Правителството на Чехия във вторник повиши възрастта за пенсиониране и

...
Правителството на Чехия във вторник повиши възрастта за пенсиониране и
Коментари Харесай

Чехия вдига пенсионната възраст

Правителството на Чехия във вторник увеличи възрастта за пенсиониране и понижи пенсиите за бъдещите пенсионери,  с цел икономисване на системата милиарди крони годишно, оповестява " Ройтерс ".

Реформата включва последователно повишение на възрастта за пенсиониране. Така се забавя  пенсионирането със седем месеца за хората, които в този момент са на 52 години, в съпоставяне със сегашната възраст за пенсиониране от 65 години. Той също по този начин понижава пенсиите, изчислени за бъдещите пенсионери , с към 8% спрямо актуалната формула.

Чешките пенсии, финансирани от настоящи вноски на служащи и бизнесмени, получиха нараствания поради  инфлацията през 2022 година и 2023 година, което увеличи цената им по отношение на междинните заплати.

Страната обаче е изправена пред фискален напън от застаряващото население заради по-високата дълготрайност на живота и ниската раждаемост.

" Промените ще предотвратят колапс на пенсионната система и ще обезпечат почтени пенсии и за днешното младо потомство ", сподели министър председателят Петр Фиала.

Реформата на дясноцентристкия кабинет има за цел да резервира междинната предстояща възраст за пенсиониране на към 21 години. Това значи, че когато се промени продължителността на живота, възрастта за пенсиониране също ще се промени. Конкретните възрасти ще бъдат избрани сега, когато засегнатите хора навършат 50 години.

Средната дълготрайност на живота при раждане в страната е 76 години за мъжете и 82 години за дамите, съгласно данни от 2022 г . на Чешката статистическа работа.
 Хиляди чехи споделиха
Хиляди чехи споделиха " не " на по-късно пенсиониране

Чешкото държавно управление желае да увеличи възрастта от 65 на 68 години

Страната е похарчила 9,4% от Брутният вътрешен продукт за пенсии предходната година, а пенсионната система сподели рекорден недостиг от 72,8 милиарда чешки крони (3,10 милиарда долара) за годината, или към 1% от Брутният вътрешен продукт.

Реформата също по този начин разрешава по-ранно пенсиониране на хора, работещи в тежки физически или рискови специалности, като горски служащи, пожарникари, миньори, заварчици или профилирани медицински сестри.

Правителството има задоволително гласове, с цел да прокара законодателството, само че сегашната съпротива, водена от партия ANO на някогашния министър председател Андрей Бабиш , евентуално ще трансформира промяната в инструмент в акцията преди парламентарните избори през есента на 2025 година

ANO заобикаля опитите за междупартийно съглашение за промени в пенсиите.
 Хиляди чехи стачкуваха против бедността, НАТО и поддръжка за Украйна
Хиляди чехи стачкуваха против бедността, НАТО и поддръжка за Украйна

Според някои източници, участниците са било към 10 000 души

Това значи, че промяната евентуално ще срещне твърда съпротива в Народното събрание, където се чака да стигне през идващите месеци.

Припомняме, че предходната година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР