БНТ, БНР и БТА поставят началото на съвместна иницатива, с

...
БНТ, БНР и БТА поставят началото на съвместна иницатива, с
Коментари Харесай

БНТ, БНР и БТА с инициатива за 1350-годишнината от създаването на България

БНТ, БНР и Българска телеграфна агенция слагат началото на взаимна иницатива, с която да бъде маркирана 1350-годишнина от основаването на Първата българска страна. Кръгли годишнини, свързани с Покръстването, основаването на българската писменост, признаването на Българската патриаршия и основаването на Българска академия на науките са част от календара под надпис " 14 века България в Европа ".



Изграждането на националната ни еднаквост и първите стъпки, които ни вършат европейци, към този момент оставят своя 14-вековен отпечатък. Част от тази история пазят и архивите на Българска национална телевизия, БНР и Българска телеграфна агенция.



Чрез тях все по-често ще се връщаме към паметните събития по случай основаването на Първата българска страна. Като откриването на НДК и и снимането на една от най-мащабните кино продукции " Хан Аспарух ".



По концепция на Обществения съвет на Българска национална телевизия трите публични медии дружно ще напишат и новите страници в историята с честванията на 1350-годишнината ни.



" Това, което ние можем да създадем, е да организираме основаването на документалистика, документални филми, да посветим излъчвания на тези дати. Обсъждаме с УС на Българска национална телевизия и една специфична кино сесия от тези, които Българска национална телевизия организира всяка година, които да бъдат тематично отдадени на тази поредност от дати ", сподели Емил Кошлуков, ген. шеф на Българска национална телевизия.

" Освен посредством излъчвания и рубрики, отдадени на тези годишнини, ние можем да се включим и посредством музикалните ни сформира, които да го отбележат в своите сезонни концерти, само че също по този начин да обявим и конкурс за написване на творби, основани особено за тези годишнини ", съобщи Милен Митев, ген. шеф на БНР.

" Българска телеграфна агенция може да предложи най-старите фотоси и текстови информации от 126 години към този момент. Ние ще стартираме още от тази есен в нашите национални пресклубове в страната и чужбина - те общо са 38, в които да организираме конгреси, отдадени на обособените годишнини. Не единствено с взор обратно, само че и с взор, с който да представяме актуалния принос на България в Европейски Съюз ", акцентира Кирил Вълчев, ген. шеф на Българска телеграфна агенция.

Съвместните начинания през 2024 година ще бъдат отдадени на 1160-годишнината от покръстването на България, 200-годишнината на " Рибния буквар " и 155-годишнината на Българска академия на науките.



Календарът с празнувания включва събития и годишнини до 2032 година, когато се навършват 1400 години от основаването на Стара Велика България и 270 години от написването на „ История славянобългарска “.




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР