Здравните власти остават озадачени от мистериозните случаи на тежки чернодробни

...
Здравните власти остават озадачени от мистериозните случаи на тежки чернодробни
Коментари Харесай

Нови теории за произхода на мистериозния хепатит при децата

Здравните управляващи остават озадачени от мистериозните случаи на тежки чернодробни провали при дребни деца по света, заяви Асошиейтед прес

Наличните данни насочват към относително добре прочут стомашен вирус, за който до момента не е известно да предизвиква чернодробни проблеми при другояче здрави деца. Вирусът е открит в кръвта на заболелите деца, само че необичайно - не е открит в изумените им черни дробове, осведоми

"Има доста неща, за които няма пояснение ", сподели Ерик Кремер, вирусолог в Института по молекулярна генетика в Монпелие, Франция.

Здравните управляващи в десетки страни се пробват да прозрат в мистерията и си задават следните въпроси - има ли засилено разпространяване на аденовируса 41, който да провокира повече болести, дали децата не са по-уязвими поради обвързваните с пандемията локдауни, които ограничиха до момента им с вируси спрямо нормалното, дали болестта не се провокира от някаква разновидност на аденовируса или от непостоянен до момента вирус, лекарство или токсин и дали не става дума за някакъв тип реакция на имунната система вследствие на прекаран Ковид-19.

Центровете за надзор и профилактика на болесттите в Съединени американски щати и откриватели по света се пробват да открият какво тъкмо се случва.

Случаите на болестта са редки. Представители на американските Центрове за надзор и профилактика на болесттите оповестиха предходната седмица, че изследват 180 евентуални случая на заболяването в Съединени американски щати. Повечето от децата са настанени в болница, най-малко 15 от тях се нуждаят от чернодробна трансплантация, а шест деца са умряли.

В повече от 20 други страни по света бяха обявени стотици случаи на заболяването, само че максимален е броят им във Англия и Съединени американски щати.

Симптомите на хепатит - инфектиране на черния дроб, включват тресчица, отмалялост, загуба на вкус, гадене, повръщане, коремна болежка, тъмна урина, светли изпражнения, болки в ставите и жълтеница.

мащабите на казуса започнаха да се обрисуват ясно предишния месец, въпреки откриватели на заболяванията да споделят, че работят по мистерията от месеци. Подлудяващо мъчно е да се дефинира причина, споделят специалисти.

Обичайните аргументи за чернодробно инфектиране при другояче здрави деца - вирусите, известни като причинители на хепатитите А, В, С, D и Е - не се появят при тестванията. Освен това децата са от разнообразни региони и страни и наподобява не са изложени на идентични въздействия.

При тестванията обаче се появява аденовирус 41. Повече от половината от случаите в Съединени американски щати са позитивни за аденовирус, който има десетки разновидности. В дребна част от спесимените, тествани за типа на аденовируса, се позитивира аденовирус 41.

Фактът, че аденовирусът продължава да се демонстрира, поддържа тезата, че той им роля в болестта, само че тя към този момент е неразбираема, сподели пред Асошиейтед прес доктор Джей Бътлър, заместник-директор на Центровете за надзор и профилактика на болесттите по инфекциозните заболявания.

Много аденовируси са свързани със признаци на настинката като тресчица, възпалено гърло и зачервени очи. Аденовирус 41 и други сходни отключват и други признаци като възпаления на стомаха и червата. Аденовирусите преди са се свързвали с хепатит при децата, само че главно при деца с отслабена имунна система.

Неотдавна извършен генетичен разбор не сподели, че за болестта е виновна съответна нова разновидност на вируса, сподели доктор Умеш Парашар, началник на звеното за следене на чревните вирусни болести в Центровете.

Аденовирусните инфекции в Съединени американски щати не се наблюдават редовно, по тази причина не е ясно дали е налице неотдавнашен растеж във вирусната интензивност. Всъщност аденовирусите са по този начин необятно публикувани, че откривателите не са сигурни по какъв начин за реагират на съществуването им при актуалните чернодробни инфекции.

"Ако стартираме да тестваме всички за аденовируси, ще ги открием при доста деца ", сподели доктор Хели Бхат, педиатър гастроентеролог, лекувала две деца в щата Минесота с чернодробни проблеми.

Около 10 на 100 от случаите на мистериозното заболяване в Съединени американски щати са регистрирани през месец май, сподели Бътлър. Оттогава не се следи динамичност.

Възможно е лекарите в този момент да откриват феномен, който се точи от години, считат някои учени.

Друго допустимо пояснение е Ковид-19. Центровете за надзор и профилактика на болесттите в Съединени американски щати наскоро откриха, че към февруари тази година 75 на 100 от децата в страната са били инфектирани с новия ковид.

Само 10 до 15 на 100 от децата с мистериозния хепатит са прекарали Ковид-19, сочат данни от назални проби при приема им в болница. Но откривателите умуват дали е допустимо децата да са прекарали Ковид-19 по-рано. Възможно е частици от новия ковид да са останали в чревния тракт и да играят роля, сподели питър Бродин, педиатър имунолог в Импириъл колидж, Лондон.

В публикация в "Лансет " по-рано този месец Бродин и негов сътрудник позволяват, че композиция от остатъчна коронавирусна и аденовирусна инфекции може да отключват имунна реакция, която поврежда черния дроб.

Според Бътлър откривателите са се натъквали на сходни сложни реакции и преди и търсят способи за ясна инспекция на тази догадка.

Изследване на Кейс Уестърн Призърв Юнивърсити, което не е минало самостоятелна оценка, демонстрира, че децата, прекарали Ковид-19, са изложени на доста повишен риск от чернодробно увреждане.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР