Земята достигна на 2 януари най-високата си скорост за току-що

...
Земята достигна на 2 януари най-високата си скорост за току-що
Коментари Харесай

Земята най-близо до Слънцето

Земята доближи на 2 януари най-високата си скорост за преди малко почналата 2021 година Скорост, която ще доближи 110 700 километра в час или 30,75 километра в секунда, оповестява ДарикНюз. Феноменът е прочут с името „ перихелий “, като в този миг Земята е по-близо от всеки път до Слънцето, на към 147 093 051 километра от звездата.

Неговата диаметралност, известна като „ афелий “ - времето, когато Земята е най-отдалечена от Слънцето, ще настъпи на 5 юли, съгласно изчисленията на специалисти. По това време ще бъдем на към 152 100 375 километра от Слънцето. Което е повече от 7000 километра в час разлика за шест месеца. Датите на тези феномени не са закрепени: вариациите от една година в друга се дължат на календарната поредност на годините (някои викокосни, други - не) с продължителността на всяка орбита на Земята към Слънцето (продължителност, известна като тропическа година).

Средната скорост, с която се движи Земята, е 107 280 км/ч - пътувайки по елиптична орбита от 930 милиона километра, което значи изминаване на дистанцията за 365 дни и съвсем 6 часа, и по този начин на всеки 4 година имаме високосна година (такава беше 2020 г.).

На пръв взор наподобява необичайно, че когато Земята е най-близко до Слънцето, имаме най-студените зимни температури за годината, само че истината е, че това е напълно обикновено.

Обяснението идва от наклона на оста на въртене на Земята. Фактът, че северното полукълбо е по-близо до Слънцето през зимата, прави зимите му по-малко студени от тези на южното полукълбо. По същата причина лятото е по-малко горещо в северното полукълбо съпоставено с лятото в южното.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР