Земите, които бяха завзети, ще бъдат върнати на Украйна, заяви

...
Земите, които бяха завзети, ще бъдат върнати на Украйна, заяви
Коментари Харесай

Ердоган в ООН: Земите, които бяха завзети, ще бъдат върнати на Украйна

Земите, които бяха завзети, ще бъдат върнати на Украйна, съобщи турският предидент Реджеп Тайип Ердоган пред телевизия Пи Би Ес, съобщи OFFnews.bg.

" Първо, кой има превъзходство? Русия или Украйна? Като водач не искам да разисквам това. Всичко, което желаеме да създадем и което желаеме да забележим, е тази борба да завърши с мир. Дали господин Путин, дали господин Зеленски? Винаги съм го желал и съм го препоръчвал. Това е спор, който води до жертви. Хора умират и никой няма да завоюва в последна сметка, а това не е, което търсим. Разбира се, в случай че се откри мир в Украйна, връщането на земята, която беше завзета, ще стане в действителност значимо. Това се чака. Това се желае. Г-н Путин предприе избрани стъпки. Ние предприехме избрани стъпки. Земите, които бяха завзети, ще бъдат върнати на Украйна ", сподели той.

По-рано денем Ердоган разговаря с премиера на Израел Яир Лапид в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, месец откакто двете страни възвърнаха дипломатическите си връзки. Това е първата му среща с с израелски министър-председател от повече от десетилетие.

След месеци на дипломатическо стопляне, на 17 август Израел и Турция оповестиха цялостното възобновяване на двустранните си връзки и връщането на посланиците в двете страни. Отношенията сред тези страни се обтегнаха през 2010 година, откакто израелските сили направиха смъртоносно нахлуване против турския транспортен съд " Мави Мармара ", който се опитваше да достави помощи за Газа - палестински анклав, който е под израелска обсада и се управлява от ислямистите от Хамас.

В речта си пред Организация на обединените нации турският президент повтори апела си за основаване на палестинска страна със столица Източен Ерусалим. Той също по този начин изрази предпочитание за по-нататъшно насърчаване на връзките с Израел " в полза на бъдещето, мира и стабилността освен на района, само че и на Израел, палестинския народ " и на самата Турция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР