Дебат за Евровизия – ключовият сблъсък между водещите кандидати за

...
Дебат за Евровизия – ключовият сблъсък между водещите кандидати за
Коментари Харесай

Дебат за бъдещето на ЕС:Сблъсък по темите сигурност и отбрана, възхода на крайнодесните и миграцията

Дебат за Евровизия – основният конфликт сред водещите претенденти за председателството на Европейската комисия. Той се организира в Брюксел и е проведен от Европейския съюз за радио и телевизия, предава бТВ.

Участниците бяха Валтер Байер (Австрия, Европейска левица), Сандро Гоци (Италия, Renew Europe Now), Урсула фон дер Лайен (Германия, Европейска национална партия (ЕНП), Тери Райнтке (Германия, Европейски зелени) и Никола Шмит (Люксембург, Партия на европейските социалисти (ПЕС).

Петимата претенденти дебатираха по тематиките стопанска система и претовареност, защита и сигурност, климат и околна среда, народна власт и водачество, миграция и граници, нововъведения и технологии.

Целия спор за бъдещето на Европа можете да гледате тук:


 


Преди началото

Преди дебата водещите претенденти направиха изказвания пред публицисти. Всички те приканиха жителите на Европа да гласоподават на идните избори за Европейски парламент.

Никола Шмит уточни, че не вижда опция за следизборна коалиция с крайната десница. Той отговори на въпрос, обвързван с опасенията, че гласовете на проевропейските партии в Екологичен потенциал няма да бъдат задоволителни за установяване на идващия началник на Европейска комисия и ще бъде нужна поддръжка и от националистически сили. „ За нас не може да има коалиция с крайната десница, тъй като тя се стреми към утежняването на Европа “, сподели Шмит.

Тери Райнтке означи, че през днешния ден за първи път ще взе участие в сходен спор. „ Трябва да активизираме хората да гласоподават и то за продемократичните партии “, настоя тя.

Сандро Гоци дефинира дебата като доста значим за демокрацията и изрази очакване да насърчи жителите, изключително най-младите гласоподаватели, да гласоподават. „ Ако желаеме по-силна и демократична Европа, бъдещето е в нашите ръце. Крайната десница не желае народна власт отвън националните граници, стреми се да отслаби Европейски Съюз “, сподели той.

Валтер Байер изрази вяра дебатът да бъде всъщност и да визира въпросите за опазването на природата и за обезпечаването на налични жилища.

 

Преди началото на дебата досегашният ръководител на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен не направи изказване и за разлика от останалите претенденти не се планува да даде конференция след края на събитието.

Отбрана и сигурност

„ Имаме потребност от щит за противовъздушна защита за цяла Европа “, съобщи актуалният ръководител на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен

„ Трябва да подобрим нашата отбранителна промишленост. Трябва да сме сигурни, че разпокъсаността, която имаме в Европейски Съюз, ще спре, че имаме общи европейски планове, да вземем за пример противовъздушен защитителен щит за цяла Европа “, сподели тя.

Блокът неотдавна беше подложен на напън от президента на Украйна Володимир Зеленски да даде на Киев повече системи за противовъздушна защита, само че страните не са склонни заради опасения от евентуален дефицит в границите на блока.

Тери Райнтке от „ Зелените “ прикани блока да реформира разпоредбите за гласоподаване в Съвета, с цел да попречи на обособена държава-членка да дерайлира външнополитическите решения, както прави унгарският Орбан.

„ Не можем да приключим единствено с харченето на пари дружно. Когато става дума за защита и външна политика, не можем да дадем на хора като Виктор Орбан право на несъгласие върху нашата сигурност “, сподели Райнтке.

Блокът неотдавна беше заставен да откри изобретателни решения, с цел да заобиколи Орбан в Съвета, до момента в който пакетите от наказания против Русия поради нейната война в Русия бяха разводнени, с цел да се обезпечи нужното му утвърждение.

„ Наистина съм учуден от обстоятелството, че стоим тук и приказваме за мир и сигурност, а никой даже не загатна Газа и Израел “, разпалено сподели Байер.

„ Кога Европейският съюз ще наложи наказания на Израел, с цел да постави завършек на убийствата в Газа? “, попита той.

Фон дер Лайен отговори, че коренът на спора е офанзивата на „ Хамас “ против Израел от 7 октомври, когато към 1200 израелци бяха убити и над 200 други бяха отвлечени в Газа. Тя акцентира по какъв начин блокът е нараснал четирикратно филантропичната помощ за палестинците от експлоадирането на войната и е траял да финансира организацията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци.

„ Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да защитим цивилния живот в Газа “, увери фон дер Лайен, запитана за нейното мощно подложено на критика съмнение да призове за въздържаност в офанзивата на Израел в Газа.

„ Абсолютно приканвам за преустановяване на огъня и освобождение на 128-те заложници, които към момента са в ръцете на „ Хамас “, добави фон дер Лайен.

Възходът на крайнодесните партии

Сериозен конфликт сред претендентите имаше и на тематика дали би трябвало обособените партии да работят със своите крайнодесни сътрудници.

Това безспорно е един от най-чувствителните политически въпроси преди гласуването през юни - евентуалното съглашение на Урсула фон дер Лайен с елементи от извънредно дясната група ECR в идващия парламент.

ECR приютява имена като испанската Vox, френската Reconquête и италианската Fratelli d'Italia. Но фон дер Лайен построи близки връзки с Джорджа Мелони, която смекчи евроскептичната си позиция, откакто пристигна на власт в Италия през 2022 година

„ Те са изрично срещу Европа, желаят да разрушат Европа от вътрешната страна “, сподели Гоци.

„ Имаме потребност от изясненост, а не от двусмислие “, сподели Никола Шмит, като увери, че в никакъв случай няма да сплоти сили с крайнодесните.

Шмит сподели, че крайнодесните сили не са демократични и порица фон дер Лайен за отхвърли да изключи бъдещо съдействие с Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Всички съществени политически партии, като се изключи ЕНП на фон дер Лайен, подписаха декларация, в която дадоха обещание да не си сътрудничат с крайнодесни сили.

Ако дясноцентристката ЕНП на фон дер Лайен сътвори нови връзки с ултраконсервативните сили, „ цялата Зелена договорка ще се преобърне “, споделя Тери Райнтке от „ Зелените “.

„ Това ще бъде злополука за климата, това ще бъде злополука за природата, за бъдещите генерации, само че също и за стопанската система “, сподели тя.

Миграцията

„ Когато виждам обстановката в Тунис и - допускам, че знаете какво се случва в Тунис, какво се случва с бежанците, които са изтласкани в пустинята, някои от тях са убити “, споделя Шмит пред фон дер Лейен.

„ Това не е Европа, това не са европейски полезности. Това е съглашение с доста специфична, гадна тирания “, добави Шмит.

Той се базира на следствие, разкрито тази седмица и ръководено от платформата за следствия Lighthouse Reports, което демонстрира по какъв начин фондовете на Европейски Съюз разрешават на страните от Северна Африка да изтласкват мигрантите, пътуващи към Европа, в пустинята.

„ Ако създадем отстъпки във връзка с нашите полезности, Европа ще бъде отслабена “, сподели той.

„ Противопоставям се на пакта за миграцията, тъй като е срещу правата на индивида, само че и тъй като разрешава на страните членки, които не са подготвени да одобряват бежанци, да заплащат пари, с цел да излязат от общо, европейско, солидарно решение “, сподели Байер.

Пактът, който получи дефинитивно утвърждение по-рано този месец, включва система на „ наложителна взаимност “, която дава на държавните управления на Европейски Съюз опцията да реалокират избран брой претенденти за леговище, да платят 20 000 евро за всеки, който отхвърлят, или да финансират оперативна поддръжка.

Кои са участниците в Дебата за Евровизия?

Валтер Байер

Валтер Байер (Виена, 1954 г.) е spitzenkandidat (водещ кандидат) на Партията на Европейската левица за президент на Европейската комисия за европейските избори през 2024 година Произхождащ от антифашистко семейство, той има докторска степен по стопанска система от Виенския университет с изявления като Принципът на измамата: от огромните разкази до новия език на политиката (2007), Краткият век – комунизмът в Австрия (2007 г.). 2009) и Марксизмът: История и тематики на една практическа доктрина (2023).

Той става политически деен по време на студентските си години, като е определен за ръководител на Комунистическия студентски съюз през 1977 година и оспорва през 1981 година кандидатурата на неонацистка група на изборите за студентски организации, което води до удивително решение на Конституционния съд през 1985 година и разпускането на ANR и NDP.

През 1981 година той е съорганизатор на огромната проява за мир „ Предотвратяване на нуклеарна война – разоръжаване “, а през 1983 година той е оратор на 100 000 Марш на мира.

Байер беше народен ръководител на Комунистическата партия на Австрия (KPÖ) от 1994 до 2006 година и беше редактор на австрийското списание Volksstimme. От 2000 година той работи върху разговора сред атеисти и католици посредством плана DIALOP, водещ през последните години до срещи с папа Рацингер и папа Франциск.

От 2007 година до 2022 година той е политически координатор и член на борда на transform! европейска мрежа.

През декември 2022 година е определен за ръководител на Партията на европейската левица. Оттогава той работи за единение и съюзи сред прогресивни и демократични сили и пази нуждата от трансформиране на европейската политика за справяне със обществените и екологичните провокации в интерес на болшинството.

Сандро Гоци

Сандро Гоци (Sogliano al Rubicone, 25 март 1968 г.) е италиански политик, някогашен заместител държавен секретар по европейските въпроси в държавните управления на Матео Ренци и Паоло Джентилони.

Във Франция той е консултант по европейските въпроси в държавното управление на Филип II за няколко месеца. От 1 февруари 2020 година той е член на групата Renew Europe в Европейския парламент, определен във френския изборен регион в листата на Renaissance, разпространявана от френския президент Еманюел Макрон и En Marche.

Той е президент на основаната в Брюксел асоциация ЕС-Индия и групата Spinelli. От 5 май 2021 година той е общоприет секретар на EDP.

Той е представителят на EDP в „ Екип Европа “, екипът от трима души, който ще управлява европейската акция „ Обнови Европа в този момент “ на европейските избори през 2024 година

Урсула Гертруд фон дер Лайен

Урсула Гертруд фон дер Лайен е немски доктор и политик, който е 13-ти президент на Европейската комисия от 2019 година Тя е служила в немското федерално държавно управление сред 2005 година и 2019 година, заемайки поредни позиции в кабинета на Ангела Меркел, последно като федерален министър на защитата.

Фон дер Лайен е член на дясноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС) и свързаната с него европартия, Европейската национална партия (ЕНП). На 7 март 2024 година ЕНП я избра за собствен Spitzenkandidat да управлява акцията за изборите за Европейски парламент през 2024 година

Урсула фон дер Лайен е родена и израснала в Брюксел, Белгия, в фамилията на германци. Баща й Ернст Албрехт е един от първите европейски държавни чиновници. Тя е възпитана двуезично на немски и френски и се реалокира в Германия през 1971 година, когато татко й се включва в немската политика.

Завършва Лондонското учебно заведение по стопанска система през 1978 година, а през 1987 година придобива медицински лиценз от Медицинското учебно заведение в Хановер. След като се омъжва за сътрудника си доктор Хайко фон дер Лайен, тя живее четири години в Съединените щати със фамилията си през 90-те години. След завръщането си в Германия тя се включва в локалната политика в района на Хановер в края на 90-те години на предишния век и служи като министър в държавното управление на провинция Долна Саксония от 2003 до 2005 година

През 2005 година тя се причислява към федералния кабинет, първо като министър по въпросите на фамилията и младежта от 2005 до 2009 година, по-късно като министър на труда и обществените въпроси от 2009 до 2013 година и най-после като министър на защитата от 2013 до 2019 година, първата жена, която служи като министър на защитата на Германия. Когато напусна поста, тя беше единственият министър, служил непрестанно в кабинета на Меркел, откогато Меркел стана канцлер. Тя беше заместник-лидер на ХДС от 2010 до 2019 година и беше считана за водещ кандидат да наследи Меркел като канцлер на Германия и като любимец за общоприет секретар на НАТО след Йенс Столтенберг. Британският министър на защитата Майкъл Фалън я разказа през 2019 година като „ наличие на звезда “ в общността на НАТО и „ доайена на министрите на НАТО в продължение на повече от пет години “. През 2023 година тя още веднъж беше считана за любимец за тази роля.

На 2 юли 2019 година фон дер Лайен беше препоръчана от Европейския съвет за претендент за ръководител на Европейската комисия. След това тя беше определена от Европейския парламент на 16 юли; тя пое поста на 1 декември, като стана първата жена, която заема поста. През ноември 2022 година фон дер Лайен разгласи, че нейната комисия ще работи за основаването на Международен углавен арбитражен съд за Руската федерация. Тя беше оповестена за най-влиятелната жена в света от Forbes през 2022 и 2023 година

Тери Райнтке

Тери Райнтке е родена и израснала в немската област Рур, някогашен център за рандеман на въглища и произвеждане на стомана. Тя схваща от първа ръка какво включва структурната смяна – развой, през който сега минават доста европейски райони.

Тя е твърдо уверена, че Европейски Съюз е вярната рамка за започване на нужните стъпки към климатична индиферентност посредством целенасочена поддръжка и интелигентно контролиране.

Като умел специалист по обществена политика и синдикалист, Тери Райнтке буйно се застъпва за Европа, която оглавява прехода към неутрална във връзка с климата стопанска система и подсигурява правдивост за всички: положителни работни места, обективни заплати – и разцвет освен за малко на брой, само че и за доста. Укрепването на правата на служащите и насърчаването на общественото тъждество са изключително близки до нейното сърце.

В продължение на доста години Тери пази Европейски Съюз, който подсигурява правата на малцинствата, укрепва демократичните институции и се бори със злоупотребата с власт – като по този метод пази свободата.

За нея свободата значи оформяне на общество, в което групово и демократично построяваме приобщаваща общественост за всички.

Никола Шмит

Николас Шмит сега е един от евродепутатите на групата S&D, работещи в комисията по заетостта и обществените въпроси. Шмит има опит в работата на най-високите равнища по въпросите на Европейски Съюз, когато е служил като дипломат на Люксембург и непрекъснат представител в Европейския съюз в Брюксел от 1998-2004 година

Откакто се насочи към националната политика, Николас Шмит е служил като министър пратеник на външните работи и имиграцията, министър на труда, заетостта и имиграцията и министър на труда, заетостта и обществената и солидарна стопанска система.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР