Представете си, че зърното е изнесено и се провали реколта

...
Представете си, че зърното е изнесено и се провали реколта
Коментари Харесай

Операция Зърно – откъде ще дойдат парите, колко са комисионните, ще се избегнат ли измами

" Представете си, че зърното е изнесено и се провали годишна продукция 2022 година, да вземем за пример както 1986 година избухне Чернобил и годишна продукция няма. Заразено зърно ние няма да дадем на българския народ, нито на животните, нито на хората. Ако ние сме разрешили зърното на страната да бъде изнесено… Какво мислите, че би била най-нормалната реакция на всички хора в страната? Това е моментът, в който те би трябвало да вземат и да ни обесят на най-близкия махленски дирек ". Така вицепремиерът Асен Василев изясни неотдавна в тв ефир огромната акция по изкупуване на милиони тонове пшеница, царевица и слънчоглед за рекордните 1.1 милиарда лева И кардинално е прав да си показва черни сюжети с дефицит на стратегически първични материали и артикули, тъй като репортажите от войната в Украйна демонстрират по какъв начин фермерите там нямат торове и гориво, с цел да подхранят есенната пшеница, а моментът по тази причина е тъкмо в този момент. Явно се задават неприятни добиви и апетит за зърно, изразен в огромно международно търсене, което няма по какъв начин да не рефлектира и в България.

Гледай Украйна, мисли за България

В Украйна, която е международен производител на жито, настава и моментът да се засяват царевица и слънчоглед. Руската инвазия обаче трансформира страната в полесражение. Репортажи описват по какъв начин украински земеделци източват горивото от изумени съветски танкове, и да създадат нещо в нивите си. Уви, прогнозите към този момент са за спад в реколтата от сред 20 и 50 %.

Украйна и Русия обезпечават една трета от международното зърно. Логично е при такава картина, и с предстоящи по-слаби добиви във воюващите страни, и блокарина търговия с тях, апетитът към българското зърно да пораства, а наред с него и цената му. Всеки в бизнеса работи, с цел да продава на по-висока цена, в случай че пазарът го разрешава. Така че изобщо няма да е чудно, в случай че се стигне до сюжет българските зърнопроизводители и търговци да изнасят стремително пшеница, с цел да печелят стремително. Така работи пазарът. Именно по тази причина повече от разумни са и ограниченията на страната да се запасява и да не има вяра на празни обещания.

Стъпката на държавното управление да подсигури хляба на българина и фуража на животните е добра, само че към този момент са налице редица пробойни и противоречиви моменти. Страховете са да не се стигне до " въртележка със зърното " - един път закупено от страната, само че оставено в складовете на търговци и фермери, да бъде препродадено или заменено с друго, което с по-ниско качество. Цената на качествената пшеница е една, а на тази с неприятни параметри - по-ниска.

Фалстарт и поредност изненади

Налице е първи провал по огромното изкупуване на зърно през Софийската стокова борса. Акцията трябваше да стартира тази седмица. Но не стартира заради поредност от изненади. Първата беше, че вместо Държавният запас, от името на страната житото ще се изкупува от държавната компания към Министерство на земеделието " Сортови семена - Елит ".

Втората - ден преди да бъде обнародвано решението на Министерски съвет за изкупуване на зърното, компанията без да пита реши, че няма да извърши държавната задача и заедно подаде едномесечни предупреждения за овакантяване. Земеделският министър, зад който стои ГЕРБ, тъй като мениджърите на сдружението не криели, даже във фейсбук, пристрастията си към партията на Бойко Борисов.



Това е изцяло допустима причина, още повече на фона на изказванията на държавното управление, че има доказателства, че по бензиностанциите от преди няколко седмици. Саботажът обаче идва от боязън по какъв начин тази компания с съвсем затихнала активност ще опази държавното зърно , описаха няколко самостоятелни източници на Mediapool.

Кой е купувачът, който се отхвърли?

" Сортови семена - Елит " е компания под шапката на Министерство на земеделието, работеща от години на загуба с трима шефове и още 5 индивида личен състав по клоновата ѝ мрежа.

" Финансовият резултат на сдружението е 638 000 лв. загуба, включително загуба от минали години 413 000 лв. и настоящ финансов резултат за отчетния интервал от 2020 г.- загуба в размер на 225 000 лв. ", написа в годишния финансов доклад на компанията в Търговския указател за 2020 година, сподели инспекция на Mediapool.

Нейният шеф, че на 29 септември 2021 година е предложила на служебния министър на земеделието Христо Бозуков сдружението да бъде ликвидирано. Спорно и нелогично е точно капиталът на такова сдружение да се укрепи с 1.1 милиарда лева и то да купува зърно. Самата Въчева добави, че нямат нито адвокати, нито счетоводители, нито механически капацитет, нито складова база за реализирането на тези покупко-продажби.

Източници на Mediapool показаха, че най-големите страхове на управата на компанията били по какъв начин ще опазят закупеното от страната жито от препродажба или от въртележка с далавери.

Официално, от Министерството на земеделието показаха, че закупената пшеница ще остане в складовете на търговците или в частни зърнобази , а не в тези на Държавния запас. В същото време обаче в тези хранилища ще има и зърно на самите фермери. Затова огромните въпроси са кой и по какъв начин ще подсигурява, че търговците няма да продават от държавното зърно в околните седмици и месеци, възползвайки се от рекордните цени , които към този момент са налице по тържищата? Защо да не продадат в този момент на висока цена купеното от страната, само че оставено на предпазване при тях зърно, а след месеци да запълнят неналичието му с пшеница от новата годишна продукция? А в случай че се разиграе сюжет, че складът е ограбен? Ясно е, елементарно отговорност за милиони левове не се носи и по тази причина даже не е нужна дейна политическа мотивация от опозицията.

Аграрният зам.-министър Иван Христанов уточни в изявление пред Mediapool, че тези страхове са неоснователни. " Постоянно ще ревизираме какво се случва със зърното , няма да го оставим да бъде изнесено или препродадено. Има полиция, служби, има по какъв начин да се запечатват хранилища. Ако някой злоупотреби, ще му се образува наказателна кореспонденция за кражба. Имаме организации и служби, които имат огромен личен състав - Българска организация за сигурност на храните, регионални и общински служби " Земеделие ", сподели Христанов.

Той уточни, че цялата страна ще оказва помощ на държавната компания, тъй че да е сигурна, че купува зърно с нужното качество и по транспарантен и почтен метод. Заместник министърът е провел среща с ръководителя на " Сортови семена - Елит " Росица Въчева и я уверил в това.

Не е получил спомагателни въпроси, по тази причина е сюрпризиран и от отхвърли ѝ да извърши решение на Министерски съвет. Фирмата е била определена, тъй като предметът ѝ на активност е обвързвано със зърнопроизводството - търговия със семена и посадъчен материал, селекционна активност и други

Комисионни за 0 лева, 1 млн. лева, 40 млн. лева?

Грешка на Народното събрание беше, че засекрети съвещанието на комисията по земеделие, на което бяха показани детайлите по бъдещето изкупуване на житото. След това в медиите плъзнаха информации, публикувани от ГЕРБ и от Мая Манолова, за това по какъв начин брокерите по покупко-продажбите със зърно ще лапнат комисионни за милиони. В същото време държавното управление мълчеше. В известие до медиите Манолова уточни, че към този момент се чува кои ще са брокерите на тези покупко-продажби, които ще приберат 40 млн. лева при междинна комисионна от 4% .

" Вече излиза наяве, че има търговци, близки до една от ръководещите партии, които към този момент са купили 600 хиляди тона зърно и са подготвени да ги продадат на страната на повишени цени ", сподели Манолова.

Бившият аграрни министър Десислава Танева (ГЕРБ) разгласи, че става дума за 1 млн. лева комисионна. " Ресорният заместник-министър, който е от Политическа партия (Иван Христанов), два дни подред вика Съвета на шефовете и ги кара да подпишат подготвени контракти с борсови медиатори за комисионни за към 1 млн. лв., няма Закон за обществените поръчки (Закон за публичните поръчки), няма нищо. И да, те не са излезли на пазара, тъй като чакат да се подпишат тези контракти за ходатайство. Това е безусловно скандално ", сподели Танева пред БНР.

Пред Mediapool тя посочи, че по информация от земеделския отрасъл комисионната е 0.1%. Простата сметка демонстрира, че 0.1% от 1.1 милиарда лева, които са планувани на зърното, дават обща комисионна от 1.1 млн. лева

В сряда Mediapool непосредствено попита земеделския министър Иван Иванов по време на конференция каква ще е комисионната по тази договорка. Едва тогава Иванов съобщи, че комисионната ще е 0 лв., тъй като ще се употребяват брокери на Държавния запас, които са на заплата и не получават комисионна.

Зам.-министърът Иван Христанов (Продължаваме промяната) посочи пред Mediapool, че има комисионна за самата борса, която е от 0.1%, само че поради огромното количество зърно, което ще се търгува, държавното управление сега води диалози да я понижи.



Иван Христанов, зам.-министър на земеделието. Сн. БГНЕС

" Борсите, с които работи държавният запас сега, имат комисионни от 0.1% от осъществените покупко-продажби. Това го обсъждахме в неделя. Това, което бихме желали да създадем, е да проведем диалози и комисионната да бъде значително понижена предвид на размера, който се търгува . В момента беседваме тази сума от 1.1 млн. лева комисионна да се понижи. Искам да кажа, който желае да пристигна на диалозите - ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане "... Разговорите ще бъдат изцяло открити ", сподели Христанов пред Mediapool.

Лавиране сред наказания от Брюксел и актуализация на бюджета

Оказва се, че държавната интервенция по изкупуване на зърно против 1.1 милиарда лева си е непосредствено вървене по тъничък лед. Правителството на Кирил Петков лавира сред отбягване на евентуални санкции от Европейска комисия за непозволена държавна помощ и изключителна актуализация на Бюджет 2022. За да се избегне изключителна актуализация на бюджета, отвън плануваната за средата на тази година, парите за зърното не се дават непосредствено от бюджета, а от една държавна компания на друга държавна компания. Най-вероятно преводът ще бъде завършен като безлихвен заем.

Двама самостоятелни източници потвърдиха пред Mediapool, че 1.1 милиарда лева ще бъдат дадени от Националната електрическа компания на държавната компания, която ще изкупува зърното. В сряда и земеделският министър Иван Иванов уточни, че парите идват от енергийно сдружение, само че не уточни името му. Той самичък посочи, че по този начин ще бъде избегната изключителна актуализация на бюджета.

Миналата сряда от решение на Министерски съвет се разбра, че НЕК ще върне предварително предоставения ѝ от бюджета през ноември 2016 година безлихвен заем за 1.176 милиарда лева за уреждането на сметките ѝ с съветската " Атомстройекспорт " по арбитражното дело за поръчаните, създадени от изпълнителя, само че неплатени от българската държавна компания реактори за АЕЦ " Белене ". С решението си Министерски съвет редуцира периода за връщането на парите от края на 2023 година на 31 март 2022 година Явно се е бързало за обезпечаване на средствата по изкупуването на зърното. Също предходната сряда Министерски съвет взе и решение за изкупуване от страната на зърно за 1.1 милиарда лева

Как се заобикаля изключителната актуализация на бюджета? Пшеницата ще се купува от държавна компания, а не от Държавния запас, тъй като запасът е организация, подчинена на Министерски съвет, и би трябвало да се финансира непосредствено от бюджета. В същото време " Сортови семена - Елит " като държавна компания може да получи средства от друга държавна компания, без те да минават през бюджета.

А от кое място идва заплахата от непозволена държавна помощ?

Опасността за евентуални наказания от Брюксел за непозволена държавна помощ идва от замисъла защо ще употребява страната закупеното жито. Идеята е, в случай че се стигне до дефицит на пазара на зърно или до рекордно високи цени, страната да стартира да продава закупеното от нея зърно на преференциални, доста по-ниски цени и по този начин да подсигурява изхранването на популацията.

Пускането на българско зърно на по-ниски цени от страна на страната може да бъде предпазено по-лесно пред Брюксел, в случай че се уточни, че бюджетът целеустремено не е дал средства за тази акция.

Форсмажор на хоризонта

А какво ще стане, в случай че зърнопроизводителите откажат да продават зърно и продължат да изчакват по-високи цени? Отговорът на този въпрос също е ходене по тъничък лед, което към този момент се случва. От първите дни на войната търговци и зърнопроизводители се оплакват, че не могат да изнасят зърно поради " негласна възбрана за експорт " от държавното управление. Кабинетът отвърна - няма възбрана на износа, просто инспекциите се вършат в оптималните периоди за това.

Правителството не крие, че това ще продължи до момента в който страната закупи плануваното зърно. Но към този момент се работи по вид какво да се прави, в случай че търговците на зърно и самите фермери решат да блокират продажбите. Именно по тази причина тези дни, който ще развърже ръцете на страната да постанова възбрана за експорт на зърно. Така търговците ще бъдат принудени да продават на страната. Нинова приказва и за възбрана за експорт на олио.



Корнелия Нинова, министър на стопанската система. Сн. БГНЕС

Аграрният зам.-министър Иван Христанов уточни пред Mediapool, че търговци и земеделци имат упования изкупуването на зърното да се случи доста бързо.

От друга страна, форсмажорът щял да помогне и на самите търговци, които към този момент търпели неустойки поради забавените по границата камиони и кораби за експорт на суровина. Той щял да е правното съображение по правосъден път да избегнат неустойки за закъснения по договорите, описаха източниците на Mediapool.

Такава е историята със зърното, в която се преплетоха истини, полуистини и спекулации – като се стартира от бомбастичните комисионни, мине се през плануваното финансиране от НЕК, страховете за запазване на държавното жито след покупката му, евентуални наказания от Европейска комисия, бойкот и така нататък

Факт е, че управляващите се оказаха неподготвени за целия набор опасности и тествания, произлизащи от съветската война в Украйна. Всъщност България бе измежду дребното страни в Европа, които не чакаха война, още по-малко пълномащабна, с всичките вероятни последствия.

Но откакто тя се случи, държавното управление се активизира в търсене на решения, в това число във връзка с зърното.

Навярно огромна част от спекулациите можеха да се избегнат, в случай че държавното управление бе обяснило схемата, вместо да се засекретяват комисии, на които се разисква по какъв начин ще се харчат парите на данъкоплатците.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР