Знаете ли какво, това беше страхотна победа, щастливо обяви Петери

...
Знаете ли какво, това беше страхотна победа, щастливо обяви Петери
Коментари Харесай

Финландия: Санна Марин загуби парламентарните избори

" Знаете ли какво, това беше страхотна победа ", щастливо разгласи Петери Орпо - водачът на финландската консервативна партия " Национална коалиция ", която до момента беше в съпротива в Хелзинки.

След окончателното броене на гласовете партията на Орпо печели 48 места в Народното събрание във Финландия. На второ място остава дясната популистка партия " Финландците " - с 46 мандата. Социалдемократическата партия на министър-председателката Санна Марин завоюва 43 места в Народното събрание. От 2019 година лявоцентристката партия на Марин управляваше в коалиция с пет партии.

Петери Орпо сигурно ще би трябвало също да потърси поддръжка от други партии, с цел да образува държавно управление. За разлика от социалдемократите при Марин, консерваторите на Орпо не изключват съдействие с десните популисти. Както заяви финландската социална телевизия YLE, съдружните договаряния евентуално ще бъдат сложни за Орпо. Неговата партия се разграничава от социалдемократите във връзка с бюджетната политика и държавния дълг, а от десните популисти - във връзка с имиграцията и Европейски Съюз.

Санна Марин - модел за подражателство

През 2019 Санна Марин стана най-младата министър-председателка в света, като пое лидерския пост на 34-годишна възраст. Поддръжниците на Марин я описваха катомодел за подражателство на младите и прогресивни политици освен във Финландия, само че и в света. Малко след началото на ръководството на Марин обаче стартира пандемията, а по-късно и съветската война в Украйна.

В отговор на съветската експанзия Марин пое по исторически за Финландия курс - изиска обичайно неутралната страна да се причисли към НАТО. Всички 30 членки на Алианса към този момент утвърдиха влизането на Хелзинки в отбранителния съюз.

Темата за НАТО обаче не игра съвсем никаква роля в предизборната акция. Вместо това фокусът беше върху вътрешнополитически въпроси като опасенията от криза и високата инфлация. Орпо дава обещание на финландците нова икономическа политика. Консервативната партия, спечелила изборите, желае да понижи разноските, с цел да ограничи повишаването на дълга. Дясната популистка втора политическа мощ пък се застъпва за рестриктивна имиграционна политика и строги икономии.

***

Припомнете си и това видео от нашия списък:

Защо в това финландско селце се карат поради Путин

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР