Заради новите правила за закупуване на чуждестранни стоки, въведени на

...
Заради новите правила за закупуване на чуждестранни стоки, въведени на
Коментари Харесай

Балерините на Болшой театър останаха без палци

Заради новите правила за закупуване на задгранични артикули, въведени на фона на глобите по отношение на Русия по отношение на войната в Украйна, балерините на Болшой спектакъл останаха без обувки, заяви NEWS.ru. Изданието се базира на изявлението на генералния шеф на Болшой – Владимир Урин, по време на разширеното съвещание на Държавната дума по въпросите на заместването на вносните продукти в областта на културата. Преди въвеждането на рестриктивните мерки културните институции всяка година през декември са представяли в Министерството на индустрията и търговията лист на всички артикули, които би трябвало да бъдат обезпечени за идната година, и са ги получавали. Сега обаче обстановката се е трансформирала, акцентира Урин.

На съвещанието генералният шеф на Болшой спектакъл е изразил мнението, че съветската просвета към този момент няма опция напълно да се откаже от западните артикули, защото „ заместването на вноса не може да се провежда за една година “.

В момента, за закупуването на всеки нужен артикул, културните институти би трябвало да подават обособени поръчки, които изпращат в Министерството на индустрията и търговията и вследствие на това процесът се проточва дълго време. „ Например, отправихме молба да ни се позволи да закупим партида от известна марка балетни обувки, защото в Русия няма висококачествени балетни обувки, ние не ги произвеждаме. Три месеца след изпращане на поръчката получихме отвод. Не можем да купим обувките, от които се нуждае театърът, балерините останаха без палци “, сигнализира Урин. Директорът на Болшой предлага тези процедури да се опростят и да се сътвори работна комисия в Държавната дума, която да се занимава с въпросите на закупуването на нужните в изкуствата задгранични продукти и заместването на вноса. Депутатите са подкрепили самодейността му. Директорът на Департамента за обществено значими артикули в Министерството на индустрията и търговията на Русия Дмитрий Колобов на собствен ред е предложил „ да се конкретизират детайлно потребностите във всяка област “ и е изразил подготвеност „ да се разработят общи механизми за решение на проблемите “.

Неотдавна Болшой спектакъл анулира премиерата на две опери, сложени от режисьора Александър Молочников, който дръзна да подлага на критика по този начин наречената от Кремъл „ специфична военна интервенция “ в Украйна. Става дума за спектаклите на „ Франческа да Римини “ от Рахманинов и „ Флорентинска покруса “ от Землински, които трябваше да излязат на сцената на театъра през новия сезон. Владимир Урин разгласи отхвърли от услугите на Молочников в отговор на настояването на депутата от лявоцентристката партия „ Справедлива Русия – За истината “ Дмитрий Кузнецов – секретар на работната група за следствие на „ антируската активност в региона на културата “.

На вчерашното съвещание на Думата във връзка със спада в посещаемостта на кината заради напускането на холивудските компании от съветския пазар и последвалото строполясване на приходите от филмовия боксофис, Кузнецов разяснява, че „ не Западът ще отлъчи Русия от международните новости в киното, а Русия ще избере кои холивудски новости да гледа и кои не “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР