Заради преминаването от лятно към зимно часово време, 13 пътнически

...
Заради преминаването от лятно към зимно часово време, 13 пътнически
Коментари Харесай

Сменяме часовниците с час назад, БДЖ променя разписанието си

Заради прекосяването от лятно към зимно часово време, 13 пътнически влака ще престоят в разнообразни гари в границите на 1 час. Това се постанова, с цел да не бъде нарушен Графикът за придвижване на влаковете. Подробна информация за разписанията клиентите на националния железопътен транспортьор могат да получат на телефон 0700 10 200 и в уеб страницата на БДЖ.


Астрономическото часово време ще продължи до последната неделя на март идната година. Лятното часово време е система, въведена за икономисване на разноски за осветяване, посредством увеличение на потреблението на дневна светлина. При нея формалното време се измества нормално с един час по-напред от астрономическото време, като остава по този начин за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадение на часовете от светлата част на денонощието и дейните часове за работа и учебно заведение.

Предстоящата промяна на часовото време, в нощта против неделя, ще наложи промени във времепътуването на 13 пътнически влака. При прекосяването от лятно към зимно часово време е належащо някои пътнически влакове да престоят в разнообразни железопътни гари в нощта сред 28 октомври и 29 октомври. Това се постанова, с цел да не бъде нарушен графикът за придвижване на влаковете.

В железопътните транспорти е наложена европейската процедура, влаковете да спрат в първата железопътна гара по маршрута си при приближаване на 04:00 ч. и да изчакат 60 минути. Например, в случай че влакът по разписание би трябвало да тръгне от дадена гара в 05:00 ч., пасажерите го чакат надлежно в този час, тъй че той няма по какъв начин да мине с един час по-рано и по тази причина изчаква. По този метод не се визира Графикът за придвижване на влакове и не се получават закъснения.

Европейският метод, който се употребява в тази обстановка с изчакване в най-близката жп гара, тази година ще засегне следните влакове, както и гарите, в които ще престоят са:
Международният бърз трен №492, пътуващ по маршрута Истанбул–София ще престои в гара Свиленград;Бързият трен №2626, пътуващ по маршрута Варна– София (през Горна Оряховица) ще престои в гара Телиш;Бързият трен №2627, пътуващ по маршрута София–Варна (през Горна Оряховица) ще престои в гара Попово;Бързият трен №3636, пътуващ по маршрута Варна–София (през Карлово) ще престои в гара Тъжа;Бързият трен №3637, пътуващ по маршрута София–Варна (през Карлово) ще престои в гара Желю войвода;Бързият трен №8626, пътуващ по маршрута Бургас–София (през Пловдив) ще престои в гара Костенец;Бързият трен №8627, пътуващ по маршрута София–Бургас (през Пловдив) ще престои в гара Стара Загора;Бързият трен №8636, пътуващ по маршрута Варна–Пловдив ще престои в гара Меричлери;Бързият трен №8637, пътуващ по маршрута Пловдив–Варна ще престои в гара Завет;Бързият трен №9647, пътуващ по маршрута София–Силистра ще престои в гара Самуил;Пътническият трен №16101, пътуващ по маршрута Септември–Велинград ще престои в гара Цветино;Пътническият трен №30151, пътуващ по маршрута Карнобат–Варна ще престои в гара Завет;Крайградският пътнически вкал №20200, пътуващ по маршрута Мездра–София ще престои в гара Лакатник.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР