Започналият днес строеж на второто разширение на Турски поток на

...
Започналият днес строеж на второто разширение на Турски поток на
Коментари Харесай

Сергей Лавров е приел поканата да посети България

Започналият през днешния ден градеж на второто уголемение на Турски поток на българска територия разискаха първите дипломати на България и Русия в Москва. Екатерина Захариева и Сергей Лавров разговаряха за развиването на стратегическите енергийни планове. В момента министър Захариева се среща с представители на българската общественост.

Вижте повече в директното включване на Ирина Цонева.

Това е първа аудиенция на български външен министър в Русия от 2011 година. Днес и Сергей Лавров и Екатерина Захариева дефинираха като алегоричен обстоятелството, че тя се случва точно през 2019 година, когато честваме 140 години от установяването на дипломатическите връзки сред двете страни.

Важна среща през днешния ден, на която беше маркиран триумфа на осъществените през тази и предходната година контакти на най-високо равнище. Среща с значим акцент върху стратегическите енергийни планове сред двете страни, в която Сергей Лавров означи приключилата наскоро модернизацията на 5 и 6 енергоблок на АЕЦ " Козлодуй " и удължаването с 10 години на срокът им на действие.
Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия: Росатом подаде оферта в процедурата по желание на стратегически вложител във възобновяването на строителството на АЕЦ " Белене " и разчита на добър късмет за нашата компания като производител на реакторите в Белене. А и днешното събитие е началото на строителството на Български поток, да " Балкански поток ", виждате дори бях подготвен и български да го нарека. Това е още една решителна крачка в продължението на второто уголемение на турски поток, това абсолютно и в допълнение ще укрепи енергийната сигурност на Европа.Екатерина Захариева - министър на външните работи на България: Считаме, че това е значим план, който ще докара до диверсификация на източниците, освен за България, само че и за целия район. И се надявам строителството да завърши в период и тръбите да стигнат до българо-сръбската границата до края на 2020 година.
Двустранното съдействието в търговията, образованието и туризма също беше акцент в днешните диалози.

По настоящите интернационалните тематики и двамата министри показаха съжалението си за блокирания разговор Белград -Прищина и показаха вяра след изборите в Косово той да бъде възобновен с медиацията на Европейски Съюз и в името на стабилността на целия балкански район.
Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия: Русия е срещу това този район да се преглежда като сцена на геополитическо опълчване и е заинтригувана от неговата стабилизация и стабилно развиване. Екатерина Захариева - министър на външните работи на България: Изразих страдание, че Европейски Съюз не взе решение за старт на договарянията със Северна Македония и Албания. Надявам се при започване на идната година позицията на някои водачи, които още не са сигурни да трансформират мнението си.
В навечерието на идната на следващия ден в Сочи среща Путин -Ердоган за Сирия, Сергей Лавров съобщи, че все още е нужни деен разговор сред кюрдите и Дамаск, разговор който Русия би подкрепила изцяло.

В Москва Екатерина Захариева сервира цветя на два алегорични за общата история на страните ни паметника, на починалите в багра при Плевен съветски бригадири по време на Руско-турската война и на славянските просветители Кирил и Методий.

Руския външен министър одобри поканата на българския първи посланик да посети страната ни допустимо най-скоро.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР