Три месеца след като за България, не секват хленчът и

...
Три месеца след като за България, не секват хленчът и
Коментари Харесай

Време е за край на газовите демагогии на бизнеса и политиците

Три месеца откакто за България, не секват хленчът и воплите на представители на бизнеса по " евтиния " газ. Почти не минава и ден без апели да се одобряват изискванията на Москва и " Газпром " за заплащане в рубли. След като кабинетът на Кирил Петков загуби властта и стана ясно, че се задават предварителни избори и служебно държавно управление на президента Румен Радев, съветската посланичка у нас Елеонора Митрофанова побърза да разгласи, че единствено да си открием сметка в рубли, газът ще потече назад. Работодателски организации и политически сили не стопират да се леят в общественото пространство по какъв начин през зимата ще останем на студено, хлебозаводите ще затворят – та ще останем и гладни, редица други предприятия също ще хлопнат порти и стотици хиляди ще останат без работа и стопанската система ни ще рухне.

Подобна очерта и президентът Радев, акцентирайки като задача на служебното държавно управление да избегне въвличането на България във войната на Русия с Украйна и да се оправи с енергийната рецесия, водейки се от целите " сигурност на доставките и цената на енергоносителите ".

Правителството " Петков " по едностранно променените правила на " Газпром " и още по-малко да договаря за нов контракт от 2023 година в условия на водена от Русия война в Украйна.

Бившият министър председател Петков и доста енергийни анализатори, че Румен Радев държавно управление ще върне България към газпромовските доставки. Хипотетично това е допустимо с разкриване на рублова сметка, въпреки осведомени да настояват, че на руснаците това не им стига, а ще желаят отваряне на договаряния и за нов контракт.

Но дали в действителност цената за вътрешния пазар ще поевтинее? И дали в действителност ще има съветски газ? Настоявайки да се върнем към " Газпром ", работодателските организации дават образец с страни като Германия, Франция и Италия, които одобриха изискванията на руснаците, което обаче по никакъв метод не им обезпечава нито цялостен размер на доставките, нито преференциални цени, заради което се наложи да търсят различни краткосрочни контракти. Истината е, че Русия случайно лимитира или стопира газа https://www.mediapool.bg/ruskiyat-gaz-po-severen-potok-poteche-otnovo-no-dokoga-news337946.html, в опит да накара европейските държавни управления да снемат наложените ѝ наказания.

ГЕРБ предложи за десетгодишен контракт, на който да се поканят всички търговци на полутечен или тръбен газ, само че не и съветски. Според енергийния специалист на партията и някогашен отраслов министър Делян Добрев подобен търг може да се организира за към два месеца и цената му ще е с 30 % по-ниска от пазарната. Добрев също по този начин не пропусна да означи, че сега " Булгаргаз " купува с 30 % надценка от медиатори, които съгласно неговите думи са съветски и печелят от тези покупко-продажби 10 млн. лева месечно на гърба на българите.

Какъв е газовият и ценови микс сега

След контрактуваната с азерите опция от 1 юли 2022 година у нас да влизат цялостните количества газ от находището " Шах Дениз ІІ " през Южния газов кулоар , Баку разгласи, че през второто полугодие България ще получи 430 млн. куб. м, а за първите шест месеца доставените количества са били 160 млн. куб. м. Тоест осъществяването за 2022 година ще е малко над половината на контрактуваните 1 милиарда куб. в годишно. В момента част от количествата от " Шах Дениз " влизат през връзката с Гърция Кулата-Сидирокастро, а други - главно посредством прихващания, като част от азерския газ остава в Гърция, а България задържа реципрочни количества от съветския газ, доставян за Гърция през " Турски поток ". Досегашната логичност на поръчките на " Булгаргаз " е била през лятото, когато цените кардинално са били ниски, да се поръчва и за нагнетяване в хранилището в Чирен, с цел да се употребява през зимата.

Но нещата към този момент не са такива и цените на природния газ в Европа са полудели , точно поради случайното понижаване на доставките на " Газпром " под претекст техническа поддръжка и поправки на газопровода " Северен поток ".

В 25-годишния азерски контракт на " Бу,лгаргаз " цената е вързана напълно с тази на съветския нефт за шест месеца обратно. От началото на 2022 година междинната цена на барел Юралс е към 86 $ , сочат. Това прави към 30-35 евро/МВтч азерска цена за интервала, пресмятат специалисти, а и самият Добрев уточни тази цена преди дни.

До прекъсването на съветския газ на 26 април получаваните количества бяха на цена 30 % петролна съставния елемент и 70 % европейски газови тържища, като за референтна се приемаше тази на хъба TTF в Нидерландия. Там при започване на годината цените потеглят от към 75 евро/МВтч за фючърсните покупко-продажби, с цел да стигнат 128 евро на 24 февруари, когато Русия нахлу в Украйна, а при започване на март цената на синьото гориво хвръкна до 224 евро/МВтч . След това има прочут спад, само че все пак и известна волатилност, с цел да пристигна средата на юни, когато на доставките по " Северен поток " поради планов ремонт.

Германия, Франция и Италия трябваше да търсят количества от краткосрочните пазари, при което на TTF цената се повиши от 82 евро на 122 евро/МВтч, а идващият растеж до 180 евро пристигна в средата на юли, когато. В края на юли, когато стана ясно, че руснаците освен няма да усилят доставките, ами, седмицата бе белязана от 200-еврови цени на борсата в Нидерландия. Настоящата седмица потегли с цени за бъдещи доставки от към 190 евро/МВтч, сочат от началото на годината.

При 70 % борсова цена в цените на " Газпром ", с днешна дата би означавало, че за България съветските доставки ще костват към 160 евро/МВтч или 320 лева . Тази цена е по-висока от препоръчаната от " Булгаргаз " за август - близо 298 лева./МВтч , която занапред енергийният регулатор ще преглежда.

При това състояние не е ясно къде бизнесът вижда на ниска цена съветски газ при съществуването на формулата за цената в контракта ни с " Газпром ", изтичащ в края на 2022 година А дали длъжностен или идващ кабинет ще дръзне да отвори вратата за договаряния за нов контракт с компания, която изрично се потвърди като обезсърчителен снабдител даже за страни с доста по-дългосрочни контракти от нашия и разкрили сметки в рубли и от чиято взаимозависимост Европейски Съюз желае да се отърве, следва да забележим.

Сега " Булгаргаз " компенсира спрените съветски доставки с полутечен газ, купуван от гръцкия пазар месец за месец. Въпреки че покупко-продажбите са краткосрочни, явно цената им е по-ниска от спотовите европейски пазари и с микса с азерския газ се реализират равнища от 298 лева./МВтч. Дали държавният газов снабдител по някакъв метод потиска цената, не е ясно, само че регулаторът не би трябвало да приема метод, който да обезкървява финансово сдружението. То обаче излиза на сериозна загуба още в първото тримесечие на 2022 година, даже преди прекъсването на съветския газ, а повода за това някогашният министър председател Кирил Петков изясни точно с цените.

Кои са " медиаторите "

ГЕРБ не стопира да твърди, че " Булгаргаз " купува от медиатори на " Газпром " съветско гориво с надценка от 30 % . Посочени като такива са немската " Винтерсхал ", в която " Газпром " има непосредствено присъединяване, и " МЕТ Енерджи ", която също се смята за следена от съветския монополист и за чието българско сдружение работеше сегашният началник на " Булгаргаз " Людмил Йоцов. Не е ясно партията на Бойко Борисов над коя цена поставя надценка. За цялостната мъгла и развихрянето на спекулациите по отношение на доставките, цените и офанзивите против дейностите на " Булгаргаз ", значителен принос има обаче и потайността на газовото сдружение при договарянето на покупко-продажбите .

От отчета на краткотрайната парламентарна комисия за газовите доставки, който не бе признат финално от депутатите, излязоха някои от определените различни на " Газпром " снабдители и офертите на други. Потвърди се, че измежду продавачите са гръцката ДЕПА, някогашната компания на шефа на " Булгаргаз " – МЕТ, излезе и търговецът " Акспо ". От отчета стана ясно, че по незнайни аргументи не са признати малко по-ниските предложения на българската " Енергико ", както и на фирмите " Мотор ойл " и " Едисон ", само че пък са подписани за по-големи от препоръчаните количества с другите играчи. Неофициално се твърди, че количества обезпечават и гръцките " Митилинеос " и " ПиПиСи " (РРС), а в неделя ГЕРБ сподели платена от " Булгаргаз " фактура на " Винтерсхал ". Всичко това подхранва тезата на някогашните ръководещи за връщането на медиаторите в търговията с газа и то на съветския газ, купуван от други пазари.

Ясно е, че при фосмажорни условия, когато за няколко дни би трябвало да се обезпечат количества за май, няма време за провеждането на тръжни и транспарантни процедури с ясни правила, претенденти и ранглисти. А и в случай, че Русия към момента е измежду топ доставчиците на газ в Европа, макар свитите доставки, все отнякъде ще изскочи съветски газ. Все отново несъгласието на предходното държавно управление бе с метода на " Газпром " и едностранната смяна на контракта, а не е против съветския газ по принцип , само че демагогията и тук се развихри значително. Вкарани бяха и подозрения и даже директни изказвания, че хем сме останали без съветски газ, хем ще го платим поради клаузата " вземай или плащай " при завеждането на арбитражно дело. Бившият вицепремиер и финансов министър Асен Василев се закани да изследва опцията за арбитражно дело на България против " Газпром " поради спрения газ, само че опитите на Mediapool да разбере какви са анализите, останаха безуспешни. Тълкуванията на адвокати, представени в отчета на краткотрайната парламентарна комисия, са разнопосочни. От " Газпром " до момента не се разгласявали, че ще дадат " Булгаргаз " на арбитраж.

В цялата тази неразбория въпреки всичко " Булгаргаз " можеше да разгласи кои са различните снабдители. Всъщност " Булгаргаз " е задължен да даде уточнения, с цел да не бъде употребен като боксова круша в предизборната акция.

За юни и за юли бяха оповестени контрактуваните скоростно два танкера с американски газ, чийто продавач категорично не желае да се обявява, само че нееднократно импровизирано бе посочено, че е пионерът в търговията с полутечен газ " Шанийр " (Cheniere Energy). В добавка през юли пристигна и полутечен газ, възложен от френската " Тотал енерджи " (Total Energies). Има изказвания, че тя може да обезпечи размери и за август и септември. За " Шанийр " се счита, че е предложила и оповестените предходната седмица от по 1.050 млн. МВтч или 100 млн. куб. всеки месец за интервала от октомври 2022 до края на април 2023 година От служебния енергиен министър ще зависи дали да одобри предлагането, само че на първо място дали ще се обезпечат слотове за разтоварване. Твърди се, че Брюксел се е заел с помощ за това. Според експерти по този начин е редно, тъй като страната ни е измежду най-потърпевшите от дейностите на " Газпром ". И " Булгаргаз " би трябвало да има предпочитан достъп до терминалите пред свободните търговци, които гонят не стратегически цели, а чиста облага.

Търг за дългогодишни доставки – звучи добре, само че...

Предложената концепция на ГЕРБ за търг за дълготраен контракт наподобява атрактивна и рационална, само че в този си тип е мъчно реализуема. Причината е, че преференциални дългогодишни контракти могат да предложат най-вече производители, а множеството от тях към този момент имат покупко-продажби за размерите си или търсят по-големи пазари от българския, който е едвам за 3 милиарда куб. м годишно . Неслучайно " Булгаргаз " подписа своя контракт за азерски газ през 2012 година, непосредствено с консорциума, разработващ находището " Шах Дениз ІІ ", където добивът тогава към момента не беше стартират.

Подобен бе методът и на плановата компания за градежа на терминала за полутечен газ край Александруполис в Гърция, от който " Булгаргаз " и други търговци резервираха потенциал през 2020 година, а оборудването занапред ще се строи. " Овергаз " прави същото в този момент с желанието си да взе участие с бъдещия газов терминал край албанския град Вльора. Но става въпрос за доставки след 2024 година

Търговци мъчно могат да предложат толкоз дълготрайни доставки, въпреки че не е изключено, в случай че са свързани с производители и самите те да са се подсигурили с продължителни покупко-продажби, разясниха специалисти пред Mediapool. За да се организира обаче такава процедура, би трябвало да е ясно за какви количества, какви са критериите за доставките, а при втечнения газ - и на кои точки ще се разгазифицират количествата. Според познаващи газовите пазари сходни дейности минават през разглеждане на предложения, установяване на шорт листа с снабдители за договаряния и провеждането на такива, което сигурно лишава много повече от два месеца, както допусна Делян Добрев. Експерти също по този начин считат, че " Булгаргаз " би трябвало да търси по-големи от нужните за българския пазар количества, с цел да може да играе с тях на свободния пазар и то освен в България, само че и в Румъния и Гърция като се лицензира там като търговец.

Бойко Борисов даде и тип, че е размислил за наложената от негово държавно управление възбрана върху изследванията за шистов газ в България. Той означи, че би трябвало да се създават българските евентуални залежи на природен газ, само че даже и това да стане приоритет, отново е нестабилно решение на казуса с газовите доставки в краткосрочна вероятност.

А за какво бизнесът не купува от свободния пазар, а чака на " Булгаргаз "!?

В целия газов безпорядък " Булгаргаз " последователно стартира да губи стратегическата си роля на българския пазар. Според едни специалисти няма драма в това, тъй като пазарът е свободен и всеки огромен консуматор може да взема решение от кое място да си обезпечава газ. Други обаче са на мнение, че в случай че делът на държавния снабдител бъде конфискуван от набиращите мощ съперници, които сега му доставят газ, те бързо могат да поемат бизнес клиентите му. Това ще лиши страната от принадлежности за доставки, каквито единствено тя може да обезпечи, считат още пазарни играчи.

Формално видяно бизнесът, топлофикациите и газоразпределителните сдружения не са длъжни да купуват от " Булгаргаз " , само че те подписват едногодишни контракти с държавната компания. Причината е досегашната сигурност на съветските доставки и цена, която в предходни години бе добра за стопанската система ни. " Булгаргаз " обаче към момента не предлага на клиентите си контракти за 2023 година Причината е неяснотата за доставките. Реално обаче огромните предприятия и " Топлофикация София ", която е най-големият клиент на газ у нас, могат да провеждат търгове или поръчки за доставки през идната година и в тях да вземат участие търговци. Или пък да играят на газовата борса. Столичната топлофикация даже има лиценз за търговия с газ. Проблемът обаче е, че бизнесът не е привикнал по този начин и не счита, че има потенциал за сходни дейности. Отделен е страхът, че постигнатите в сходни търгове цени няма да му харесат. Има обаче механизми за гарантиране на рационални гъвкави цени и в последна сметка на всеки бизнесмен е ясно, че цените както порастват, по този начин и падат.

Ясно е, че пазарът не е същият като преди войната на Русия против Украйна и няма да бъде същият. Започнатите сега сложни процеси в Европа на стратегическо преориентиране към различни на Русия енергоизточници ще имат дълготрайни последствия. Истината е, че в случай че Европа успее да изкара някак тази зима без съветски газ, обстановката последователно ще стартира да се възстановява и новото обикновено няма да включва Русия като предпочитан снабдител.

В цялата тази обстановка да се мрънка по съветските доставки, които даже и да се върнат, няма да са нито толкоз евтини, нито толкоз сигурни, работи против дълготрайните ползи на страната .

Съмнително е дали назначеното от Радев държавно управление ще предприеме стъпки към стратегически проекти и дейности при газовите доставки, въпреки те да бяха посочени от президента като най-важни за решение. Предстои да забележим дали служебният енергиен министър Румен Христов , който има опит в сливания и придобивания и е най-известен със договорката на нидерландската " Дийтсман " за " Енергоремонт холдинг ", ще показа визия в тази посока.

При всички положения " Булгаргаз " би трябвало да организира по-открита и по-солидно аргументирана политика по газовите доставки и да стартира да играе по-сериозна роля освен на българския, а и на районния пазар. При стратегически проект за обезпечаване на доставки, " Булгаргаз " може да продава на гръцки компании, вместо те на него.

Важно е да се планува и по-добър механизъм за ръководство на газовите ресурси и когато компании, резервирали потенциал в газохранилището в Чирен не го употребяват, той да бъде вземан назад от газовия оператор " Булгартрансгаз ", който ръководи газохранилището, а компаниите, неизпълнили уговорката си, да бъдат глобени, каквито механизми в този момент няма, разясняват пазарни участници.

Като цяло извънредно време е някое последващо държавно управление най-накрая да предприеме по-адекватни и гъвкави ограничения за действието на газовия пазар у нас, изключително след суровите уроци от актуалната рецесия.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР