Започва подготовката на терена край шуменското село Хърсово, където ще

...
Започва подготовката на терена край шуменското село Хърсово, където ще
Коментари Харесай

Започва умъртвяването на над 24 хиляди прасета в Шуменско

Започва подготовката на терена край шуменското село Хърсово, където ще бъдат умъртвени над 24 хиляди свине, откакто преди дни в индустриалния свинекомплекс в Никола Козлево беше записано болестта Африканска чума по свинете.

След заличаване на животните в свинекомплекса в Никола Козлево ще продължи и дезинфекцията. По предварителни данни финансовите загуби са 10 млн. лв.. Собствениците ще бъдат обезщетени.

Мерките за биосигурност в целия Шуменски район са засилени, само че има заплаха болестта да се популяризира.

През последния месец в Шуменско са регистрирани 3 нови огнища на африкаснка чума в стада от породата Източно балканска свиня, както и при отстреляни диви свине. В региона на общините Каолиново и Паламара също има открити случай авриканска чума по дивите прасета.

Според специалистите една от аргументите за новото огнище на африканска чума в Шуменско може да са плъхове, които са минали металните ограждения.

Умъртвяването на животните ще стартира във вторник.

Повече от 2/3 от свинското месо, което се използва в България е от импорт, тъй че главният ценообразуващ фактор за нашата страна не е нашето произвеждане, а е това какво се случва с цените на свинското месо по света.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР