Зам.-председателят на Комисията по финансов надзор Мария Филипова изненадващо е

...
Зам.-председателят на Комисията по финансов надзор Мария Филипова изненадващо е
Коментари Харесай

Изненадваща оставка във Финансовия надзор: Мария Филипова напуска като зам.-председател

Зам.-председателят на Комисията по финансов контрол Мария Филипова изненадващо е подала оставка година преди мандатът ѝ да изтече.

Освобождаването ѝ беше гласувано от Народното събрание в изключителното съвещание на 21 май. Филипова е показала единствено " персонални аргументи " като претекст за желанието ѝ да приключи предварително своя мандат.

Тя отговаряше за ръководство " Надзор на капиталовата активност " от 2019 година до момента - т.е. за финансовите пазари и участниците в търговията с финансови принадлежности.

Името ѝ стана известно през 2020 година по време на следствията против Васил Божков поради по-ранната ѝ роля на ръководител на Държавната комисия за хазарта.

Филипова е била и юрист на Българската банка за развиване и някогашен старши специалист в дирекция " Правна " на Министерството на финансите.

През 2020 година по време на бягството си в Дубай, в които демонстрират по какъв начин двамата споделят към идни съвещания или срещи с управлението на хазартния регулатор.

През март 2019 година да вземем за пример Божков написа до Горанов, че " няма връзка с девойката " (имайки поради Мария Филипова), а тогавашният министър на финансите му дава отговор, че ѝ е предал " скъпи инструкции ".

По време на делото за едно от правосъдните съвещания против Божков през 2023 година стана ясно, че прокуратурата е получила данни за опити на хазартния необут за полово принуждение против Филипова в кабинета ѝ, откакто тя " отказала да работи за него против подкупи ".

Филипова напусна Комисията по
хазарта през април 2019 година, когато беше назначена за 6-годишен мандат като зам.-председател на Комисията за финансов контрол, с утвърждението на Народното събрание (тогава доминирано от ГЕРБ и " Патриотите " ).

Прави усещане, че оставката ѝ беше оповестена без предупреждение, единствено няколко часа след информацията на " Капитал ", че е в процедура по продажба, а от началото на май акциите на банката са поскъпнали с съвсем 70% на Българската фондова борса.

Във вторник ПИБ отхвърли информацията за идна промяна на собствеността, като в писмо до Комисията за финансов контрол оповестява, че не се организира процедура по надлежна инспекция (част от нормалните разбори преди довеждане докрай на договорка за продажба).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР