БНБ въвежда задължителни критерии, с които банките вече трябва да

...
БНБ въвежда задължителни критерии, с които банките вече трябва да
Коментари Харесай

Въвеждат по-строги правила при отпускане на ипотечен кредит

БНБ вкарва наложителни критерии, с които банките към този момент би трябвало да се преценяват, когато отпускат ипотечен заем, оповестиха от банката.

От там прибавиха, че е налице ясно изразен кредитен напредък на първо място в сегмента на заемите, обезпечени с жилищни недвижими парцели. Долуизброените условия стават наложителни за банките у нас. Отговарянето на тези критерии ще бъде проследявано за всеки провиснал заем, до момента в който той бъде погасен. 

Критериите, по които ще се преценя дали един заем е прекомерно рисков или може да бъде провиснал са:
съотношения сред размера на заема и цената на обезпечението при отпускане съотношение сред размера на настоящите заплащания по отношение на обслужването на дълга и месечния приход на кредитополучателя при отпускане съотношение сред размера на настоящите заплащания по отношение на обслужването на заема, гарантиран с жилищен неподвижен парцел, и месечния приход на кредитополучателя при отпускане съотношение сред размера на дълга и годишния приход на кредитополучателя при отпускане съотношение сред размера на заема и годишния приход на кредитополучателя при отпускане максимален период по контракта за кредит С решението си УС на Българска народна банка е приела и методика за пресмятане и задължава банките да се регистрират на всеки три месеца, както за всеки провиснал заем поотделно, по този начин и общо за всички заеми. Централната банка ще упражнява непоколебим контрол върху спазването на разпоредбите, гласи още решението. Устойчивостта на банковата система към евентуални шокове остава съответна, като Българска народна банка ще продължи да организира дейна политика, в това число и ограничения засягащи кредитната активност на банките при нужда от спомагателна намеса.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР