Защо ДБ отправи покана за съвместно явяване на изборите с

...
Защо ДБ отправи покана за съвместно явяване на изборите с
Коментари Харесай

Мартин Димитров пред ФАКТИ: Ако служебният кабинет се обърне за разговори към „Газпром“, ще падне в капан

Защо Демократична България насочи покана за взаимно явяване на изборите с Политическа партия? Къде е дясното политическо пространство, какво остана от Съюз на демократичните сили, както и ще имаме ли газ. По тематиките пред ФАКТИ приказва Мартин Димитров от „ Демократична България “.

- Г-н Димитров, „ Демократична България “ насочи към „ Продължаваме промяната “ покана за взаимно явяване на изборите. Към днешна дата по какъв начин стоят нещата…
- Поканата ни е извънредно доброжелателна, тъй като считаме, че едно обединяване сред Демократична България и Политическа партия освен ще завоюва изборите, а ще притегли и вота на част от хората, които не гласоподават. Така ще се подсигурява проевропейският път на България, а също по този начин ще е доста по-вероятно да се сформира държавно управление. Причината е, че обединени чакаме безапелационен резултат. Още нямаме отговор от Политическа партия. Доколкото разбирам сега би трябвало управителните партийни органи на „ Продължаваме промяната “ да се съберат и да вземат решение.

- Процесът по регистрацията на „ Демократична България “ по какъв начин върви. В подобен стадий сме?
- Нещата вървят обикновено. Имаме доста дейни последователи, когато събираме подписи, тъй че не чакам никакви проблеми.

- Предложението към Политическа партия е обвързвано с това да се търси някакво дясно обединяване или просто двете партии демонстрираха огромно подобие във вижданията си и това ви подтикна към този ход?
- Идеята е да се направи една пронатовска и проевропейска огромна коалиция. На фона на всичко, което се случва в света – рецесиите, войната в Украйна и така нататък, ние търсим обединяване в огромен политически индивид, който да взема решение проблемите на хората, подбудени от рецесиите. Като първи проблем бих показал, че е нужно съставянето на държавно управление, а един безапелационен резултат доста ще помогне. На второ място бих показал, че такава коалиция ще е поръчител, че България ще се движи по проевропейския път. И всички опити да бъде тласната страната в завой към Москва няма да се получат. Така че сега е значимо да се покаже по какъв начин ще се развива България и по какъв път ще върви.

- Говоря за дясното, тъй като виждаме другата политическа групировка ГЕРБ/СДС. Съюз на демократичните сили за вас е до болежка позната партия. В този смисъл към кои гласоподаватели се насочвате поради това, че всяка партия си има симпатизанти?
- Имайте поради, че ГЕРБ построиха „ Турски поток “. Тяхното държавно управление построи „ Турски поток “. И това бе единственото държавно управление в Европа, което даде 3 милиарда лв., с цел да помогне на Москва да заобиколи Украйна. Няма различен подобен случай. От тази позиция през моите очи ГЕРБ са в доста неподходящо състояние да настояват, че са проевропейска партия, че желаят България да бъде мощна част от Европейски Съюз и така нататък

- А ролята на Съюз на демократичните сили по какъв начин я виждате тогава в момента…
- Вижте, Съюз на демократичните сили в оня си тип от преди години на практика не съществува. Седесарите от дълго време гласоподават в по-голямата си част за хора от гражданската квота на „ Демократична България “. Това добре може да се види по данните на преференциалния избор, в това число хората, които поддържат мен и сътрудниците ми. Вижте, светът се трансформира, а с него и политическата система.

- Машинният избор оцеля. Имаше тъй наречените „ хартиена коалиция “ в последния парламент...
- Четири пъти успяхме да спрем „ хартиената коалиция “. В началото бяха ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. После към тях се причисли и „ Възраждане “, а част от хората това не можаха и да го схванат дори. Важното е, че успяхме да ги спрем – къде с един глас, къде с повече. В последните 5-6 години аз съм част от група хора, които направихме доста, с цел да има машинно гласоподаване. Включително водихме и спечелихме правосъдни каузи, водихме и разяснителна акция. За първи път гласувах с машина през 2006 година във Френската гимназия в София. Имаше пробно гласоподаване тогава. И какво излиза, към този момент 16 години имаме разнообразни стадии на гласоподаване с машини. А то постоянно е било сполучливо. Това са много опити.

Машинното гласоподаване стопира измамите,

защото не може да се подменят протоколи, не може да се дописват, да се задраскват, трансформират данни и така нататък Машинният избор води до тъкмо преброяване на гласовете. И най-важното – няма десетки хиляди невалидни бюлетини. Трябва ли да напомням, че имахме случай при избори преди време, когато броят на невалидните бюлетини бе стигнал до размерите на един дребен град. Това прави целият избирателен развой с машините по-честен, което е концепцията и значимото в тази ситуация.

- България ще се ръководи от обединения. Имам поради огромното количество партии, които влизат в Народното събрание. На какво ще държите от „ Демократична България “, когато се стигне до възможни договаряния?
- Най-важното е се подсигурява пътят на България напред като част от НАТО и Европейски Съюз. За нас е значимо средата за дребния и междинен бизнес в България да бъде удобна. Неслучайно ние внесохме предлагането за увеличението на прага по регистрация по Данък добавена стойност от 50 000 на 100 000 лв.. Това е основно тъкмо за дребните предприятия и тяхното оцеляване в сегашните условия. Ние сме измежду хората, които по всякакъв начин се противопоставяме на концепциите за увеличение на налозите и това е отново поради изискванията за развиване на дребния бизнес. Това са нашите изключителни цели. Също по този начин ние имаме вяра в дясната обществена политика. С наш законопроект бяха отстранени пречките храни в края на периода на валидност да бъдат дарявани, а да не се унищожават. Говорим за хиляди тонове храни, които към този момент ще бъдат дарявани на бедните, тъй че да няма гладни хора в България. Това е ясна дясна обществена политика, която се основава на дарения. В региона на горивата трябват нови регулатори. Ние показахме, че Комисия за защита на конкуренцията за 2020 година имат една инспекция на място, а за 2021-а нито една. Трябват ни регулатори, които да работят, да взимат ограничения, тъй че пазарите да работят обикновено. Не може да гледаме по какъв начин цената на петрола пада, а цените на горивата остават с дребни промени. Това демонстрира, че има някакви изкривявания, против които би трябвало да се взимат ограничения.

- Заговорихме за горива. Темата дали ще имаме газ през зимата сега вълнува всички. Ако вземем седемте танкера от Съединени американски щати – три до края на годината и четири през идната, какъв брой ще сме подготвени. Опция ли е с диалози с „ Газпром “ да си подсигуряваме зимата, а по-късно да търсим други други възможности за доставки на газ?
- Ако служебният кабинет се обърне за диалози към „ Газпром “, ще падне в капан. Причината е, че Москва може да си вкара нови и нови условия във всеки един миг. В момента е реалност това, че Русия стопира газа за доста европейски страни. Та представете си какво ще бъде зимата. Трябва да си доста доверчив, с цел да мислиш, че това е решението на казуса.

Аз съм за никакво приемане на ултиматумите на Москва.

Категорично това е и нашата позиция в „ Демократична България “. А решението е в няколко направления. Допълнителни количества азерски газ да бъдат закупени. По тематиката са водени към този момент диалози. Става въпрос за нови количества, които са отвън тези, записани в контракта. Въпросните танкери с полутечен газ от Съединени американски щати да бъдат закупени. Нямаме нищо срещу да се купи и още газ, в случай че се намерят преференциално и други танкери. Цяла Европа вижда, че Русия употребява газта си като геополитическа тактика. Дано това бъде разбрано и от служебния кабинет, който, за жалост, ми наподобява трайно комплициран по тематиката.

- В смисъл….
- Ми те от първия ден споделиха, че има безпорядък и съсипия в енергетиката, а това не е правилно. Явно приказват по този начин, с цел да оправдаят връщането към „ Газпром “. За това става въпрос. Но какво още да се направи. Освен тези 7 танкера дано да купим още, в случай че има опция. Има къде да се разтоварват, тъй като в Гърция има свободни потенциали. Може да се приказва и с Турция, където също има такава опция. Много основно е газовата връзка с Гърция да бъде подготвена писмено, тъй като това автоматизирано ще понижи цената на цялостното количество азерски газ. Очаквам седмични доклади от служебното държавно управление какво вършат по тематиката, а документалното довеждане докрай на газовата връзка да е извънреден приоритет на кабинета на Гълъб Донев. Ще ги следим под лупа, както се споделя, какво вършат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР