Новите управляващи смятат да ревизират продължаващата вече 7 години несъстоятелност

...
Новите управляващи смятат да ревизират продължаващата вече 7 години несъстоятелност
Коментари Харесай

Седем години след фалита КТБ си върна 25% от откраднатото

Новите ръководещи считат да ревизират продължаващата към този момент 7 години неплатежоспособност на Корпоративна комерсиална банка. Готви се възлагане на външен одит на процеса, обявиха пред Mediapool ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански ( " ИТН " ) и депутатът от " Демократична България " Мартин Димитров . Те потвърдиха, че работят по уговорката, който е записан в четиристранното съдружно съглашение и би трябвало да бъде изпълнен до края на 2022 година

Все още не е ясно коя институция ще извърши инспекцията.

В същото време от Сметната палата оповестиха пред Mediapool, че към този момент са почнали одит на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който надзирава синдиците, виновни за несъстоятелността.

Очакванията са точно инспекцията на държавните инспектори да отговори на сложния въпрос дали през последните 7 години някогашните квестори и синдиците на банката са създали задоволително, с цел да възстановят оптимално огромна част от " кражбата на века ", осъществена с източването на някогашната четвърта по величина банка в България.

Неясен остава и въпросът дали с изключение на проверка ще има и лични промени измежду хората, които носят отговорност за несъстоятелността. Това зависи както от държавното управление, по този начин и от предстоящото бъдещо ново управление на Българската национална банка.

Синдиците са възстановили 1.4 милиарда лева

КТБ изпадна в несъстоятелност и бе затворена преди повече от 7 години – на 20 юни 2014 година По преценка на тогавашното управление на Българска народна банка обаче банката бе държана в ненужна мъка в продължение на още 4-5 месеца и лицензът ѝ бе лишен едвам на 6 ноември 2014 година За този интервал тя бе в допълнение разграбена . В неплатежоспособност финансовата институция бе оповестена на 22 април 2015 година

Общата кражба от КТБ, в това число обезпечените депозити за 3.7 милиарда лева, надвишава 5 милиарда лева ., излиза наяве от калкулации на дължимите средства на приетите кредитори на банкрутиралата банка в описите, оповестени в Търговския указател.

На този декор възобновените от синдиците (първо и Росен Ангелчев, а от края на 2015 година - Ангел Донов и Кристи Маринова, б. р.) средства към 1 декември 2021 година са общо 1.4 милиарда лева, излиза наяве от на въпрос на депутата от Демократична България Мартин Димитров.

Така, равносметката за 7 години неплатежоспособност е към 25% възобновени средства.

От тази сума на кредиторите (основно на Фонда за гарантиране на влоговете в банките) са разплатени близо 1.3 милиарда лева посредством четири сметки за систематизиране, а 164 млн. лева са налични в масата на несъстоятелността към 1 декември 2021 година, написа още в отговора.

Освен основания от страната фонд за гарантиране на влоговете (който си върна към 920 млн. лева.) по една четвърт от парите си, държани в тогавашната банка, получиха назад и останалите ѝ кредитори с влогове над обезпечения размер (197 000 лева.). Например " Топлофикация София ", която на фона на безконечните си задължения затъна с към 90 млн. лева в КТБ, съумя да си върне към 22 млн. лева Държавното сдружение " Булгартрансгаз ", което при затварянето на банката се оказа с блокирани над 55 млн. лева, съумя да си възвърне към 15 млн. лева

Около една четвърт от парите си върнаха и други държавни компании: " Българският енергиен холдинг ", НЕК, " АЕЦ Козлодуй ", " Булгаргаз ", " Мини Марица Изток " ЕАД, Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ), " Пристанищна инфраструктура ", " Летище София " ; частни компании като " Полимери " АД и други, както и доста физически лица – да вземем за пример почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, предприемачът Александър Сталийски, някогашната ТВ водеща Виолета Сечкова.

Бившият евродепутат, а преди този момент шеф на свързаната с банката телевизия ТВ 7 Николай Бареков, за който, че посредством подставени лица е получавал сакове със стотици хиляди лв. от клона на КТБ на " Цар Борис III ", също взе дребни суми от остатъците от ограбената банка.

Несъстоятелността тече непрозрачно и с витаещи подозрения

През последните седем години процесът по несъстоятелността тече непрозрачно, което провокира подозрения за присъединяване на подмолни ползи.

Синдиците Ангел Донов и Кристи Маринова отхвърлят съвсем всевъзможни изявленията и обществени изяви. За следващ път през януари те не пожелаха да отговорят на писмени въпроси на Mediapool с обяснението, че по този начин са решили.

Същото направи и органът, който би трябвало да ги надзирава – Фондът за гарантиране на влоговете в банките.

Двете институции не подлежат на съвсем никакъв обществен надзор отвън правосъдния.

Известна информация за работата на синдиците може да се получи от обявленията за обществена обмен на уеб страницата на КТБ. От нея обаче не излиза наяве какъв е резултатът от извършените търгове. На страницата на ФГВБ се разгласяват докладите на синдиците и актовете на фонда, само че множеството основни данни в тях са заличени. Подбрана информация се афишира посредством прессъобщения и отговори на парламентарни въпроси.

Проблемът с независимостта

Основният въпрос, на който обществото към този момент не е получило приемлив отговор, е до каква степен синдиците работят напълно в интерес на кредиторите на КТБ и до каква степен те са самостоятелни от двете страни във войната сред мажоритарния притежател на КТБ Цветан Василев и депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, която бе в основата на сгромолясването на КТБ.

В интервютата си за източването на КТБ, неведнъж е Пеевски в борбата за наследството на банкрутиралата банка, т.е., за разпределянето на остатъците от в миналото могъщата бизнес империята към нея.

Въпросната война не е завършила изцяло, а в нейн залог през годините се трансфораха апетитни предприятия като русенския оръжеен цех " Дунарит ", " Авионамс ", " Петрол ", а също и купища атрактивни парцели, отпред със постройката на централата на КТБ на пл. " Гарибалди ".

Спорният избор на фрагменти

Сянка на съмнение върху протичащото се с несъстоятелността бе хвърлена в самото начало с подбора на хората, които дават отговор за процеса. Правителството и Българска народна банка по този начин и не назначиха безспорни имена в управлението на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, а той не уточни безапелационни фигури за квестори и синдици.

Кадровите решения се оказаха неудачни дотам, че квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчев (няма неточност, б.а.) бяха дадени на съд, тъй като съгласно прокуратурата " не са положили задоволително грижи за стопанисване и опазване на повереното им имущество и от това са последвали обилни вреди за ФГВБ ". Един от краткотрайните синдици – Росен Ангелинчев, пък бе освободен, защото някогашният министър председател Бойко Борисов бил неудовлетворен от работата му.

Впоследствие назначените за синдици Ангел Донов и Кристи Маринова също не се отличаваха с блестящи биографии, преди да заемат значимата функционалност в КТБ. Твърди се, че троянската икономистка е представлявала в предишното няколко компании. Тя самата пред в. " 24 часа ", че сдружения на Младен Мондешки са били нейни клиенти, само че с адв. Мондешки се познавала единствено служебно.

В процеса по несъстоятелността се намеси още едно име, свързвано в юридическите среди и съгласно медийни изявления с Мондешки, без информацията да е публично доказана. През март 2019 година държавното управление на Бойко Борисов назначи юриста Матей Матев за ръководител на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Преди това постът се заемаше от някогашният началник в Общинска банка Радослав Миленков, който бе повдигнат до подуправител на Българска народна банка, отговарящ за банковия контрол, какъвто е и сега.

И до ден сегашен по решение на Българска народна банка в управата на фонда, надзираващ несъстоятелността на КТБ, е някогашната шефка в централната банка.

Тя се прочу с това, че в последните работни минути на 19 юни 2014 година, тъкмо преди КТБ да бъде сложена под специфичен контрол от Българска народна банка, е изтеглила 64 195 евро на каса, знаейки, че на другия ден банката е доста евентуално да бъде затворена. Това се случва в миг, когато управлението на Българска народна банка уверяваше популацията, че не би трябвало да тегли спестяванията си и че обстановката е под надзор. В последна сметка Върховният административен съд по този начин и не откри спор на ползи в дейностите на Кордовска, а като премия за постъпката ѝ тя години наред (и до ден днешен) е въвлечена в несъстоятелността на КТБ.

Словесните престрелки сред обвинения Цветан Василев и синдиците

В началото на работата си Ангел Донов и Кристи Маринова постоянно влизаха в задочни разногласия с Цветан Василев, постоянно опровергавайки множеството негови изказвания и обяснявайки през медиите, че точно той с

През 2017 година синдиците разгласиха подробен разбор на най-проблемните длъжници на КТБ, измежду които се оказаха доста компании от някогашната империя на Цветан Василев, а също и сдружения, свързани с Гриша Ганчев.

Впоследствие синдиците се отхвърлиха да дават отговор на Цветан Василев, само че през годините не спираха да се опигват да потвърдят, че работят в интерес на обществото по случаи като връщането на милионите за БТК, за постройката на пл. " Гарибалди " и други

През април 2018 година да вземем за пример стана ясно, че синдиците са си върнали контрола върху централната постройка на КТБ на пл. " Гарибалди " в центъра на София. Оттогава насам обаче няма информация какво се случва със постройката, което е монумент на културата.

Синдиците смятат за един от най-големите си успехив масата на несъстоятелността на КТБ, което се случи през май 2020 година

Това е сумата, с която през 2012 година КТБ финансира придобиването на надзорен пакет акции от капитала на БТК и по този начин на процедура Цветан Василев се снабди с телекома.

Според плана за следствие на банкрута на КТБ -, " в случай че има една инвестиция, която може да се дефинира като перлата на КТБ и гордостта на мажоритарния притежател на банката Цветан Василев, то това несъмнено е БТК ".

Законодателят Пеевски

Подобна на синдиците тактика имаше и Делян Пеевски , който бе измежду вносителите на прословутите законови промени против " вторичното плячкосване " на КТБ. Те целяха със задна дата да обезсилят покупко-продажбите по време на квестурата – интервал, за който има съвсем цялостен консенсус, че докара до в допълнение плячкосване на затворената банка с противозаконни цесии и прихващания сред кредитори и инвеститори.

Основните обществени изяви на синдиците през последните години бяха точно в отбрана на законовите начинания на Пеевски. В Народното събрание Ангел Донов и Кристи Маринова не се поколебаха да обещаят, че законът на депутата от Движение за права и свободи

Това обаче по този начин и не се случи. Според отговора на парламентарния въпрос на Мартин Димитров, за интервала от влизането в действие на закона " Пеевски " за КТБ през 2018 година до 1 декември 2021 година събраните от синдиците средства са 503 млн. лева, от които – 276 млн. лева при реализация на обезпечения или наложително осъществяване върху друго имущество.

През май 2021 година обаче н във връзка с действието му със задна дата, а синдиците оповестиха, че това е загуба за банката.

" Считаме, че с оповестяване на гореизброените разпореждания за противоконституционни се повредиха в забележителна степен ползите на вложителите и другите кредитори на несъстоятелната банка, затрудни се активността на синдика по връщане в масата на несъстоятелността на активи с генезис банката ", считат синдиците.

Делата не се водят изборно

Двамата не са съгласни с тезата на депутата Мартин Димитров, че ангажирането на интернационална компания, профилирана в следене и възобновяване на източеното при банкови банкрути, би асъдействало за повишение на масата на несъстоятелността " при използвания законов ред в Р България ". Според Димитров съизмеримото в сходни случаи възобновяване на източени средства е към 60%, а не 25%, колкото са постигнали синдиците досега.

Синдиците опровергават и подозренията на Мартин Димитров, че са оспорвали изборно и по " неразбираеми критерии " цесии и прихващания въз основа на закона " Пеевски ".

" Всички възможни от закона средства за събиране на вземанията са приложени по отношение на всички длъжници на банката, без да е правена разлика нито по отношение на длъжниците, нито по отношение на подхванатите дейности, без значение дали са съществуващи преди или са резултат на законодателни промени, признати след откриването на производството по неплатежоспособност на КТБ (н) ", настояват Ангел Донов и Кристи Маринова.

Процесът по неплатежоспособност на КТБ продължава, а опциите за възобновяване на откраднатото понижават с всеки минал ден. Въпреки това бъдещата проверка би била потребна най-малко с цел да хвърли светлина за случилото се с банката освен преди, само че и след банкрута.

А това ще е безспорен принос към разплитането на " кражбата на века ", като се има поради, че правосъдното дело за КТБ може да се влачи и още едно десетилетие без какъвто и да е осезателен прогрес. Заслугата за това е и на водещия прокурор по делото Иван Гешев, който го оприличи на ", и уверено съобщи, че в делото го няма освен Пеевски, само че и Путин, и Обама. Две години по-късно Гешев бе определен за основен прокурор.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР