Завръщането на таланта като титла на отговорност. Или едно пътуване

...
Завръщането на таланта като титла на отговорност. Или едно пътуване
Коментари Харесай

Когато една българска писателка гостува на Гьобелс

Завръщането на гения като " купа на отговорност ". Или едно пътешестване с " Ваймар експрес "...

На 24 октомври 1941 година 37 писатели от 15 европейски страни одобряват поканата да бъдат посетители на годишната среща на писателите във Ваймар и да станат създатели на Европейски писателски съюз. Поканата да посетят града на Гьоте е от националсоциалистическото министерство на пропагандата и просвещението, ръководено от Йозеф Гьобелс.

Идеята за основаване на Европейски писателски съюз е да се преподреди литературното поле на Европа, тъй че да легитимира нацистката класификация на света и да откри културна надмощие, която съгласно немския хайлайф принадлежи на Райха. Така е показана в резюме историята на Европейския писателски съюз. Сред основателите му е и българската писателка Фани Попова-Мутафова.

Когато геният е утежняващо виновността събитие

Върху релсите на тази история потегля " Ваймар експрес "  - документалният филм на Милена Фучеджиева, чиято среща с публиката ще бъде на 8 октомври от 19 часа в софийското кино " Люмиер ".

Филмът " Ваймар експрес " споделя за актьори, които избират да се трансфорат в апологети на нацизма.Снимка: Milena Fuchedjieva

Филмът е за зависимостите, в които се слагат хората на изкуството, когато заемат неправилната страна на историята. В рамките на историческите паралели всички съпоставения са вероятни. Даже целесъобразни.

Темата е не просто настояща, тя е мъчително сензитивна във време на добре остойностена и безпардонна агитация, време на манипулативни изказвания, време на избори, време на война. Време, в което способни и талантливи хора стават ретранслатори на хрумвания и внушения със сбъркани ориентири, в случай че следваме координатната система на етичните стандарти.

Попова-Мутафова, за която Хитлер е " подем на Духа "

Фани Попова-Мутафова е единствената жена измежду останалите 36 поканени да вземат участие в първокласния воаяж. Когато получава поканата, тя е към този момент одобрена авторка на исторически романи, известна, надарена, образована, работлива. Амбициозна. И не по-малко значимо - запленена от дейностите на Фюрера, възхитена от Новия ред в Третия Райх. За нея Хитлер е " подем на Духа ", за който жадува " цялото човечество, огънало се под вековните заблуди на юдейските си поробители ", както написа самата тя през 1942 година.

" Ваймар експрес "  не е биографичен филм за една несъмнено надарена жена, чиито апологети нормално пропускат идеологическия възторг на творчеството ѝ. Филмът е за това поле на литературата, това обществено поле на творчеството, върху което способни хора разполагат своя гений и по един повече или по-малко грациозен метод извършват гъвкава хореография покрай авторитетни централи, ловко сърфирайки към санитарния кордон на властовата радиация.

Филмът е за мерните единици на гения, само че не като комерсиално съответствие при замяна на артикули, както в Древна Гърция или Древния Рим, а като алегорична тежест, като " купа на отговорност ", тъй като дарбата е утежняващо виновността събитие, когато обслужва аморални дела. Именно това е част от тъканта, върху която Милена Фучеджиева наблюдава три фигури от " елитния клуб "  - трима безусловни апологети на фашизма в чистия му тип: българката Фани Попова-Мутафова, френския публицист Робер Бразийак и Нобеловия лауреат от Норвегия Кнут Хамсун.

Норвежкият публицист и притежател на Нобелова премия Кнут Хамсун е върл покровител на Хитлер.Снимка: picture-alliance/ dpa

Кнут Хамсун написа на Гьобелс след срещата им през май 1943 година: " Не познавам никого, който по този начин неуморно, година след година, е писал и приказвал за делото и идеята на Европа по този начин идеалистично и хуманно като Вас, хер Райхсминистър. Затова апелирам Ви, извинете ме, адресирам Ви моя (Нобелов) орден. За Вас той е изцяло ненужен, само че нямам нищо друго. "

Таланта като " купа на отговорност "

Поканените от Милена Фучеджиева анализатори приказват пред нейната камера и за сервилността на надарените, и за гения като " купа на отговорност "  - определение от дневниците на Шарл де Гол, в които генералът се връща към следвоенните години.

Винаги има разногласия към мотивациите на такива хора. Според Жан Пол Сартр това са: персоналният интерес, най-често подкупен, желанието за популярност, само че и сервилността, която той дефинира като " най-отличителната линия на предателя ". 

В своето пътешестване към себе си надареният човек следва неведнъж комплицирана топографска карта. Влияят му толкоз доста неща - и ирационални, и персонални. Кое му оказва помощ, с цел да не обърка посоките? Дали опитът или етичната структура на личността? А по какъв начин се построява тя?

Документалният филм " Ваймар експрес "  - покана за размисъл и диалог със съвестта.Снимка: Milena Fuchedjieva

Милена Фучеджиева не раздава присъди. Документалният филм " Ваймар експрес "  е покана за размисъл. Към всички нас, които пишем, приказваме, подреждаме картините на протичащото се в близост в разбираеми схеми и се опитваме да обясняваме света на хората, които ни четат, гледат и слушат. Това е диалог на всеки един от по този начин наречения образован хайлайф уединено със съвестта си.

Защото всички ние се връщаме - рано или късно - към оня собствен център, към който сме конституирали себе си като персони.

Филмът " Ваймар експрес " ще бъде сподели на 8 октомври от 19:00 часа в кино Люмиер в границите на фестивала Cinelibri.

***

Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР