„Златната топка“ официално навлиза в нов етап от своето съществуване

...
„Златната топка“ официално навлиза в нов етап от своето съществуване
Коментари Харесай

Промени в регламента за връчване на „Златната топка“ целят да възстановят престижа на наградата

„ Златната топка “ публично навлиза в нов стадий от своето битие като самостоятелен приз за най-хубавите футболисти на света. Френският вестник L'Equipe, който е и създател на наградата, разгласи, че вкарва някои съществени корекции в методологията, по която ще се излъчва кавалера на топката.

Слага се завършек на практиката „ Златката топка “ да отива в ръцете на състезател, съгласно представянето му в календарната година. Вече ще се вземат поради изявите му през сезона, както от дълго време считаме, че е заслужено.

Разширеният лист с номинации към този момент няма да се прави единствено от редакцията на вестника, както бе до в този момент. В уравнението ще се включват още настоящият дипломат на наградата (в случая това е Дидие Дрогба), както и журналистът с най-точна прогноза за най-хубавите 5 от всяка предишна година. Това би трябвало да постави завършек на незаслужено подценените футболисти, които по една или друга причина биват забравяни от френските публицисти.

Коригира се и описът с публицистите, които ще имат право на глас. До в този момент 170 души даваха своя избор на формалното гласоподаване, а само че към този момент техният брой ще бъде понижен на 100, като всяка година ще се взема поради класирането на личните им страни в ранглистата на ФИФА.

Въвеждат се и три степенувани критерия за определянето на най-хубавия футболист в света. На първо място ще се прави оценка самостоятелната му класа, на второ ще се гледат отборните му достижения, а на трето ще се взема поради феърплея, който всеки един от номинираните показва. Първият критерии точно има най-голяма тежест, тъй като „ Златната топка “ на първо място е самостоятелен приз.

Припомняме, че Лионел Меси и Кристияно Роналдо откриха монопол над премията през миналите петнайсетина години, само че прекомерно постоянно те стигнаха до оценката на база цялостното си кариерно показване. Това ощети неведнъж футболисти от ранга на Роберт Левандовски, Карим Бензема, Франк Рибери, Мохамед Салах, Андрес Иниеста, Върджил ван Дайк и Уесли Снайдер. Единствено Лука Модрич наруши тази неправда през 2018 година, само че това стана под големия публичен напън, след който прекомерно доста играчи разпиляха гласовете на публицистите.

Искрено се надяваме, че „ Златната топка “ ще се трансформира в една надалеч по-справедлива премия, която да възвърне своя авторитет. Дано това стане още след края на актуалната акция, тъй като към този момент е повече от явно, че Роналдо и Меси към този момент от дълго време не са футболните богове, които бяха от 2008 година насам.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР