Златица. Служебният министър на икономиката Кирил Петков участва в церемония

...
Златица. Служебният министър на икономиката Кирил Петков участва в церемония
Коментари Харесай

Служебният министър Кирил Петков даде начало на изграждането на най-голямата Фотоволтаичната централа за собствени нужди в България

Златица. Служебният министър на стопанската система Кирил Петков взе участие в гала за начало на строителните работи по построяването на Фотоволтаичен парк „ Аурубис-1 “, край завода на компанията в Златица. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството . Фотоволтаичната централа ще бъде с конфигурирана мощ от 10 мегавата, планирано годишно произвеждане от 11 мегаватчаса. След като бъде приключена, тя ще е най-голямата слънчева електроцентрала за вътрешно произвеждане на електрическа енергия от компания в страната.

Министър Петков поздрави компанията за огромната инвестиция и разгласи, че вложения в „ чисти ” енергийни източници значат отговорност към обществото и към околната среда. Кирил Петков уточни, че се надява на от ден на ден вложения в зелена сила, както и в производства с висока добавена стойност.

По думите му днешното събитие е крачка напред за постигането на националните цели за по-голям дял на зелената сила и за енергийна успеваемост в българската промишленост и произвеждане.

Изграждането на слънчевата електроцентрала започва със особено събитие на индустриалната площадка на компанията в Средногорието, в което участваха още основният изпълнителен шеф на Aurubis AG - Хамбург Роланд Харингс, ръководителите на „ Аурубис България “ АД Тим Курт и ЧЕЗ България и представители на локалните управляващи в Пирдоп и Златица.

„ Слънчевата централа Aurbis-1 е значим стратегически план за цялата ни компания по пътя ни към декарбонизирано бъдеще “, сподели от своя страна Роланд Харингс, основен изпълнителен шеф на Aurubis AG. „ Това демонстрира и непрекъснатия ни ангажимент към производството и вложенията ни в България “, добави той.

Проектът включва инсталиране на над 20 000 фотоволтаични панела върху имот от 104 000 кв. м. Строителството се прави от ЧЕЗ ЕСКО, компания на ЧЕЗ Груп (Чехия) в България. Слънчевата електроцентрала Aurubis-1 ще усъвършенства външното ползване на електрическа енергия на топенето с 11 000 MWh годишно, а за интервала от 15 година общото произвеждане на възобновима сила ще възлезе на близо 170 000 MWh. Ще бъдат спестени 4 000 тона излъчвания на CO2 годишно или над 60 000 тона за планувания интервал на употреба.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР