Пловдив градът, в който празникът на Светите братя е честван

...
Пловдив градът, в който празникът на Светите братя е честван
Коментари Харесай

С шествие и концерти отбелязаха 24 май в Пловдив

Пловдив градът, в който празникът на Светите братя е празнуван за първи път. Годината е 1851-ва, а датата е тогава по остарелия жанр - 11 май. Честването е по самодейност на Найден Геров, създател на първото учебно заведение, което носи името „ Св. св. Кирил и Методий ".

Пред паметника на двамата братя, през днешния ден слово произнесе кметът на Пловдив, беше отслужен и молебен от пловдивския митрополит Николай. В празничното шествие се включиха всички представителни групи на учебните заведения в Пловдив от всички 6 региона на града.

" За мен е магически празник, който в действителност ни кара да сме доста обединени, да си оказваме помощ, да си приказваме още повече посредством словото и да обменяме познания ", сподели Деница Стойчева, 9 клас Хуманитарна гимназия " Св. Св. Кирил и Методий ".

" Изпитваме горделивост и сме в действителност щастливи, че имаме опцията да представим учебното заведение пред цялостен Пловдив ", показа Андроники Талева, 9 клас- Хуманитарна гимназия " Св. Св. Кирил и Методий ".

" Първите учители и възпитаници на учебното заведение на Найден Геров, които са основали толкоз доста неща, за които елементарния човек не знае те са хората, които са наложили българското име на Пловдив те са кръстили за пръв път някое учебно заведение въобще в свети Кирил и Методий ".

" Уникално е, неповторим народ, неповторима нация, неповторимо завещание и това завещание задължава това, което се случва в учебното заведение в класната стая е свято дело всеки един ден ", описа Ирена Душкова, шеф на СУ Паисий Хилендарски.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР