Заводът в Пирдоп е произвел 2% повече катодна мед за

...
Заводът в Пирдоп е произвел 2% повече катодна мед за
Коментари Харесай

Производството в "Аурубис България" се е увеличило към края на март

Заводът в Пирдоп е създал 2% повече катодна мед за полугодието

© Цветелина Белутова Производството в медодобивния цех " Аурубис България " се е нараснало за шестте месеца до края на март. Това демонстрира докладът на немската група Aurubis за първото полугодие на финансовата 2019/2020 година, която стартира през октомври. Основната причина за растежа са по-слабите индустриални резултати миналата година, когато заводът в Пирдоп краткотрайно спря работа за ремонт. Общите доходи на сегмента, към който принадлежи българското дружество, се усилват за интервала, само че това се дължи на по-високите цени на благородните метали, до момента в който медта поевтинява на годишна база.

Производство

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За шестте месеца " Аурубис България " регистрира по-високи резултати както като преправка на медни концентрати, по този начин и като произвеждане на катодна (чиста) мед и сярна киселина, която се явява непряк артикул (виж таблицата). Това нарастване обаче е по отношение на същия интервал на миналата финансова година, а в края на 2018 година в завода имаше непланово прекъсване, което се отрази на размерите.

Общо сегментът " Рафиниране и преправка на метали ", който включва " Аурубис " и още пет завода в групата, отбелязва лек спад в производството. Основната причина е краткотрайното прекъсване за планов ремонт в Хамбург в края на предходната година, което доста е намалило преработката на концентрат. През първите три месеца на 2020 година обаче производството и в Хамбург, и в Пирдоп е било на положително равнище, показват от Aurubis.

От доклада на групата излиза наяве още, че през по-голямата част от шестмесечието доставките на концентрати са били естествени, само че от средата на март пандемията от COVID-19 е почнала да се отразява на добива на обособени мини в Южна Америка, което е довело до ограничение на предлагането. Имало е и чисто логистични проблеми и закъснение на доставките. От Aurubis обаче показват, че към този момент съумяват да обезпечат нужните количества първични материали за преправка. Българският цех по принцип преработва цялата медна суровина, която се добива в страната, само че тя покрива единствено към една трета от потенциала, а останалото се внася.

Пазарни резултати

Приходите на сегмента " Рафиниране и преправка на метали " са нарастнали с 9% за полугодието, демонстрират още данните на Aurubis (група не разгласява междинни финансови резултати по компании). Увеличението се дължи най-много на по-високите цени на благородните метали, каквито не се създават в Пирдоп. От Aurubis регистрират двуцифрен растеж на цената на златото и среброто, до момента в който междинната цена на медта се е намалила със 7% в долари и 4% в евро по отношение на година по-рано. Поскъпването на благородните метали е и една от аргументите за 25-процентното нарастване на оперативната облага преди налози (EBT) на сегмента.

Значителен спад обаче има при цените на сярната киселина, което се отразява отрицателно на приходите. Причината е свръхпредлагането от Китай след затварянето на провинция Хубей, която е сърцето на китайската торова промишленост и максимален консуматор в района. Заради рецесията с COVID-19 от групата регистрират и по-слабо търсене на медни артикули, които също попадат в сегмента, само че не се създават в Пирдоп. Като цяло търсенето на катоди остава устойчиво за полугодието.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР