Започването на преговори със Северна Македония и Албания е геополитически

...
Започването на преговори със Северна Македония и Албания е геополитически
Коментари Харесай

Жозеп Борел от Скопие: ЕС иска възможно най-скорошно присъединяване на Северна Македония

Започването на договаряния със Северна Македония и Албания е геополитически приоритет на Европейската комисия. Съюзът ще продължи да беседва с България, с цел да получи нейното утвърждение за приемането на Скопие в Европейски Съюз, заяви висшият представител на блока за външната политика Жозеп Борел.

„ Ще продължим да приказваме (с България), до момента в който този въпрос не бъде решен “, сподели той по време на визитата си в столицата на Северна Македония този понеделник.

Той сподели, че Европейски Съюз би трябвало да стартира публични договаряния за присъединението на Северна Македония и Албания допустимо най-скоро, с цел да се усъвършенства сигурността и защитата на Балканите.

„ Северна Македония и целият този район са стратегически приоритет за нас. Ние сме ангажирани да превърнем европейската вероятност в действителност “, сподели Борел след среща с министър-председателя на страната Димитър Ковачевски.

Според топ дипломата на Европейски Съюз - руската инвазия в Украйна, която стартира предишния месец, е миг за „ възкръсване на процеса по разширяване “ на Европейски Съюз. Той съобщи, че ще бъдат препоръчани и ограничения за усилване на сигурността и защитата на страните от Западните Балкани.

„ Надявам се, че това е миг на събуждане за Европа. Това е моментът да преосмислим процеса на разширение, с цел да закрепим крепко Западните Балкани към Европейски Съюз ”, сподели още той.

North Macedonia firmly condemned Russian aggression of Ukraine, fully aligning to EU sanctions.

I thanked President for his personal engagement, including in countering disinformation.

We stand together and will strengthen our cooperation even further.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF)
Ковачевски също изтъкна важността за включването на Северна Македония в Европейски Съюз и разширението на блока към Западните Балкани.

„ С моя сътрудник, министър-председателят на България, изградихме нови правила на съдействие, построяваме мостове на другарство, отваряме нови възможности и свързваме двете страни. Това е верният метод да се стигне до решение на разногласието “, разяснява Ковачевски.

София и Скопие спорят по проблеми, свързани с езика, общата история на двете страни и гарантирането на правата на македонските българи в Конституцията на Северна Македония. През 2020 година България наложи несъгласие за започването на договаряния за участие на Северна Македония в Европейски Съюз. Възстановяването на двустранните връзки сред двете балкански страни е във фокуса и на двете държавни управления, откакто бяха основани 5 работни групи и бяха подписани няколко меморандума.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР