Заради климатичната криза, пред която е изправен светът, преминаването към

...
Заради климатичната криза, пред която е изправен светът, преминаването към
Коментари Харесай

Що е то енергийна общност и как ще помогне тя за зеления преход?

Заради климатичната рецесия, пред която е изправен светът, прекосяването към енергийна система без изкопаеми горива в Европа, е повече от незабавно. Директива за силата от възобновими източници дефинира като наложителна обща цел на Европейски Съюз за 2030 г. минимум 32 % сила от възобновими източници. Проучване демонстрира, че половината от жителите на Европейски Съюз, в това число локални общности, учебни заведения и лечебни заведения, могат да създават сами възобновима сила до 2050 година, задоволявайки 45% от енергийните си потребности.

Отделни хора, общности, градове и локални управляващи работят интензивно в тази тенденция. Те покачват контрола и производството на лична възобновима сила и по този метод форсират прекосяването към демократична и децентрализирана енергийна система.

Теодора Стоянова, част от екипа на " Грийн пийс " в България и координатор на акцията " Климат и сила ", в последните 7 години следи тематиката  за изменение на климата и нуждата от енергийен преход и транспормация на енергийната система на България. Какво съставляват енергийните общности показва тя:

" Енергийните общности са разнообразни типове обединявания на хора, организации за произвеждане на сила от възобновими енергийни източници, която сила да служи за потребностите на дадената общественост като остатъкът може да бъде отдаван назад към мрежата и по този метод енергийната общественост да придобива средства за проекти-икономически, екологични, които са свързани с възстановяване на цялостната среда в общността. 

Енергийните общности са доста повече от това да се създава възобновима сила. Те основават нови стопански парадигми. И образци от Европа:

" Барселона сила " е забавен образец, в който локалната власт, общината, е притежател на комунална услуга за даване на електрическа енергия като задачата е хората и локалната власт да разбият монопола на огромните корпорации и да стартират да вземат участие в енергийната система на своя район. Във Англия също има забавен образец, в който благотворителна организация става един от учредителите на сходна общественост. "

Проекти за възобновима сила, притежавани от група жители или енергийни общности, съвсем не съществуват у нас, а причината-липсата на ясна и надеждна нормативна уредба за сходни планове. И въпреки всичко положителни образци има, показват от " Грийн пийс ". Община Бургас създаде план за половин милион лв. за отопление на детско заведение с геотермална сила. Какво се планува разгласи заместник-кметът с сектор обучение Йорданка Ананиева:

" Изграждането на помпена апаратура с геотермална сила за изстудяване и отопление на детска ясла №3-тя е една от най-големите и там се отглеждат деца от 8 месеца до 3 години. Инсталацията ще употребява термалните води в дълбочинна форма, сондажите ще обезпечават отопление от +5 до 23 градуса, дълбочината на сондажа ще е от 100 до 120 метра. Оползотворената от земята топлота посредством тръбна мрежа доближава до колектор, посредством който ще се разпределя. Зелената сила е по-здравословна и екологично чиста. "
Местната власт може да спомага за активирането на сходни енергийни общности, предлага Теодора Стоянова от екипа на " Грийн пийс ". 
#РестартирайЕвропа
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР