Завладяващи факти за племето Химба – в цяла Африка някои

...
Завладяващи факти за племето Химба – в цяла Африка някои
Коментари Харесай

Завладяващи факти за племето Химба най-красивото племе в Африка

Завладяващи обстоятелства за племето Химба – в цяла Африка някои племена като химба към момента почитат и живеят съгласно традициите на своите предшественици. Други образци включват племето масаи в Кения , пигмеите в Конго или многото племена, които назовават долината на Догоните в Мали собствен дом.

Но най-интригуващите от всички тях са хората от племето Химба в северозападна Намибия.

Високи и стройни, гордите, само че отзивчиви Химба хора са известни със своята необикновена скулптурна хубост, подсилена от комплицирани прически и украшения. Кожите им са натъркани с алена охра, като те като че ли са забравени от останалия свят. Но това е единствено вследствие на изключителната им изолираност и закостенял метод на живот. Научете повече за това антично племе.

10. Кои са те

Химба са антично племе в Намибия, тясно обвързвано с античното племе Хереро. Ето няколко къси обстоятелството за тях:

Език: Otjihimba, акцент на езика Herero

  • Население: към 20 000 до 50 000 души
  • Те са полуномадски , овчарски народ, който отглежда говеда и кози.
  • Жените са склонни да правят по-трудоемка работа от мъжете, като да вземем за пример преместване на вода до селото, създаване на домове и доене на крави. Мъжете се оправят с политическите задания и правосъдните процеси.
  • Домовете им са елементарни, конусообразни структури от пръчки, свързани дружно с палмови листа, тиня и тор
  • В културата Химба знак за благосъстояние не е хубостта или качеството на надгробната плоча, а по-скоро добитъкът, който сте имали през живота си, показан от рогата на вашия гроб.
  • Химба са били измъчвани от тежки суши, партизанска война (по време на независимостта на Намибия и гражданската война в Ангола) и немските сили, които унищожават други групи в Намибия. Въпреки че животът на Химба съвсем завършва през 80-те години на предишния век, те упорстват и техният народ, просвета и традиция остават.
  • Жените са известни с това, че търкат телата си с отжизе – примес от маслена лой и охра, за която се счита, че защищава кожата им от суровия климат. Твърди се, че алената примес символизира наситения червен цвят на земята и кръвта, която символизира живота.

9. Религия и вярвания

Химба почитат своите предшественици и господ Мукуру. Често, защото Мукуру е ангажиран в далечно царство, предците работят като представители на Мукуру.

Домовете им заобикалят окуруво (огън на предците) и добитъка им, и двете неща са тясно свързани с вярата им в поклонението на предците. Огънят съставлява отбраната на предците, а добитъкът разрешава верни връзки сред индивида и прародителя.

Всяко семейство има собствен личен огън на предците, който се пази от пазача на огъня. Той се грижи за огъня на предците на всеки седем до осем дни, с цел да поддържа връзка с Мукуру и предците от името на фамилията.

8. Прическите на Химба – завладяващи обстоятелства за племето Химба

Прическите демонстрират възраст и обществен статус. Младо момиче нормално има две плитки ( озондато ) от сплетена коса, като формата се дефинира от участието в орузо (група по патрилинеен произход).

Непосредствено преди пубертета девойките носят дълги плитки, носени свободно към главата – могат да одобряват разнообразни форми и от време на време се носят перуки.

Когато девойките приключват пубертетната си гала, се организира по този начин нареченият фестивал на екори и тя получава шапката на екори, направена от дъбена овча или козя кожа с три листовидни върха, постоянно украсени с стоманени мъниста.

Момичетата, принадлежащи към някои групи, са обръснали косите си като се изключи дребен сектор на върха на главата. След това обръснатата коса се употребява за изработката на плитки, които се вплитат в останалата коса и висят над лицето.

Когато е омъжена от към година или има дете, екори се заменя с ерембето, направено от кожата на козя глава и закопчано под косата в задната част на главата с две прашки. Оттогава екори се носи единствено по време на церемониални случаи.

Мъжете на Химба също имат разнообразни прически, като:

  • единична плитка, ондато , носена от млади момчета на задната част на главата
  • две плитки, озондато , носени от мъже от Химба на брачна възраст
  • шапката на омбвия , шал, направен от платно и покриващ косата, декориран с орнаментална лента.

7. Традиционни бижута

Химба към момента се украсяват с обичайни бижута съгласно античните традиции.

И мъжете, и дамите носят огромен брой огърлици, гривни за ръце, от време на време съвсем като ръкави, направени от мъниста от черупки от щраусови яйца, трева, плат и мед и тежащи до 40 кг, както и гривни към краката. Прахът от стоманен оксид с неговия бляскав резултат се носи като козметика като западен искра.

Възрастните дами носят глезени с мъниста, явно с цел да предпазят краката си от ухапвания от отровни животни. Голямата бяла черупка, носена на гърдите от Химба (както и дамите Овамбо и Хереро), се назовава охумба.

6. Как се появяват хората от племето Химба

Първите заселвания на народа Химба могат да бъдат проследени от началото на 16-ти век. Тогава те прекосили границата на Ангола и избрали Каоколанд (днес наименуван район Кунене) за своя нова татковина. По това време думата Химба не е съществувала, тъй като те към момента не са се отделили от племето Хереро.

В края на 19-ти век Намибия е измъчвана от безмилостна зараза по говедата. Повечето от добитъка, от който зависел Хереро, умрял и племето било изправено пред огромна рецесия. Впоследствие племето се преместило на юг и почнало да изследва разнообразни райони, с цел да усили възможностите си за оцеляване. Все отново някои членове решили да останат и по-скоро да се борят за оцеляване в познати територии. Тогава и там, разколът сред двете племена станал действителност и се появила идентичността на Химба.

В свободен превод от езика на отихереро, думата химба значи бедняк. Защо наследили това малко унизително име? Е, след схизмата, доста от тези, които останали, обикаляха големия Каоколанд в търсене на добитък и годишна продукция, като молили други членове на племето за помощ.

5. Червената охра – завладяващи обстоятелства за племето Химба

Кремът от алена охра, с който са известни химба, се прави посредством начукване на камъка охра (хематит) на дребни късчета. След това фрагментите се смесват с масло, леко се нагряват с пушек и се нанасят върху кожата.

Основната причина за алената охра е да се откри разлика сред мъжете и дамите. Освен това аленият пласт наподобява оказва помощ против изгарящата слънчева радиация. А в същото време поддържа кожата чиста и влажна и до известна степен блокира растежа на космите по тялото.

Червената охра обаче се ползва, когато девойките са задоволително огромни, с цел да се грижат за себе си хигиенично. Мъжете от племето не нанасят алена охра върху кожата си.

4. Каша до дъно

Хората от Химба се придържат към кашата като храна. Всяка заран и вечер загряват малко вода, изчакват да заври и поставят малко брашно, може и олио и храната се сервира. Брашното е най-вече от царевица, само че понякога може да намерите и брашно от махангу.

Махангу е друго име за перлено просо – това е публикувана просвета в Намибия, защото се показва добре в почви с ниско изобилие. В редки случаи, като сватби, химба ядат месо, само че това е по-скоро изключение, в сравнение с предписание.

3. Къпане в пушек – завладяващи обстоятелства за племето Химба

Една от най-забележителните черти на Химба е, че на дамите не е разрешено да употребяват вода за измиване. Това допуска самите тях, а също и техните облекла. Отново, съгласно възрастните хора, това датира от огромните суши, когато водата е била нищожна и единствено на мъжете е бил позволен достъп до вода за измиване.

Освен че нанасят алена охра върху кожата си, дамите на Химба вършат ежедневна вана с пушек, с цел да поддържат персоналната хигиена.

Те поставят малко тленен въглен в дребна купа с билки (предимно листа и дребни клони на дървета Commiphora) и изчакват димът да се издигне. След това се накланят над купата и стартират да се изпотяват от жегата. За измиване на цялото тяло те се покриват с одеяло, тъй че димът да се улови под тъканта.

2. Жените и мъжете от племето Химба са едни от най-красивите в Африка

Днес племето Химба е необятно известно с помощта на забавните си обичаи, както и на естествената хубост на своите хора. Напоследък започнаха да пускат хора от „ външния “ свят да посещават земите им. Много скоро, след няколко репортажа за тях, които се появиха в най-големите международни списания и по канала Discovery, доста хора взеха решение да посетят селата им.

Наистина зашеметяваща, нереална хубост и специфична, безусловно странна прелест на Химба дамите притегля най-вече гостите. Много туристи, фотографи и публицисти назовават девойките Химба най-красивите представители на африканския континент.

Всъщност в модерна Африка надали можете да намерите доста привлекателни персони. Те водят изцяло първичен метод. Изненадващо обаче, кожата на дамите Химба е безусловно чиста и съвършена. Миришат прелестно. Усеща се лека миризма на разтопено масло.

Шокиращи и изненадващи обстоятелства за античен Египет – топ 10 ранглиста

1. Има предписание, че всеки посетител, пристъпил прага на дома на мъжа, би трябвало да прави секс с домакинята

Когато някой посетител почука на вратата, мъжът от племето Химба демонстрира своето утвърждение. За него е наслаждение от това, че вижда госта си и ето за какво съблюдава обичая „ окужеписа омуказенду “.

А точно – дамата се дава на госта да спи с нея, а брачният партньор отива да спи в друга стая. В случай че липсва друго свободно помещение, стопанинът спи на открито. А жена му, без значение дали желае, или не, е длъжна да се съобрази с ритуала.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР