След едностранното спиране на руските газови доставки за България в

...
След едностранното спиране на руските газови доставки за България в
Коментари Харесай

Има ли повод за газова паника

След едностранното прекъсване на съветските газови доставки за България в края на април сме очевидци на прекомерно турболентни условия на газовия пазар освен у нас, само че и в Европа. В трите месеца от този момент обезпечаването на заместващи съветските количества за потребителските потребности на страната ни е същинско предизвикателство за държавния газов снабдител " Булгаргаз ", който е монополист на нашия пазар. След двата танкера с американски газ, Кирил Петков за юни и юли, недостигащите количества към азерския газ по дълготрайния контракт, се купуват в краткосрочни покупко-продажби - съвсем ден за ден. Така цената е извънредно несигурна и нестабилна, поради което и " Булгаргаз " от април насам внася заявление за одобряване на цената за съответния месец със забавяне и енергийният регулатор я утвърждава със задна дата, което основава проблеми за потребителите.

За август още веднъж няма импортирана цена, а преди седмица шефът на " Булгаргаз " Людмил Йоцов уточни в Народното събрание, че количествата газ за август и септември не са изцяло обезпечени. Това на собствен ред предизвика промишлеността и омбудсмана Диана Ковачева да изискат пояснения от държавното управление за положението на газовите доставки. Министерството на енергетиката и " Булгаргаз " обаче към този момент не дават информация, в случай че не кажат нещо отчасти по време на съвещания на парламентарни комисии.

Това нагнетява неспокойството на фона на ниското равнище на темповете на нагнетяване на газови ресурси в хранилището в Чирен. Те така и така не са огромни – 550 млн. куб. м потребен потенциал или към 1/6 от годишното ползване на страната, а запълняемостта на оборудването до момента е близо 41 %, при изисквани от Европейски Съюз до края на октомври 80%.

Всичко това значи, че " Булгаргаз " в идващите три месеца би трябвало да обезпечи освен количества за осъществяване на настоящите си контракти с предприятия, газоразпределителни сдружения и топлофикации, само че и още 220 млн. куб. м, с цел да покрие евроизискването в " Чирен " да има най-малко 440 млн. куб. м.

Очакванията на държавното управление са с в средата на август ситуацията да се разведри. Освен природния газ от Азербайджан, който сега е най-евтин, тъй като е по 25-годишен контракт и е привързан напълно с цената на петрола, има опция за спомагателни доставки от гръцката ДЕПА. Тя е резервирала потенциал от интерконектора и доколкото сега е един от главните различни снабдители на " Булгаргаз ", дружно с гръцки компании като " Митилинеос " и " ПиПиСи " (PPC), евентуално ще употребява тази опция за в допълнение нахлуване на българския пазар. Свободни са и още близо 1.5 милиарда куб. м от годишния потенциал на газовата връзка, които ще се пускат на търгове, само че към този момент за дневни количества.

Политическа или пазарна цена?

Американският газ, който заменя съветските количества за юни и юли, е на цени под тези на газовите тържища, само че неговата стойност е по-скоро политическа, заради което и не се обявява доставчикът. И все пак през сегашния месец повишаването на синьото гориво в България е. Цената скочи без значение и от това, че от 1 юли Баку към този момент доставя цялостните договорни размери на ниска цена газ, което става посредством търговски прихващания, по информация на Mediapool. Физически част от количествата остават за гръцката ДЕПА, а размери от газа, който тя получава от Русия през България, отиват за наше прилагане, обясниха осведомени пред Mediapool. Това се удостоверява от данните на европейската организация ENTSOG за потоците https://transparency.entsog.eu/#/map през газовите връзки на страната ни. Физическият поток през Кулата-Сидирокастро от Гърция към България е дребен, а в избрани дни и нулев, до момента в който част от влизащите през входа на " Балкански поток " на българо-турската граница - Странджа2-Малкочлар, доставящ и за Гърция, се " губят " откакто се приспаднат от отиващото към Сърбия на връзката Киреево-Зайчар и към Северна Македония през Кюстендил-Жидилово. Интересен факт е и мощно повишеният транспорт на газ от България към Румъния през връзката Русе-Гюргево.

" Губещи " се размери от " Балкански поток "

От постъпващите през " Балкански поток " се " губят " и още размери. За част от тях се счита, че са за бургаската рафинерия " Лукойл Нефтохим ", която продължава да се зарежда с съветски газ, само че не през държавния снабдител " Булгаргаз ", а на свободен принцип. Според пазарни играчи част от продължаващия да влиза " на частно " съветски газ се предлага на държавната газова борса " Газов хъб Балкан ", където от началото на юли се търгуват сред 8 хиляди и над 19 хиляди Мвтч природен газ на ден за идващия ден. Това е ставало на цени сред 260 и 325 лв/МВтч, което е много над избраната контролирана цена за вътрешния пазар през юли – 186.17 лв/МВтч. На частната Българска енергийна комерсиална платформа през юли няма продаден нито един киловатчас.

В същото време " Булгаргаз " не може да си обезпечи допълващи количества от българската газова борса за настоящите месечни потребности и би трябвало да разчита главно на гръцки търговци. Заради едностранното прекъсване на газовите доставки от " Газпром " след отхвърли на " Булгаргаз " да заплаща в рубли, българската компания не може да извършва и отговорностите си по програмата за освобождение на природен газ на " Газов хъб Балкан ". Трети следващ месец " Булгаргаз " приключва тия търгове точно с обяснението, че няма газ за подобен вид доставки.

Всичко това способства за всеобщите изказвания, че природен газ на пазара няма, което единствено нагнетява напрежението измежду българската промишленост, която е привикнала да разчита на " Булгаргаз " за обезпечаване на доставките ѝ. Реално държавното сдружение допреди три месеца разполагаше с два дълготрайни контракта – съветският и азерският. То единствено правеше поръчки на количества към " Газпром " въз основата на събраните такива от потребителите в България и след това ги преразпределяше надолу към клиентите си с регламентирана надценка. Участието му на свободния пазар се свеждаше до търговете по държавната стратегия за освобождение на количества и при преференциални спотови цени да купува количества, с цел да усъвършенства цените си, в това число през нагнетяване през лятото в газохранилището в Чирен. Сега " Булгаргаз " по насила би трябвало да влезе в същинската си роля на търговец, с която би трябвало да може да се оправя без политическа интервенция.

Газ има, само че цената остава висока

Според частни търговци, с които Mediapool беседва, страховете на индустриалци и топлофикации, че природен газ няма, са неоснователни. Спотови остатъци в района и даже в страната за момента има, настояват пазарни играчи. Не е толкоз сериозен и казусът с физическите потенциали на входовете и изходите на газовата мрежа на " Булгартрансгаз ", считат те. Дават за образец и в този момент вървящите търговски прихващания за азерския газ, доставки до виртуални точки и суапови покупко-продажби.

Именно по този метод могат да влязат и спомагателни количества азерски газ, отвън тези по контракта, за които по информация на Mediapol от страна на Баку е отправено предложение да идват на цени на Миланската газова борса с награда от минус 20 евро за мегаватчас. Дали това към този момент е реалност или следва и от кой момент – формалните управляващи не споделят, което като цяло е проблем и способства за какофонията в газовите тематики.

Да се молим ли на " Газпром "?

И в действителност казусът въобще не е в количествата, а в цената и готовността тя да бъде платена. Промишлените предприятия не престават да избират сигурността и по-ниските цени на дълготрайните контракти. И точно това е повода да желаят да си вземат своето от азерския газ и да упорстват пред държавното управление да склони да заплаща на " Газпром " в рубли, с цел да се възстановят съветските доставки. Нещо, което настоящето държавно управление в оставка изрично отхвърля да одобри при изискване, че руснаците са нарушили контракта си. Но едно служебно държавно управление на Румен Радев не е ясно по какъв начин ще подходи и дали няма да се " примоли " на " Газпром " и да реши да заплаща в рубли.

Според специалисти обаче, съветският монополист би пуснал газа за България, единствено в случай че " Булгаргаз " изиска нов дълготраен контракт на мястото на изтичащия в края на 2022 година Нещо, което вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев съобщи, че в случай, че " Газпром " се потвърди като обезсърчителен снабдител.

Освен това изчисленията на енергийния специалист Васко Начев сочат, че при съблюдаване на формулата за ценообразуването на съветския газ – 30% петролна съставния елемент и 70% газова от нидерландската борса TTF, суровината от " Газпром " през юли би коствала 278 лева./МВтч, до момента в който настоящата сега на " Булгаргаз " е със 100 лв. по-ниска.

В очакване на общите газови покупко-продажби на Европейски Съюз

Разведряване на газовия пазар може да има и откакто Европейската комисия разгласи механизма за общи покупки на природен газ от страните членки, което се чака да стане по-късно в сряда. България към този момент съобщи, че желае да взе участие в подобен вид покупко-продажби. Европейска комисия даже за изследване на свързаността и потенциалите на мрежите на обособените газови мрежи, с цел да се обезпечат маршрутите за общите доставки и тяхното разпределение по най-ефективния и на ниска цена метод. При всички положения обаче е под въпрос какъв брой бързо могат да се обезпечат тези доставки, въпреки да са от изключителна значимост за запълването на газохранилищата на Европа.

За нагнетяването в Чирен, съгласно новия еврорегламент, виновен към този момент може да е освен държавният снабдител " Булгаргаз ", само че и газовият оператор " Булгартрансгаз " (БТГ). С обновения бюджет за 2022 година БТГ получи заем точно за запълването на газохранилището. Операторът обаче към момента не е обезпечил тези средства, не е ясно и какви количества би могъл да купи с тях, защото зависи по какъв начин и от кое място ще ги купи. Сделките на нидерландската газова борса TTF " в края на деня " в последната седмица са на цени под 160 евро/МВтч, а фючърсните за след август са сред 162 и 168 евро до края на 2022 година

Страхът на потребителите

Топлофикациите и индустриалните консуматори към този момент се оплакаха, че " Булгаргаз " не им предлага нови договори за идната година, както нормално прави по това време на годината. Което е разумно, в случай, че доставчикът не смее да подсигурява количествата. От Българската федерация на индустриалните енергийни потребители към този момент са обмисляли дали да търсят нужните им количества от свободния пазар, само че признават, че се притесняват от високите цени и по тази причина упорстват да се възползват от евтиния азерски газ.

В същото време обаче още преди месеци енергийният министър Александър Николов и прясно назначеният тогава началник на енергийния регулатор Станислав Тодоров разясниха, че " Булгаргаз " би трябвало да подсигурява с азерския газ доставките единствено за контролирания пазар на топлофикациите и битовата газификация. Още тогава от тези двойни стандарти за пазара и терзанието си, че това ще усили разноските им и ще удари конкурентноспособността им на европейските пазари. Сега обаче наподобява допустимо да се стигне до обявеното още през януари-февруари желание предприятията да бъдат изключени от евтиния газ.

Хаос, само че и късмет

Според специалисти сегашните разтърсвания на европейския пазар поради нарушените съветски доставки, както основават безпорядък и нарушават мощно комфорта на " Булгаргаз ", който до неотдавна беше като счетоводна кутия, по този начин са и късмет за сериозна промяна ва държавния снабдител и той да стане в действителност търговец. Това обаче значи и смяна на разпоредбите за борсова газова търговия, на програмата за освобождение на количествата газ за свободния пазар, прилична бистрота на осъществяваните покупко-продажби и ценообразуването за контролирания пазар и най-много отвод от мнението, че страната непременно би трябвало да се меси на пазара.

Все неща, които обаче държавното управление в оставка на Кирил Петков не съумя да направи в изискванията на локалната и европейската газова рецесия – и като доставки, и като цени. Според български и международни анализатори обаче тя ще продължи сигурно до 2024 година, поради пренастройването освен на европейския, само че и на международния газов пазар поради пренасочването на газовите потоци от Русия и поради Русия.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР