Застаряващ мъж, който прилича на тийнейджър и бивш бодигард, който

...
Застаряващ мъж, който прилича на тийнейджър и бивш бодигард, който
Коментари Харесай

Бойко Борисов, Слави Трифонов и изборите на 4 април: Какво пишат две немскоезични издания

" Застаряващ мъж, който наподобява на младеж " и " някогашен телохранител, който очарова със селските си хитрини ": Слави Трифонов, Бойко Борисов и изборите на 4 април през погледа на две немскоезични издания.

" С една политика на зиг-заг министър председателят Борисов явно желае да завоюва на своя страна и най-заклетите съперници на локдауна. Дебати всъщност обаче съвсем не се водят ", отбелязва при започване на разбора си немският публицист Франк Щир, който живее в България.

В електронното издание „ Телеполис “ Щир разказва ограниченията на държавното управление против пандемията през тази година. „ През първите два месеца българите като че ли живееха на Острова на блажените - измежду морето на европейския локдаун, “ установи той и споделя по какъв начин след това внезапно се е стигнало до въвеждането на строги ограничения.

" Тактически ход преди изборите на 4 април? "

" Дали неочакваната промяна на курса е просто удостоверение за непросветеност и липса на проект или пък е тактически ход преди изборите на 4 април? “ - пита се създателят на публикацията и отбелязва, че в предизборния спор съвсем не се чуват съдържателни причини в региона на икономическата, обществената или енергийната политика. Щир изрича догатката, че с непоследователния си курс в битката против пандемията Борисов желае да завоюва на своя страна както съперниците, по този начин и последователите на строгите ограничения.

„ Но може би налагането на нов локдаун за него просто е изпитано средство да се усили страхът от пандемията и по този начин да се снижи изборната интензивност? “, разяснява Франк Щир и изяснява, че ниската изборна интензивност би била от изгода за ГЕРБ и във щета на дребните партии. По-нататък той напомня за митингите през предходната година и отбелязва, че на този декор наподобява изненадващо какъв брой лишена от ентусиазъм и страсти е сегашната предизборна борба.

„ По време на многомесечните митинги политическата орис на Борисов на няколко пъти изглеждаше дефинитивно решена, в този момент обаче социолозите още веднъж предвиждат, че неговата партия ще бъде най-голямата политическа мощ в 45-то Народно заседание, “ отбелязва създателят.

" Човек от народа "

Същата прогноза четем и в публикация в швейцарския „ Нойе Цюрхер Цайтунг “ (НЦЦ), който апропо написа: „ Протестите против обществената обстановка и против корупцията в цялата страна съпътстваха приключващия трети мандат на консервативния държавен началник Бойко Борисов. Смята се за несъмнено обаче, че той ще продължи да ръководи и след тези избори. “

Специално за Бойко Борисов Франк Щир написа следното: „ Бившият телохранител на някогашния цар Симеон Сакскобургготски и на някогашния комунистически началник Тодор Живков печели всички избори от октомври 2005 година насам - с изключение единствено на президентските през 2016. Той поляризира българското население с импулсивния си прагматизъм и с очарованието на селските си хитрини. Интелектуалците отляво и отдясно го ругаят като мафиот и автократ, само че явно към момента доста българи, най-много в провинцията, го считат за човек от народа. По време на съвсем 12-годишното си ръководство той като че ли беше всемогъщ, а това мощно наличие на неговата персона задуши в зародиш всички полемики по кардинални политически въпроси, “ разяснява Франк Щир.

Авторът отбелязва, че обединението „ Демократична България “ на някогашния министър на правораздаването Христо Иванов, която произлиза от средите на дясно настроените градски хора, както и протестното придвижване „ Изправи се! Мутри вън! “ биха могли да прескочат 4-процентната преграда и по този начин да изместят разцепилите се националисти. Доколкото таман националистите до момента бяха съдружен сътрудник на Борисов, такова развиване на събитията ще затрудни бъдещото му ръководство, установи Щир. Авторът обръща внимание и на новата партия „ ИТН “, като написа за водача ѝ Слави Трифонов, че като поп-звезда и шоумен той в идентична мяра се радва на известност и ненавист.

" Вентил за гнева на хората "

На Слави Трифонове отдаден съвсем целият разбор в швейцарския НЦЦ, който написа, че шоуменът е „ мегафон на недоволните “. В публикацията се напомня появяването на Трифонов на мотоциклет пред многохилядната аудитория на стадиона преди пет години: „ Непрекъснато надува газта, а моторът реве. Застаряващият мъж наподобява на младеж, който се пробва да притегли внимание посред село. “ Хиляди хора го считат за избавител, тъй като той ги измъква от всекидневието и ги води в различен свят, написа вестникът. „ Особено хората от провинцията харесват „ Слави “ (както го назовават навсякъде), тъй като той им предлага таман тези пояснения за окаяното им състояние, в които имат вяра и те самите.

Той им приказва за изчезналите левчета в портмонето, за чувството, че в тази най-бедна страна от Европейски Съюз нямат късмет да се измъкнат от село и да създадат професионална кариера. За възприятието, че всичко се направлява от една мафия в страната, и че на никого не може да се има вяра, “ четем още в разбора на НЦЦ. Вестникът написа, че Трифонов приканва към опозиция българите, които се усещат безпомощни и не виждат никаква вероятност. В края на публикацията четем: „ Изявите на Слави са вентил за гнева на хората. А за неговите почитатели това е задоволително. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР