране на празни опаковки започва ", споделя Цонка Иванова - Терзиева, началник на отдел „ Маркетинг и доставяне " на dm България.

Кампанията за събиране на празни пластмасови опаковки е дълготрайна и се организира във всички dm магазини в страната, стартирайки на 02.09.2021, като всеки може в границите на работното време на съответния магазин, да съобщи своите празни опаковки. На 11.09.2021, събота, е самото пилотно събитие, при което пред 21 определени dm магазинa ще има изнесени пунктове за събиране на празни опаковки. В знак на признателност за предадените опаковки dm подарява ваучър за 10% отстъпка за цялата серия Pro Climate артикули, а в случай че оставите тъкмо в този ден, 11.09., опаковките си на особено основаните пунктове пред определените dm магазини, с изключение на ваучър ще получите и подарък брандирана перманентна чанта.

Записвам 11.09 в календара на телефона си и бързам към у дома, с цел да разпратя информацията за събитието на dm до същите тези мои другари, с които по-рано през днешния ден споделих тревожните числа и прогнози, свързани с използването на пластмасови опаковки.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР