Заради политическата безпътица през 2021 година, България забави доста внасянето

...
Заради политическата безпътица през 2021 година, България забави доста внасянето
Коментари Харесай

Милиарди от ЕС в политически капан

Заради политическата обърканост през 2021 година, България забави много внасянето на своя План за възобновяване и резистентност и той бе утвърден дефинитивно от европейските органи чак през май 2022 година Това лиши страната от задатъка в размер 13% от общите грантове. Сега България има право на две претенции в границите на една година за заплащания на база на реализирани ограничения, съгласно написаните в документа.

С в Закона за ръководство на средствата от европейските структурни и капиталови фондове , България може да претендира за първото заплащане в размер на 1 368 912 911 евро . Искането за сумата ще бъде импортирано в Европейската комисия през юли, обявиха от Министерството на финансите пред Mediapool.

Първите пари идват наесен

Това обаче не значи, че парите ще дойдат незабавно. Еврокомисията ще би трябвало да оцени дали в действителност са въведени всички детайли на одита и контрола, нужни за вярното използване на Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Срокът за това е два месеца, след което Европейска комисия би трябвало да изпрати предварителната си оценка за осъществяване в Икономическия и финансов комитет. Той от своя страна има месец за мнения, преди настояването за заплащане да бъде дефинитивно утвърдено.

Всъщност първите над 2.6 милиарда лева от проекта ще дойдат наесен. Септември, в случай че европейските институции са по-експедитивни и не чакат да минат цялостните периоди, или октомври. Но в случай че се реши, че България не е изпълнила напълно поетите до края на юни задължения, сумата може да бъде по-малка от декларираната и остатъкът да се преведе по-късно на бюджета – след покриване на всички условия.

Принципно проблеми с първото заплащане за 2022 година не би трябвало да се чакат, защото заложеното изискване е единствено да промени промени законът за евросредствата.

Не по този начин стоят обаче нещата с второто допустимо заплащане за годината. То би трябвало да е на стойност 724 039 480 евро , само че е обвързано с смяната на близо две дузини закони до края на 2022 година



Те обаче висят на косъм, в случай че се стигне до разформироване на настоящия парламент, назначение на служебно държавно управление и нови избори наесен и без ясна вероятност дали даже и след тях ще се се образува държавно управление. Не е изключено да се повтори сагата от 2021 година с трикратните парламентарни избори, прекъсвани от краткосрочни парламенти вид говорилня. Но даже и при оптимистичния вид за образуване на кабинет след възможен предварителен избор тази есен, времето до края на годината наподобява извънредно незадоволително за утвърждението на толкоз доста законопроекти, някои от които са много тежки.

Реформите в енергетиката да вземем за пример засягат редица бизнес ползи с политическа обязаност, биха разместили съществено пазара и отражението им върху цените на енергийните носители би могло да е значително, поради което се изискват и ограничения в интерес на енергийно бедните консуматори.

В енергетиката – куп работа, лобита и проблеми

Изобщо не е ясно да вземем за пример по какъв начин друго държавно управление ще отиграе поетия пред Брюксел ангажимент за отпадане на квотите за произвеждане на ток за семействата от октомври 2022 година Това значи " Националната електрическа компания " да спре да е публичен снабдител и да купува избрани от енергийния регулатор количества ток, които да продава на трите частни доставчика " Електрохолд " (бивше ЧЕЗ), ЕВН и " Енерго-Про " и те да би трябвало да купуват размерите за бита от свободния пазар, където цените са много по-високи и се въздействат от разнообразни фактори, а около войната в Украйна и нарушените газови доставки от Русия, борсовите цени са изключително волатилни.

За да задържи повишаването на тока от 1 юли в границите на 3.3 %, Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) подреди на АЕЦ " Козлодуй " да създава повече за семействата. Отпадането на наложителните квоти за контролирания пазар сигурно ще промени ценообразуването и ще докара до повишаване на електрическата енергия – тематика, която от много време е сензитивна за електората и се употребява за политически цели от огромна част от партиите – изключително от Българска социалистическа партия и ГЕРБ.

За идната 2023 година също така е очакван първият стадий от извеждането на част от семействата на свободния пазар на ток , а през 2025 година това би трябвало да се отнася за целия обичай. Още не е ясно какви ще са критериите за първите битови консуматори, които ще би трябвало да търсят търговци, както това в този момент вършат компаниите, само че желанията са хората с ниски приходи да бъдат предпазени. Как ще стана това, също занапред ще се взема решение и ще е обект на съществени полемики в Народното събрание. Тежки разисквания към този момент имаше в Народното събрание при разглеждането на измененията в Закона за енергетиката за облекчение на инсталирането на слънчеви покриви за персонални потребности на семействата и бизнеса. Предстоят обаче още доста ремонти по отношение на ускореното присъединение на ВЕИ плановете към електропреносната мрежа, с цел да продават силата си, които сега чакат години, с цел да проработят действително.

Нужда от закони, каквито няма и в Европейски Съюз

Други значими моменти са регламентирането на преноса на водород , потреблението на геотермалната сила , на градежа на офшорни вятърни паркове и на построяването на уреди за предпазване на сила . Енергийните общности също би трябвало да бъдат дефинирани.

Част от плановете, включени в ПВУ, ще се развиват за първи път в страната и за тях към този миг няма законодателство освен в България, само че и и в Европейски Съюз , обясниха от енергийното ведомство пред Mediapool. Там към този момент върви се работи по разискването на законовите промени със заинтригуваните страни.

Не по-малко разногласия ще провокира и нуждата екоминистерството да дефинира още до края на септември 2022 година график за последователното прекъсване на потребление на въглища в страната . Огромна част от семействата в дребните обитаеми места се топлят с дърва и въглища и ще са съществено наранени от тази мярка.

Ще спрат ли врътките в публичните поръчки?

Промените при публичните поръчки също ще разгорещят пристрастеностите, защото се планува възбрана на опцията за преразпределяне на задания от вътрешни (инхаус) поръчки към подизпълнители – процедура, която бе трайно наложена от държавното управление на Бойко Борисов при многомилиардните поръчки в пътния бранш . Правителството се е заело пред Брюксел също по този начин да понижи опцията за договаряне на действия без оповестяване на социална поръчка и на процедури единствено с една оферта.



Тези нови правила, които би трябвало да подсигуряват транспарантни публични поръчки, чието осъществяване и разплащане да се управлява, пък са основни за оповестяването на тръжни процедури за плановете по проекта за възобновяване – за парка за акумулатори за ток, за санирането на публични и жилищни здания, за доставката на съоръжение в опазването на здравето, образованието, обществената сфера, заложено в проекта за възобновяване.

КПКОНПИ

Най-важната и най-чувствителната тематика – тази по която няма никакъв прогрес, е за правосъдната промяна и по-специално за основаването на нов самостоятелен и транспарантен антикорупционен орган на мястото на компрометираната сега Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). Подаденият в Брюксел график за приемане на измененията в закона за КПКОНПИ е краят на септември. Такъв внесе " Продължаваме промяната " малко преди кабинетът на Кирил Петков, пожелан от ГЕРБ и подсилен от Движение за права и свободи, " ИТН " и " Възраждане ".

Законопроектът обаче още не е разпределен за разглеждане в парламентарна комисия и на този стадий не наподобява да е значим за дневния ред на Народното събрание, който се занимава предпочитано с актуализацията на бюджета. Но даже и да бъде импортиран за разглеждане, законопроектът най-вероятно ще бъде прекроен от новото болшинство, тъй че КПКОНПИ да остане комфортен инструмент на статуквото и битката с корупцията да остане единствено агитационен девиз.

Но най-вероятно е да не се подхващат никакви промени в КПКОНПИ, защото животът на актуалното Народно събрани не наподобява да продължи изключително дълго, в случай че не стане знамение. Така тези извънредно значими промени е подозрително дали ще минат до края на годината, с цел да може да се претендира второто заплащане за 2022 година

Е-управление, кадастър, заможен указател, " Български пощи "

Под въпрос са и промените, касаещи електронното ръководство, кадастъра и имотния указател, пощенските услуги. Задължителните текстове в Закона за електронното ръководство по отношение на административните е-регистри към този момент бяха пуснати за публично разискване, само че даже не са утвърдени от Министерския съвет, с цел да влязат в Народното събрание. Трябва да бъдат направени и промени в Закона за кадастъра и имотния указател . Част от тях са свързани с условия за основаването на имотни партиди към поземления указател . Третият закон би трябвало да трансформира " Български пощи " в медиатор за административни услуги , в това число електронни, и през тях да има достъп до базови телемедицински диагностични услуги. Крайните периоди за тези промени са в края на септември.

До края на годината пък би трябвало да се одобряват промени в Закона за поощряване на заетостта . Те касаят главно професионалното образование и опцията за признание на неофициални курсове и умения за придобиване на официална подготовка.

Отлагането на уговорките отсрочва и парите

Общо въпросните 22 закона включват 66 ограничения , за които България би трябвало да потвърди, че са изпълнени до края на 2022 година , в случай че желае да претендира второто заплащане преди приключването на годината, каквато е опцията по процедура. Европейската комисия изисква да се съблюдават избраните периоди по поетите задължения, в случай че има закъснение, то ще е за сметка на идващите прехвърляния.

От Министерството на финансите признават, че второто заплащане се чака през 2023 година

Това обаче е преценено и точно по тази причина, както и поради забавянето на внасянето на проекта за възобновяване България ще получи по-голямо първо заплащане. А изоставянето в осъществяването на съгласуваните с Брюксел ограничения може да се навакса в идната година и да се желае по-голяма сума, само че единствено в случай че страната ни има действен парламент и устойчиво ръководство, което е под въпрос при сегашната политическа констелация.

Относно готовността на незабавните 22 закона финансовото министерство съобщи пред Mediapool, че осъществяването на всяка от задачите е отговорност на съответното отраслово министерство. Те са на друго равнище на подготвеност – от работна група, през публично разискване, до признати от Министерския съвет.

Прекалено доста незнайни

Всички 22 законопроекта ще бъдат утвърдени от държавното управление преди внасяне в Народното събрание, само че все още няма съответни планувани дати за това , допълниха от Министерството на финансите. Формално до избора на нов кабинет в границите на този парламент или до разпускането на Народно събрание, държавното управление на Кирил Петков остава да работи. Ако се върви към избори, страната ще бъде ръководена от служебно държавно управление, което би могло да утвърди вероятно готовите проектозакони, те би трябвало да минат през Народното събрание.

Сроковете, записани в взаимния документ с Европейска комисия по Плана за възобновяване и резистентност, са правно-обвързващи, без значение от политическата обстановка в страната , означават от финансовото ведомство.

Плащането на първите 2.6 милиарда лева е част от актуализацията на бюджета и на към половината от сумата се разчита за обезпечаването на салдото в хазната след повдигането на пенсиите на два пъти – през юли и през октомври. Останалите средства при всички положения ще имат удобен резултат за българската стопанска система и жителите, само че би могло да е и по-добра финансовата усвояемост на грантовете от Европейски Съюз през тази година.

За страдание, вероятностите за наваксване на осъществяването на ограниченията по проекта за възобновяване и на самите планове, все още са много проблематични.

Кабинетът " Петков ", който пристигна с задача за съществени промени, рационализация и битка с корупцията, оцеля едвам половин година.

Макар новото опозиционно болшинство да твърди, че е готово да работи за осъществяването на поетите задължения по проекта, всяка от четирите партии в него – ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане ", желаеха нови избори. Слави Трифонов реши да постави завършек на сегашната ръководеща коалиция с измисления предлог " Македонияяяя ", само че действително разривът беше настъпил поради отказаните му милиарди за Министерство на регионалното развитие, които да се харчат по схемата " Борисов ".

ГЕРБ неотложно внесе избор на съмнение, съзирайки късмет за реванш и връщане на власт, с цел да стопира всякаква опция за действителна правосъдна и антикорепционна промяна (в настоящия парламент ГЕРБ саботира всички сходни опити).

Задълбочаването на политическата рецесия, на фона на енергийна рецесия и растеж на инфлацията, единствено усилват риска пред опциите на България да се възползва оптимално от европейския проект и в действителност да реализира възобновяване на стопанската система си.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР