Започва изслушването на 17-те кандидати за 7 места в българския

...
Започва изслушването на 17-те кандидати за 7 места в българския
Коментари Харесай

17 се натискат за работа при Лаура Кьовеши – ето кои ще арестуват крадливи политици

Започва чуването на 17-те претенденти за 7 места в българския офис на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши, които ще могат да арестуват корумпирани кметове, общинари и политици от всевъзможен диаметър. Препитването ще продължи през днешния ден и на следващия ден, за когато е планувано чуването на петима. Първите 12 ще бъдат препитани през днешния ден.

Българската квота е от 15 делегирани прокурори, като сега работят едвам осем. След като Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет утвърди претендентите, номинациите се изпращат в Люксембург, където последната дума има колегиумът на европейската прокуратура. В него от българска страна взе участие Теодора Георгиева. Делегираните прокурори работят по евроделата тук.

Сред претендентите е и Невена Зартова – областен прокурор на София. Тя беше измежду околните магистрати до уволнения основен прокурор Иван Гешев. 5-годишният мандат на Зартова като областен прокурор изтича в края на 2025 година Тя влезе в системата през 2005 година без конкурс, когато законът допускаше това. Преди това е работила като специалист в Народното събрание и в адвокатската адвокатска фирма на татко си Явор Зартов. Миналия петък и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов внесе в съвета предложение Зартова да бъде осъдена поради пропуски в работата ѝ.

За делегирани прокурори аплайват и заместниците на Зартова Иван Стефанов и Тодор Куюмджиев. Изслушването на Зартова и Куюмджиев ще е в петък.

Останалите претенденти са Бойко Атанасов, следовател от София (той кандидатства за следващ път), Георги Балков от Районната прокуратура в Плевен, Моника Михайлова-Митова, Валентин Ангелов, Светослав Милушев, Виолета Желева, Марин Малчев, Анна Каменова и Пламен Петков от Софийската районна прокуратура, Бригита Байрякова и Александър Михайлов от Районната прокуратура в Пловдив, Иван Кучиев от Софийската градска прокуратура, зам.-районната прокурорка на Перник Мирослава Чифчиева-Георгиева. Документи е подал и един арбитър – Светомир Бабаков от Административния съд – София-област.

Това е петата процедура в опит да бъдат запълнени местата за делегирани прокурори.

През февруари т.г. Кьовеши подреди одит на българските делегирани прокурори, с цел да бъде открито каква е повода те да напущат службата един по един. Междувременно от 1 май напусна трети европейски делегиран прокурор – Ивайло Илиев. Той беше определен за асистент на националния член от България в Евроюст. Преди Илиев постовете си в европрокуратурата напуснаха Елена Попова, която реши да се върне в съда, преди да е изминал мандатът ѝ на европрокурор, както и Бойко Калфин, който избра да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Реклама

Все още няма информация какво е открил одитът на европейската прокуратура, въпреки че проверката е завършила от много време. В края на юни, от офиса на Кьовеши отхвърлиха да разкрият детайлности за изводите на проверяващия екип, защото предстояло те да бъдат показани на колегиума на европрокуратурата. И до през днешния ден обаче не е ясно какво е открила инспекцията. „ Сега “ изиска одита от Люксембург, само че отговори няма.

Европрокуратурата организира няколко знакови акции в България през последните месеци. Но към този момент не може да се похвали с триумфи в съда.

КОНКУРС

В сряда се разбра и че се търсят 7 прокурорски помощници за администрацията на европейските делегирани прокурори в София. Срокът за кандидатстване е до 7 ноември. Кандидатите би трябвало да са адвокати, пълнолетни български жители, без психологични болести и неосъждани.

След като минат първата „ цедилка “ по допустимост, претендентите ще би трябвало да се явят на тест и събеседване.

Постовете на правосъдните и прокурорските помощници постоянно се заемат от доближени до управленията в правосъдната власт. Пред годините е имало не един скандал, обвързван с такова предопределение. По закон помощниците се назначават след конкурс от шефовете на съдилищата и прокуратурите.

Бившият основен прокурор Иван Гешев да вземем за пример подслони като асистент изритания от Бойко Рашков началник на „ Вътрешна сигурност “ в Министерство на вътрешните работи Стефчо Банков. Той към момента работи във Върховната касационна прокуратура, въпреки че за него Сарафов твърдеше, че е управлявал незаконна конструкция за частно външно наблюдаване.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР