Започна учебната година, а и много от нас вече се

...
Започна учебната година, а и много от нас вече се
Коментари Харесай

Обяд за училище - здравословен, питателен, от вкъщи

Започна образователната година, а и доста от нас към този момент се завърнаха в офисите на цялостна пара. Като родители, загрижени за качеството на храната в учебно заведение, доста добре знаете какъв брой ниско е то. Ако детето ви обядва в учебен стол, там най-вероятно са изпълнени условията за възрастта във връзка с банкет на главните хранителни групи – въглехидрати, белтъчини, мазнини. Някои учебни заведения даже вземат участие в стратегии „ Училищен плод ” и други, които обезпечават на децата пресни плодове всеки ден.

Всичко това е прелестно, само че то надалеч не изчерпва действителността. Храната в столовете е надалеч от правилата на здравословното хранене, в лавките е цялостно с пакетирани храни, тестени произведения, некачествени салами, сокчета, кексчета, дъвки, желирани бонбони, в които цялостната Менделеева таблица надалеч не е най-голямото зло. Консерванти, оцветители, подобрители, овкусители, емулгатори, ГМО – и още, и още.

Ако вие изрично ги избягвате, има метод на повлияете на това състояние, като приготвяте храна на детето за денем, изключително в случай че върви на занималня и прекарва съвсем 10 часа на ден в учебно заведение.

Каква храна можем да слагаме за учебно заведение

Храната за кутия би трябвало да е суха в смисъла да няма сосове и съставни елементи, които могат да се разлеят или не могат да бъдат сипани в шишенце. Ако средата е подобаваща и детето е умело, може да пробвате и с храни с по-течна консистенция, несъмнено.

Тя би трябвало да допуска допустимо най-чисто изразходване. Независимо дали обядва в стола, или на чина си, детето би трябвало да се храни без да цапа. Спагети, които да се навиват, цялостни със сос, са едно, само че друге е по-дребна паста като фусили или стеле, които могат да се боцкат.

Избягвайте ястия с доста подправки, чесън, лук и други по-„ миризливи ” съставки. Детето не трябва да се срами по никакъв метод от домашната си храна. Може да ползвате храна от вечерята – картофи, месо и така нататък, само че, примерно, без сосовете. Дребните съставки като ориз, грах, царевица също не са добра концепция - елементарно се разсипват. Но с времето децата стават по-сръчни.

Постарайте се храната да е поднесена естетично, забавно и даже, в случай че би трябвало, да провокира известна злоба у съучениците. В учебната конюнктура, която прилича изискванията на джунглата, това, в рационални граници, ще е добре за самочувствието на детето. Но парадирането с финансови благоприятни условия, купувайки скъпи и рекламирани храни, несъмнено е демонстрация на неприятен усет.

Задължително е да има салфетки, мокри кърпички. Приучаването към положителни маниери на масата включва изключително доста публичното пространство.

Купете кутия за храна, която да е от безвредна пластмаса и с хубав дизайн. Добре е да има вътрешни отделения и принадлежности. Може да комбинирате с по-малки кутийки - за салата, плод, варено яйце, сурови ядки. Детето би трябвало да има свое шише за вода и шишенце с по-широко гърло за други питиета. Стъклените са по-добрият вид, само че се чупят. Най-добре би било всичко това да стои в дребна хладилна торбичка, а не в раницата, заради риска от разливане и цапане на учебниците.

Самото меню би трябвало да е разнообразно по усет и състав. Да има свеж зарзават или плод, от напитките – мляко, кисело, прясно или с плодове съгласно усета, домашни сокове от сиропи или компоти, смутита и така нататък

Сандвичите можете да приготвяте заран, само че мъфинки, банички, паста е добре да са от предната вечер. Затова е належащо добре да планирате готвенето. Ако вечерята на фамилията го разрешава, може и да сложите от нея за обяд на детето - картофи без сос, пилешки гърди и така нататък

Не бива и да се прекалява със здравословния детайл в храненето. Децата са стадни животинки и не желаят да им се подиграват за такива неща като храната. Уважавайте възприятията му и понякога слагайте и нещо компромисно.

Ако детето има вкус, приготвяйте и междинни хранения – в 4 часа да вземем за пример кръвната захар пада, а с нея и тяхната активност – време е за следобедна закуска. Парченце черен шоколад, какаова мъфинка или домашни бисквити са идеални за следобедно подкрепление.

Както приготвяте храна за ученика си, същото можете да вършиме и за себе си. На работа, в учебно заведение прекарваме по-голямата част от съзнателния си ден. Храната от у дома е методът да направляваме какво одобряваме и то да бъде здравословно. Така се пестят средства за същата храна, само че купена от някое заведение за хранене, която обаче не можете да контролирате.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР