Заради неточност в адресирането на декларацията срещу добива на волфрам

...
Заради неточност в адресирането на декларацията срещу добива на волфрам
Коментари Харесай

ОТВРАТ: Волфрамова мина иска да трови водата в Родопите, властта мълчи – ето ги тарикатите с опасната концесия

Заради неправилност в адресирането на декларацията против добива на волфрам от находище „ Грънчарица “ край Велинград недоволството на жителите и общинските съветници в града към този момент остава без последствия, тъй като властта гузно мълчи. Това стана ясно през днешния ден от отговора на министър-председателят Николай Денков на въпрос, заложен от народния представител Петър Куленски (ПП-ДБ).

Подписалите декларацията общински съветници желаеха преустановяване на концесията за рандеман на волфрам от находището на пловдивската компания РЕСУРС 1 АД, написа локалното издание „ Темпо “.

Проверка на Narod.bg сподели, че зад сдружението стоят Ненчо Георгиев Такев, Юри Йовчев Хаджиев и Васил Костадинов Андреев.

В отговора на Николай Денков се споделя, че съгласно Закона за подземните благосъстояния (ЗПБ) за обединен орган по ръководство (включително подписване и преустановяване на контракти за концесия) е избран министърът на енергетиката. При сегашната обстановка с новото капиталово предложение на концесионера „ Ресурс 1 “ АД, би трябвало да бъде тествано съществуването на най-малко две учредения за преустановяване.

Първо би трябвало да бъде преговорено дали е налице хипотезата по член 67 от ЗПБ, съгласно която концесионен контракт се приключва „ когато в период до 3 години от влизане в действие не е почнал рандеман на подземни благосъстояния по аргументи, за които концесионерът дава отговор “. Концесионният контракт на „ Ресурс 1 “ за рандеман на волфрам е влезнал в действие от 16 юли 2009 година Ако хипотезата на посочения член от закона е в налице, до министърът на енергетиката внася в Министерския съвет стимулирано предложение за преустановяване.

Втората догадка, която следва да се ревизира, е обвързвана с член 69 на ЗПБ. Според този член Министерски съвет може да приключи концесия при пораждане на заплаха за околната среда и водите, за сигурността на популацията и човешкото здраве. В Министерския съвет все още не са постъпвали уведомления за такива рискове от страна на способените органи.

В декларацията, подписана от кмета на Община Велинград, общински съветници, представители на цивилен сдружения и бизнес, е посочена заповедта на министъра на околната среда от 2021 година за основаване на санитарно-охранителна зона за питейно-битово водоснабдяване на Велинград. В декларацията се твърди, че капиталовото предложение на „ Ресурс 1 “ ще засегне водохващане Грънчарица и деривация Баташки водносилов път, посредством които се обезпечава към 40% от питейната вода за Велинград.

Реклама

В отговора на министър-председателя Николай Денков се показва, че въпросната декларация не е адресирана до министъра на енергетиката, а само той по закон може да предприеме следващи дейности.

Министерският съвет не може да се самосезира, а може да одобри решение за преустановяване на концесията единствено в случай че бъде сезиран от министъра на енергетиката. Затова министър председателят написа, че належащо изискване за следващи дейности е декларацията да бъде изпратена на министъра на енергетиката, който ще направи нужните инспекции и според от техния резултат вероятно ще предложи преустановяване на концесионния контракт.

Отговорът на министър-председателя дава разновидности и оставя отворени порти за разнообразни маневри.

Но едно е ясно и то е огромният пропуск на подписалите декларацията да я адресират и до министъра на енергетиката. Декларацията е изпратена до министър-председателя, ръководителя на Народното събрание и осемте народни представители от 13 МИР – Пазарджик. При състояние, че борбата против рудодобива се води към този момент над 10 години, би трябвало да сме наясно най-малко с главното законово състояние и то е първостепенната роля на Министерството на енергетиката.

А обособен въпрос (и още един пропуск) е, че декларацията е подписана от 27 общински съветници, само че не е гласувана и призната от Общинският съвет и по тази причина няма тежестта на решение на локалния парламент. Това е

нарушаване на досегашната процедура,

при която през всички мандати от 2009 година насам Общински съвет – Велинград гласуваше декларация срещу рудодобива. И то гласуваше единомислещо, а в този момент двама съветници (Мустафа Еюпов и Ирина Каратай) не са подписали декларацията. Все знаци, които са задоволително съществени и не би трябвало да бъдат подценявани.

Към тази позиция се причислиха и кметовете на Ракитово и Сърница. „ Тук е неприемливо да има мина за волфрам или каквато и да е мина. Трябва да развиваме туризъм, не мини. Всяка мина наоколо ще рефлектира на водите и на всички обитаеми места “, считат кметовете.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР