Здравословното хранене все повече се превръща във философия и начин

...
Здравословното хранене все повече се превръща във философия и начин
Коментари Харесай

Пет храни, които не бива да се ядат сурови

Здравословното хранене от ден на ден се трансформира във философия и метод на живот за доста хора. Прясната и чиста храна е заветна цел на хората от градовете, където се предлага най-много модифицирана храна в огромните хранителни вериги, натъпкана с всевъзможни нездравословни съставки.

Набира скорост и стремежът храната да се употребява в сурово положение, с цел да се запазят оптимално витамините и другите потребни субстанции в нея. Това е по този начин нареченото суровоядство.

Вярно е, че зеленчуците и плодовете губят доста от потребните си съставки при термична обработка. Има обаче храни, които е наложително да преминат през огън преди консумация. Те са в действителност доста, само че ще се спрем единствено на 5 от храните, които не трябва да ядете сурови.

Колбасите

 Пет храни, които не трябва да се ядат сурови

За да се завърти бърз оборот и да печели, доста производители и търговци пускат в комерсиалната мрежа салами, които не са изсъхнали добре. Деликатеси като луканка, пастърма и други извън наподобяват добре изсъхнали, само че вътре месото от време на време е сурово. При разсичане това се вижда добре. Тогава деликатесът би трябвало да се остави на проветриво и изсъхнало място, с цел да изсъхне изцяло. Друг метод е да се запече или изпържи, с цел да се унищожат бактериите.

Картофите

 Пет храни, които не трябва да се ядат сурови

Този зарзават е доста питателна и вкусна храна, само че не може да се употребява в сурово положение, тъй като провокира дискомфорт в храносмилателния тракт. Нишестето в него може да провокира болки в стомаха, отичане и разстройство. Затова се подлага наложително на термична обработка.

Бадемите

Тези ядки биват два типа - сладки и горчиви. Горчивината идва от циановодородната киселина, която вреди на стомаха. Правилото, че суровите ядки са потребни за стомаха, не важи за бадемите, тъй като те натоварват стомаха. При нужда да се употребяват сурови, би трябвало да се наквасен във вода и да се обелят преди потреблението, тъй като кафявата кожица, която ги обгръща, нервира мощно стомашната лигавица.

Патладжаните

 Пет храни, които не трябва да се ядат сурови

Патладжанът е доста апетитен зарзават, само че съдържа отрови, наречени соланини, и е доста тежък. Води до отичане и газове, по тази причина преди обработка би трябвало да се накисне в солена вода, с цел да се извлече соланинът. Ако патладжанът се откъсне доста рано, може да стане токсичен, тъй като соланинът тогава е в най-голямо количество.

Гъбите

 Пет храни, които не трябва да се ядат сурови

Гъбите са потребна храна, тъй като от тях организмът ни получава витамин D, от който се нуждае. Освен това те се отличават с антиоксидантите си, с калия и витамините от група В. Гъбите обаче наложително би трябвало да се обработят термично.

Има предписания за салати със сурови гъби, само че те се смилат мъчно и отделят токсин, наименуван аргинин, по тази причина правилото е да се преработват.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР