Ефектът на доминото - така, най-общо може да се нарече

...
Ефектът на доминото - така, най-общо може да се нарече
Коментари Харесай

Ефектът на доминото и как тв пакетите на телекомите са оставени без контрол

" Ефектът на доминото " - по този начин, най-общо може да се назова правилото, по който телекомите печелят клиенти и то за по-скъпите си, така наречен спомагателните пакети, в които има профилирани канали, с по-качествено наличие. Например, нишов френски канал за просвета или публични малките екрани от Италия, Испания, Германия, които придвижват езика, живота и културата на тези страни до българските фенове, могат да са кукичката, привличаща клиенти да сключат контракт с даден телеком за малките екрани му. Радвайки се на обичания тв канал, те получават и още десетки малките екрани, към част от които имат противоречив интерс.

В един прекрасен ден обаче обичаният тв канал изчезва, а различният, с който е сменен, нерядко е със доста по-бедно наличие. Проверка на Mediapool сподели, че телекомите и кабелните компании в България могат да спрат когато и да е тв канал, с който са спечелили клиенти, и никой в страната не ги задължава да намерят различен канал. Любопитен подробност е, че де юре има законов текст, посредством който потребителите могат да прекратят контракта без наказателна клауза при спрян канал, само че използването на това право е придружено с доста подводни камъни. Достатъчно е да се спомене фактът, че законодателят даже не е заложил санкция, в случай че телеком откаже повреждане на договора.

Извън чисто потребителската позиция, обоснован въпрос е и за какво никой не управлява плурализма и многообразието на тв наличието, което доближава до фена точно посредством тв пакета, който му предлага избран телеком или компания за кабелна телевизия.

Какво изчезна от тв приемника?

Куп непознати малките екрани отпаднаха през последните години от пакетите с тв наличие на разнообразни снабдители. Например, в мрежата на А1 към този момент не може да се откри френският канал с културна и документална устременост Arte , който в две трети от програмното си наличие показва истински продукции. Последователно изчезнаха националната испанска телевизия TVE , а по-късно и частната телевизия от Иберийския полуостров - Antena 3 . От пакета с непознати малките екрани отпаднаха и немските RTL и RTL2 , а също и италианските канали RAI1 и RAI 2 . От години към този момент не може да се откри британската телевизия BBC Entertainment , която бе желана от англичаните, имащи втори дом у нас, тъй като наред с вести и журналистика излъчваше и британски телевизионни сериали на BBC, а също и шоу стратегии и документалистика. Не може към този момент да се откри и португалска телевизия в тв пакетите, откакто бе спряно излъчването на националната телевизия RTP . Със сигурност феновете могат да посочат и още образци.

Телекомите: Не сме законово задължени да намираме различен канал, само че се стремим

Оказва се, че законодателят не задължава телекомите при спрян канал наложително да намират опция със подобен профил.

“Когато се наложи да преустановим излъчването на дадена телевизионна програма… не са налице законови условия да уведомим държавен орган или да сменяем отпадналата телевизионна стратегия с друга, която е сходна по род и на същия език. Въпреки това ние се стремим да намерим подобаващ сурогат, което за жалост не постоянно е допустимо ”, показаха в отговор на въпроси на Mediapool от A1.

От Vivacom също потвърдиха, че нямат нормативно условие за различно обезпечаване на канали със подобен профил. “Потребителите получават достъп до каналите, които попадат в определения от тях ефирен пакет. Макар че няма регулаторно условие за подмяна при отпадане на избран канал, заради динамичността на пазара на телевизионно наличие, компанията ни постоянно търси вид за заменянето му с различен сходен . Това е част от тактиката на Vivacom да дава на потребителите си качествено и многообразно наличие. Няма регулаторно обвързване и за известяван на държавен орган при прекратяване на разпространяването на обособен ТВ канал " , показаха от телекома.



Графиката е направена по данни, предоставени от А1 във връзка със питане на Mediapool. Тя демонстрира някои от спрeните през годините канали в мрежата на телекома и обезпечени заместващи канали(алтернативни) за някои от тях

Трудното намиране на опция

По мотив упоменатите спрени малките екрани от мрежата на А1 - Arte, TVE, Antena 3, RTL, RTL 2, RAI 1, RAI 2, RTP, BBC Entertainment и други, от A1 показаха, че за някои от тях са обезпечили опция, за други не.

" Като образци за телевизионни стратегии, които са със сходно наличие и език и които са налични като опция на спрените и включени в запитването ви стратегии, можем да посочим немските Pro7 и SAT1 , италианските Mediaset и TGcom24 , френските France 24 , Euronews French , TV5 Monde ", показаха от A1 пред Mediapool.

Част от упоменатите други възможности обаче неясно наподобяват спрените канали. Например, в случай че погледнем към спрения френски канал Arte и упоменатите други възможности - France 24, Euronews French, TV5 Monde, то тези канали мъчно могат да заместят френския канал с истински, висококачествени продукции с културна устременост, концерти и истинска документалистика. Да, кардинално всички те са на френски език, само че първите два от тях са напълно новинарски с къси форми журналистика и лимитирано културно наличие. Наред с това и France 24 и Euronews French могат да се гледат онлайн напълно гратис от интернет уеб страниците на тези малките екрани. (Виж и.)

TV5 Monde също не е профилиран канал в областта на културата, въпреки и да има богато наличие.

Липсващите две национални публични малките екрани на Италия - Rai 1 и Rai 2 още веднъж са сменени с новинарски канал TGcom24 и политематичната Mediaset.

Германската RTL пък бе доста търсена от феновете на високите скорости в България, тъй като до неотдавна излъчваше конкуренциите от Формула 1 и по този начин феновете нямаше потребност да доплащат за още спомагателни тв пакети единствено със спортни малките екрани, с цел да гледат надпреварите. Заместителите Pro7 и SAT1 не обезпечават това съревнование.

А1 не съумя да даде никаква опция за спрените испански и португалски малките екрани . Няма опция и за английския BBC Entertainment за лъчение на премиерни, истински английски сериали, документалистика и журналистика за протичащото се на Острова и в света.

Но за какво действително изчезват тв каналите?

На въпрос за какво всички тези малките екрани са спрени, от А1 показват - заради “различни аргументи като зрителски интерес, условия на притежателите на телевизионно наличие, преустановяване на излъчването на дадена телевизионна стратегия като цяло и други”. В елементи, за малките екрани Arte, TVE, Antena 3, RTL, RTL 2, RAI 1, RAI 2, RTP прибавят, че телекомът не е съумял " да реализира съглашение, което дава отговор на интереса на клиентите към наличието на каналите " . От отговора излиза, че само британската BBC Entertainment е отпаднала от пакетите с тв наличие на А1, тъй като .

Mediapool потърси мнението и на телевизионни специалисти.

" Опитът телекомуникационните оператори да се извиняват за прекъсване на известни стратегии с липса на интерес, е неубедителна. Цитираните стратегии са доста известни и с качествено медийно наличие. Испанският език е измежду най-популярните, българската диаспора там е огромна, а техните близки несъмнено се интересуват от живота и проблемите там. А отсъствието на водещи телевизионни стратегии от Германия, Франция, Англия и Италия, в това число на публичните малките екрани там, по-скоро демонстрира нежеланието на телекомуникационните оператори да заплащат права за препредаване на наша територия или пък договорите са прекъснати от ответната страна , тъй като не се съблюдават. Най-лесно, с най-голяма облага се препредават стратегии с безвъзмезден достъп или платените канали в избрани пакети ”, уточни пред Mediapool доцент Светлана Божилова , тв специалист и учител по тв публицистика във Факултета по публицистика и всеобща връзка на СУ “Св. Климент Охридски”.



Доц. Светлана Божилова, сн. YouTube

Тя добави, че не е ясно по какъв начин самостоятелните регулатори пазят правата на потребителите по този проблем. Експертът уточни също по този начин, че още по-тежка е обстановката на кабелните оператори на районно и локално ниво.

" Те освен мъчно оцеляват, само че надали някой в миналото е правил мониторинг на предаваните стратегии и клиентите, до които доближават. Празнотите в законодателството ощетяват феновете и са плодородно поле за облаги от страна на телекомуникационните оператори ", споделя още Божилова.

Съвет за електронни медии: Нямаме обвързване да следим за плурализъм в тв пакетите

Оказва се, че даже Съветът за електронни медии (СЕМ) няма обвързване по българското законодателство да следи за броя и типа на каналите, които влизат или както в тази ситуация излизат от тв пакетите на телекомите . А, още по-парадоксалното е, че към телекомите няма никакви условия за гарантиране на плурализъм и разнообразие на каналите, сподели още инспекцията на Medipool.

Нито Законът за електронни съобщения(ЗЕС), нито Законът за радио и телевизията(ЗРТ), плануват отговорности към предприятията да обезпечават плурализъм и разнообразие на предоставяните за разпространяване от тях програми(в пакети - б.а). Западноевропейски съюз планува обвързване само за безплатно и в действително време разпространяване на националните и районни стратегии на Българска национална телевизия и БНР. В тази връзка въпросът за броя и типа на стратегиите, включени в пакетите на кабелните и сателитни оператори, не е предмет на регулации и не е обсъждан от Съвет за електронни медии ”, разясниха пред Mediapool от Съвета за електронни медии (СЕМ).

Оттам само прецизират, че Закон за радиото и телевизията задължава телекомите и другите предприятия, които популяризират телевизионни канали на всеки 6 месеца да дават на Съвет за електронни медии обновен лист на популяризираните стратегии и документите, свързани с придобиване на правата за разпространяване на творбите, звукозаписите и записите на аудио-визуални творби, включени в популяризираните стратегии . Съвет за електронни медии поддържа и обществен указател на тези предприятия.

Тв специалистът Светлана Божилова обаче напомня значимия подробност, че Съвет за електронни медии по принцип постоянно може да се самосезира по въпроса за плурализма и многообразието на тв каналите, включени в пакетите. Впрочем, единствено преди дни непосредствено видяхме това, като Съвет за електронни медии по своя самодейност реши да ограничи излъчването на съветските пропагандни канали Russia Today и “Спутник”.

" Спазването на правилата за плурализъм на източници на информация и разнообразие на стратегии, предавани в националния ефир, би трябвало да бъде в пълномощията на Съвета за електронни медии. Това не е записано като законова норма за задграничните стратегии, предавани у нас. Но представлявайки публичния интерес, Съвет за електронни медии може да се самосезира. Празноти в закона и липса на обвързваща подготвеност сред двата регулатора Съвет за електронни медии и КРС (Комисия за контролиране на съобщенията) е плодородно поле за всевъзможни дейности на телекомуникационните оператори ”, споделя Божилова.

Тя напомня, че този проблем е установен още при активността на първия медиен регулатор (НСРТ). Тогава, даже са направени опити от време на време, минимум два пъти годишно, да бъдат изпращани на двата регулатора описи на препредаваните непознати стратегии на територията на България, както и позиционирането им в мрежите на съответното разпространяване. Божилова добави, че и “до през днешния ден разпространителите на телевизионни стратегии не дават достоверна статистическа информация за клиентите на една или друга стратегия, тъй като от броя на клиентите зависят и сумите, които заплащат на малките екрани за предаваните стратегии по кабел и сателит”.



Съветът за електронни медии не следи за плурализъм и разнообразие на тв пакетите, посредством които се оферират малките екрани на феновете.

Контрол и подводни камъни

Поне, от позиция на потребителските права на клиентите на тв пакети, в българското законодателство попада някаква отбрана, само че използването ѝ е задача невъзможна.

Вглеждане в Закона за електронни известия (ЗЕС) сподели, че там попада член 231 алинея 3, който споделя, че при отпадане на телевизионна стратегия от листата с канали, потребителят има право да приключи контракт, без да дължи обезщетение и наказателна клауза . Споменатият лист с канали също е регламентиран в същата норма и наложително би трябвало да участва в контракта сред телекома и негов клиент. Нормата звучи добре, само че в действителност има уловки. Последваща алинея прецизира, че “правото да се приключи подобен контракт може да се упражни в период два месеца, считано от експлицитното известяван на потребителя за отпадане на телевизионна стратегия от листата и при подадено едномесечно предупреждение ”.

Проверка на Mediapool откри, че телекомите уведомяват за измененията на тв пакетите си в детайли на уеб страниците си. Например, на уеб страницата на А1 има графа “. Там, на 30 юни предходната година, да вземем за пример е посочено - “считано от 01.07.2021 година ТВ каналите на „ КЮ Мюзик Медиа Груп “ ООД (КЮ Мюзик) – Фен ТВ, BG Music channel, Balkanika и Фен Фолк ТВ няма да се популяризират в мрежата на “А1 България “ ЕАД (А1)......В случай, че желаете да прекратите договорните връзки за предоставяната от А1 ТВ услуга без неустойки, можете да се възползвате от това, като подадете 1-месечно документално предупреждение в период до 2 месеца от уведомяването”, написа там.

От прът центъра на А1 прецизираха пред Mediapool, че за прекъсването на каналите се изпращат и есемеси до клиентите, изключително за тези обезпечени по контракт. Оттам прецизираха въпреки всичко, че цялата информация е налична и на уеб страницата на телекома.

Така или другояче даже цялата тази информация да идва като есемеси до потребителите, мярката щеше да е фактически работеща, в случай че се изискваше някаква валидация от страна на потребителя. Например, в границите на тези 2 месеца той наложително да отговори дали е склонен с измененията в тв пакета му, даже и с отговор на есемес известието за прекъсване на канал. Сега съществува действителен риск потребителят да не прочете някой есемес от къс номер на мобилния оператор, тъй като тези известия постоянно така и така те са цялостни с много спам и реклами. Със сигурност и потребителите не влизат на уеб страницата на телекомите всеки ден, с цел да наблюдават какви канали се прибавят или изчезват.

“Промяна в листата на каналите, който е неизменима част от контракта сред клиент и телеком, е тип анекс към контракта, който по принцип би претендирал преподписване, по този начин както се случва с анексите към всички договори”, разяснява пред Mediapool правист, профилиран в областта на отбрана на потребителите, поискал анонимност.

Има и друго изключение за опцията за преустановяване на контракта при спрян канал. В закона е написано още, че клиент не може да приключи контракта си при спрян канал от пакета му, в случай че самата телевизия стопира лъчение на канала за съответния район, както е посоченият образец с “BBC Entertainment”.

Много надзор или негоден телефон?

Mediapool попита КРС установявала ли е случаи, в които снабдители на телевизионни канали са отказали на консуматори преустановяване на контракта поради прекъсване на даден канал и какви санкции са наложени?

Оказва се, че КРС само следи дали телекомите в договорите си с клиентите ползват лист с всички канали. За контрола над правото на потребителя да приключи контракта си поради спрян канал от КРС препращат към Закона за отбрана на потребителите.

" КРС не управлява наредбата на член 231, алинея 3 от Западноевропейски съюз (за преустановяване на контракт при спрян канал - б.а.), защото същата не вкарва обвързване за доставчика на тв стратегии. Нормата регламентира право на потребителя да приключи едностранно контракта при отпадане на тв стратегия, включена в листата по член 231 от Западноевропейски съюз. Това право произтича непосредствено от закона и се упражнява при предпочитание от клиента на услугата с съответно отправено от него документално предупреждение. По силата на закона договорът се приключва след приключване на едномесечния период според предизвестието, без да е належащо единодушието на доставчика. Ако след приключване на предизвестието, доставчикът продължава да доставя услугата и да начислява такси за нея, това съставлява даване и таксуване на услуги без правно съображение. Такава процедура е неразрешена от Закона за отбрана на потребителите ", показаха от КРС пред Mediapool. Оттам даже визираха, че се облягат на член 62 от Закона за отбрана на потребителите.

КЗП пък препраща жалбите към КРС

От Комисията за отбрана на потребителите(КЗП) показаха, че там от време на време постъпват тъжби по отношение на отпадането на телевизионни канали от ТВ пакетите, които препраща към Комисията за контролиране на известията, която " според чл.319, ал.2 от Закона за електронните известия е надзорен орган ".

" Преценката по отношение на съществуването или неналичието на предпоставки за упражняването на потребителски права, произлизащи от Западноевропейски съюз, е от компетентността на КРС. Т.е., при отпадането на канал от листата с телевизионни стратегии, потребителят следва да се обърне първо към КРС, която е способена да се произнесе дали в тази ситуация потребителят има право да приключи контракта си въз основа на наредбите на Западноевропейски съюз ”, показаха пред Mediapool от ведомството на Димитър Маргаритов. Отворен остава въпроса дали не е налице самобитен обаян кръг, тъй като двете институции считат, че другата е водеща в този надзор. Вглеждане в нормата от Закона за отбрана на потребителите и в член 62 демонстрира, че тя е прекомерно обща и касае всички търговци, а не непосредствено телекомите. Гражданин, който не е правист, мъчно може да се сети, че може да се употребява и в този случай.



От Комисията за отбрана на потребителите, ръководена от Димитър Маргаритов, показаха, че препращат жалбите, свързани с тв канали към Комисията за контролиране на известията, тъй като тя била регулаторния орган. Сн. БНР

За 9 години: 5 нарушавания за изчезнали описи с тв канали в договорите

" КРС управлява спазването на член 231, алинея 1 от закона, т.е. следи дали се ползва към контракта лист с тв стратегиите, включени в пакета. В интервала март 2013 – декември 2021 година по отношение на постъпили в КРС сигнали, свързани с използването на член 231, алинея 1 от Западноевропейски съюз, са формирани общо 5 акта за установени нарушавания на посочената нормативна уредба (липса на лист с тв стратегии, включени в пакета) ”, показаха още от КРС пред Mediapool. Оттам прибавиха, че в хода на тези инспекции не са открити случаи, в които предприятието да не се е съобразило с подаденото от клиента предупреждение за преустановяване на контракта. Отворен остава въпроса по какъв начин е открито последното откакто комисията е проверявала единствено за съществуването в контракта на лист с канали, само че няма обвързване да следи дали е спазено правото за преустановяване на контракта.

КРС не води статистика на жалбите по член 231, алинея 3 от Закона за електронните известия, които са обвързван с отвод на телекома да скапе контракт с клиент поради спрян канал.

" КРС разполага със статистика за броя на жалбите по целия член 231 от Западноевропейски съюз (без разграничаване на съответните алинеи). Техният брой в интервала март 2013 – декември 2021 година е 203 броя или приблизително към 22 броя тъжби годишно. Посоченият сбор тъжби е част от всички постъпили в КРС тъжби за последните 9 години (над 25 000 броя)”, показаха оттова.

От КЗП пък прецизираха, че досега не са получавали тъжби за отвод на телеком да приключи контракт поради спрян канал, което ненапълно е и предстоящо, защото е обикновено засегнатите да се обръщат към КРС, която контролира телекомите.

Конкурентни борби за клиенти

На целия този декор със противоречивия надзор върху пакетите с тв канали, самите телекоми непрестанно усъвършенстват маркетинговите хватки за привличане и задържане на клиенти. Сега, в случай че консуматор желае да скапе контракт с телеком и да вземем за пример е изпуснал 2-месечния период за спрян канал, той би трябвало да заплати три месечни такси като неустойки. Въпросните месечни такси обаче се оказват много по-високи от до момента плащаното за месец. Причината - при контракт се заплаща промоционална такса, а не общоприета. Самата общоприетата такса е съвсем двойно по-голяма от промоционалната такса. Телекомът обаче желае за наказателна клауза три общоприети месечни такси. Това потвърдиха от КЗП пред Mediapool. “Към момента оптималната наказателна клауза, която операторите могат да начислят е в размер на 3 общоприети месечни такси”, показаха оттова.

Vivacom, която неотдавна пусна малкия екран си EON ТВ, желае по 1 лев на месец такса за първите 6 месеца за новите си клиенти на телевизия. Операторът позволява точно тази догадка, че новият клиент е прекратил контракт с различен телеком и ще се постанова да му изплаща наказателна клауза и се стреми посредством символичната такса от 1 лев да не оскъпява месечния му бюджет за телевизия. Това бе посочено като алтернатива на кореспондент на Mediapool от прът центъра на Vivacom, които му предложиха да стане клиент и на малкия екран им.

Такъв е пъзелът с тв каналите, тв пакети, борбата за клиенти и правата на потребителите. Поле с доста подводни камъни, само че и благоприятни условия изключително когато тече борба за клиенти и се пускат нови телевизионни артикули.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР