Защо цифровите сертификати на преболедували COVID-19 излизат невалидни, след като

...
Защо цифровите сертификати на преболедували COVID-19 излизат невалидни, след като
Коментари Харесай

Невалиден! Защо сертификати на преболедували COVID дават “грешка“, въпреки че са в срок

Защо цифровите документи на преболедували COVID-19 излизат невалидни, откакто новата заповед удължи срокът им с още 6 месеца? С този въпрос към редакцията на TrafficNews се обърна пострадал пловдивчанин, който де факто е с годен документ, де юре – не.

Случаят на Атанас не е по никакъв начин необичаен, сподели инспекция на медията ни. Всъщност преболедувалите Коронавирус преди повече от половин година към този момент са с изтекли документи съгласно европейските стандарти.

Припомняме, че заповедта на министъра на опазването на здравето удължи срокът им с още 6 месеца, като това се отнася само за територията на страната. Преболедувалите българите сега има достъп до всички интензивности на закрито, които наложените рестриктивни ограничения не разрешават. Това обаче няма по какъв начин да бъде валидизирано в системата HIS, която автоматизирано е генерирала документите на Европейски Съюз.

Разминаването се получава поради това, че документът следва стандарта, съгласно който годността е шест месеца от датата на направения позитивен тест за Коронавирус.

Така един огромен брой хора, измежду които е Атанас, могат да потвърдят истинността на документа си единствено посредством горепосочената дата. При инспекция със сканиране на QR-код системата показва, че документът е недействителен.

TrafficNews потърси мнението на РЗИ-Пловдив, откъдето разясниха, че неведнъж са постъпвали запитвания от хора със същия проблем. Тъй като е невъзможна смяната на системата поради удължаването на периода посредством заповедта на здравния министър, документите остават с непроменена дата на годност.

„ Проверяващите органи са наясно с това и заповедта се взима поради от тях. Така хората, които са с изтекла годност от 6 месеца по отношение на европейските документи, не се глобяват до приключването на 1 година от датата на PCR теста “, посочи шефът на инспекцията доктор Сийка Димчева.

При следваща инспекция в системата, може да бъде сверена датата на теста, надлежно лицето да бъде позволено да всички действия, които заповедта за ограничение на COVID-19 не разрешава.

Така да вземем за пример Атанас, който е преболедуваш през април, има годен дигитален документ до 23 октомври. След удължение на срокът им, документът ще му служи до април месец на 2022 година. Това той може да потвърди с дата, позиционирана най-долу на документа, която отбелязва по кое време е бил изработен PCR теста.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР